Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.7° 24.9°
3 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.2° 25.8°
3 BF
54%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
27.0° 19.9°
2 BF
86%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
2 BF
80%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.6°
5 BF
48%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
27°C
28.2° 25.0°
1 BF
51%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.4° 21.4°
4 BF
40%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
0 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.1° 26.5°
2 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
28.5° 26.9°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
26°C
27.2° 25.8°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.7° 21.2°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
4 BF
50%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.6° 23.9°
5 BF
64%
Λαμία
Ασθενείς βροχοπτώσεις
24°C
24.5° 24.0°
2 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.8°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
29.0° 25.1°
2 BF
54%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 28.3°
5 BF
47%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
27.8° 25.8°
3 BF
67%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
2 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η τοιχογραφία του aleXsandro Palombo με την Ελι Σλάιν (αριστερά) και την Τζόρτζια Μελόνι

«Οικουμενικό έγκλημα» η παρένθετη μητρότητα;

Η Τζόρτζια Μελόνι και η Ελι Σλάιν, πλάτη με πλάτη, έγκυες και γυμνές με το χέρι να καλύπτει το στήθος τους. Στο μπράτσο της η πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρει την τρίχρωμη φλόγα του Κοινωνικού Κινήματος, του κόμματος που ίδρυσαν οι κληρονόμοι του Μουσολίνι (και που σήμερα διατηρεί ως σύμβολό του ο πολιτικός της σχηματισμός, τα Αδέλφια της Ιταλίας) ενώ στην κοιλιά της μια σφραγίδα γράφει «Δεν είναι προς ενοικίαση». Ενώ η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, του σημαντικότερου της ιταλικής αντιπολίτευσης, φέρει την πολύχρωμη σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και στην κοιλιά μια σφραγίδα που γράφει «Η μήτρα μου, η επιλογή μου».

«Η Μελόνι και η Σλάιν μοιράζονται την ιστορική ευκαιρία να ηγούνται (των πολιτικών δυνάμεων της Ιταλίας) και να συνομιλούν χωρίς να ανησυχούν για αντρικές παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν τη γυναικεία σφαίρα», δήλωσε στο πρακτορείο Ansa ο Αλεξάντρο Παλόμπο, δημιουργός αυτής της τοιχογραφίας που στα τέλη Μαΐου ξεχώριζε στην Πιάτσα Σαν Μπαμπίλια στο κέντρο του Μιλάνου. «Αυτή η ευκαιρία μπορεί να ενισχύσει τον δρόμο προς την ισότητα φύλου, τη χειραφέτηση, την αυτοδιάθεση».

Πολύ αισιόδοξη εκτίμηση για μια πραγματικότητα όπου η μεν Μελόνι δεν μοιράζεται αυτές τις αξίες, ο δε διάλογος των δύο γυναικών κυριαρχείται από διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Οπως άλλωστε με τον πιο παραστατικό τρόπο εκφράζει η τοιχογραφία του, υπάρχει ένα χάσμα στις αντιλήψεις για τα δικαιώματα των γυναικών που έχουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας ή στη διαμάχη για την ελευθερία διάθεσης του σώματος και για την παρένθετη μητρότητα που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία.

Ενθαρρυμένη από τον ούριο άνεμο συντηρητισμού που πνέει στη χώρα της (όπως άλλωστε έδειξαν και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης και 29ης Μαΐου, όπου ο συνασπισμός της σάρωσε), η Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να μετατρέψει την παρένθετη μητρότητα σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «οικουμενικό έγκλημα», απαγορεύοντάς την ακόμη και αν γίνει σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Στην Ιταλία ήδη από το 2004 η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται διά νόμου, με ποινές από τρεις μήνες ώς και δύο χρόνια φυλακή και πρόστιμα από 600.000 ώς και 1 εκατομμύριο ευρώ για «όσους οργανώνουν, υλοποιούν ή χρηματοδοτούν την εμπορία γαμετών ή εμβρύων ή την παρένθετη μητρότητα».

Η αμφιλεγόμενη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνησή της και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της ιταλικής Βουλής επιδιώκει να επεκτείνει την απαγόρευση, επιβάλλοντας ανάλογες ποινές και σε όσους καταφύγουν σε αυτήν την αναπαραγωγική μέθοδο στο εξωτερικό, με το επιχείρημα «να εμποδιστεί κάθε πρακτική που θα μπορούσε να συνιστά ή να υποκρύπτει εμπορία παιδιών». Ενώ επιπλέον οι γονείς θα διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την κηδεμονία του βρέφους που γεννήθηκε από αυτή τη διαδικασία, έπειτα από σχετική απόφαση των δικαστικών αρχών.

Το σχετικό σχέδιο νόμου θα φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19 Ιουνίου και έπειτα θα τεθεί σε ψηφοφορία και στη Γερουσία, όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που έχει και στα δύο Σώματα ο δεξιός συνασπισμός που κυβερνά τη χώρα. Για τα Αδέλφια της Ιταλίας «η παρένθετη μητρότητα είναι χειρότερη και από την παιδοφιλία», ενώ η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, όπως δήλωσε η υπουργός Οικογένειας, Ισότητας Ευκαιριών και Γεννητικότητας (!) Εουτζενία Ροτσέλα, από τις πρωταγωνίστριες των κινημάτων κατά των αμβλώσεων στην Ιταλία: «Καταδικάζουμε απόλυτα οποιαδήποτε μορφή παρένθετης μητρότητας ως ένα μέσο εμπορευματοποίησης της γονεϊκότητας που πλήττει την αξιοπρέπεια της γυναίκας και τα δικαιώματα των παιδιών».

Μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα

Η τροπολογία έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με κάποιους να τη χαρακτηρίζουν «τρομακτική» κι άλλους να επιχειρηματολογούν πως είναι νομικά ανεφάρμοστη.

Η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που χρήζει σοβαρής συζήτησης και στο εσωτερικό του κόμματός της (λόγω των αντιστάσεων της καθολικής πτέρυγας), αλλά διαφωνεί απόλυτα με την τροπολογία, τάσσεται υπέρ αυτού που ονομάζει «αλληλέγγυα παρένθετη μητρότητα» και υποσχέθηκε να δώσει μάχη εναντίον αυτής της διάταξης την οποία χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα αγοριών και κοριτσιών που είναι παιδιά ζευγαριών του ίδιου φύλου».

Σοσιαλδημοκράτες και το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταψήφισαν την τροπολογία στην Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική, ενώ ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο βουλευτής Ρικάρντο Μάτζι του κόμματος +Europa (Περισσότερη Ευρώπη): «Ούτε στις χειρότερες δικτατορίες του παρελθόντος, κι ίσως σήμερα μόνο στο Ιράν των αγιατολάχ και στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, τιμωρούν τους γονείς και κανείς δεν αναρωτιέται τι επιπτώσεις έχει αυτό στα παιδιά», δήλωσε υποστηρίζοντας πως η πρόταση της κυβερνώσας Ακρας Δεξιάς είναι κάτι χαρακτηριστικό των «κρατών όπου κυριαρχεί η αστυνομία ήθους».

Στην τροπολογία δεν υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα στα ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αυτή η πρόβλεψη συνιστά ακόμη ένα εμπόδιο για τα ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ+ που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Ηδη η κυβέρνηση περιόρισε δραματικά τα δικαιώματά τους, απαγορεύοντας στις αυτοδιοικητικές αρχές να εγγράφουν στα δημοτολόγια παιδιά που γεννήθηκαν με παρένθετη μητρότητα ή τεχνητή γονιμοποίηση στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια, όπως γινόταν ώς τώρα σε κάποιους προοδευτικούς δήμους.

Η Μελόνι προτάσσει την οικογένεια (παραδοσιακή, πυρηνική, ετεροφυλόφιλη) ως έναν από τους πυλώνες της Ιταλίας και βλέπει τα δικαιώματα των γυναικών να υποτάσσονται στη λογική της αναπαραγωγής του έθνους. Στην προσπάθειά της να αναδείξει τις «αρετές» της ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, η Μελόνι τονίζει τη θηλυκή της ταυτότητα, αλλά με έναν τρόπο πολιτικό ανδροκρατικό, λέει στο BBC ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, Τζιανλούκα Πασαρέλι. «Αυτό που κυριαρχεί στην ιταλική οικογένεια είναι η φιγούρα της “mamma”. Είναι η φαλλοκρατική φιγούρα της μάνας που ελέγχει την κουζίνα. Κι είναι αυτή που χρησιμοποιεί έξυπνα η Μελόνι, αγγίζοντας την καρδιά του συστήματός μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οικουμενικό έγκλημα» η παρένθετη μητρότητα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ