• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.1°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.1°C
  5 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  67%

Ενα «μαγικό κουτί», δωρεά από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαγικά κουτιά που «ακούνε» τα προβλήματα των μαθητριών

 • A-
 • A+
Τα κορίτσια της πάμφτωχης παραγκούπολης Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας μπορούν να εξομολογούνται ό,τι τους συμβαίνει -ότι πεινούν, ότι φοβούνται, ότι δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις- σε έναν ειδικό «κουμπαρά» μυστικών, τον οποίο ανοίγουν οι σύμβουλοι της Polycom Development και προσπαθούν να δώσουν λύσεις

Τα κορίτσια μαθαίνουν από μικρά ότι το μαγικό ραβδί των παραμυθιών δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή. Αλλά κάποια, στη μακρινή Κένυα, μπορεί να έχουν την τύχη ενός μαγικού κουτιού όπου καταθέτουν τα προβλήματα, τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους και μπορεί να τους βρει λύσεις.

Συμβαίνει στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά του Ναϊρόμπι, την Κιμπέρα, όπου «ένα κουτί που ακούει και απαντά» στις αγωνίες των κοριτσιών, τοποθετημένο σε ένα ασφαλές σημείο του σχολείου τους που εκείνες επιλέγουν, τις περιμένει για να ρίξουν τα γράμματά τους για κάθε τι που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους ή υπονομεύει το μέλλον τους.

Η πρωτοβουλία για τα «ομιλούντα κουτιά», όπως τα αποκαλούν, ανήκει στην οργάνωση Polycom Development, που με τη συνδρομή του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) από το 2010 συντρέχει αποτελεσματικά μαθήτριες αυτής της περιθωριοποιημένης γειτονιάς: της μεγαλύτερης παραγκούπολης του Ναϊρόμπι με 800.000 κατοίκους που στη συντριπτική τους πλειονότητα επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Κάθε τρεις εβδομάδες, οι σύμβουλοι της οργάνωσης (συνήθως γυναίκες που στο παρελθόν βοηθήθηκαν από αυτήν) ανοίγουν τα κουτιά, διαβάζουν τα γράμματα, συζητούν τα θέματα που έχουν θέσει τα κορίτσια και τα συναντούν για να βρουν από κοινού λύσεις, ενώ ομαδοποιούν τα αιτήματα που είναι κοινά ώστε να βρουν τρόπους συλλογικής επίλυσής τους.

Ολα αυτά τα χρόνια η οργάνωση έχει δεχτεί σχεδόν 75.000 γράμματα. Πολλά μιλάνε για βιώματα ενδοοικογενειακής βίας και αιμομιξίας, απόπειρες βιασμού, παρενόχληση, κακοποίηση, αλλά και για τα οικονομικά προβλήματα, την ανέχεια ή την αδυναμία να συνεχίσουν το σχολείο. Και κάποια ζητούν φαγητό γιατί πεινούν ή καταγγέλλουν εκβιασμούς για σεξ με αντάλλαγμα λίγα τρόφιμα.

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι έδειξε πως το 56% των νέων 13-18 ετών στην Κιμπέρα έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. Ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μία στις πέντε εφήβους 15-19 ετών είναι μητέρα ή είναι έγκυος, αριθμός που καθιστά την Κένυα την τρίτη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εφήβων που εγκυμονούν παγκοσμίως.

Η Εβελιν Σουίλα, συνιδρύτρια της Polycom Development, σε συνέντευξή της στην El País εξηγούσε πως για να ανταποκριθεί στα προβλήματα που θέτουν τα κορίτσια, η οργάνωση αξιοποιεί το ευρύ δίκτυο των εξωτερικών συνεργατών και χορηγών της σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη είναι για εξατομικευμένες παρεμβάσεις: συγκέντρωση χρημάτων για δίδακτρα ώστε τα πιο ευάλωτα κορίτσια να συνεχίσουν το σχολείο· κρούση στις αρμόδιες αρχές για να απομακρυνθούν από το βίαιο περιβάλλον τους κορίτσια θύματα ενδοοικογενειακής βίας· συντονισμό με άλλες οργανώσεις που μπορεί να παράσχουν τρόφιμα, υγειονομική βοήθεια, ψυχολογική αρωγή· συναντήσεις με το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για να εδραιωθούν νέες δίοδοι επικοινωνίας και διευθέτησης των καθημερινών δυσκολιών.

Η άλλη κατεύθυνση είναι να δώσει απτές απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν συνολικά τα κορίτσια. Οπως έκανε, π.χ., για να επιλύσει το πρόβλημα της αδυναμίας αγοράς προϊόντων για την εμμηνορρυσία που έθεσαν πολλές έφηβες. Με τη συνδρομή χορηγών και της τοπικής κοινωνίας παράγει τις δικές της σερβιέτες που διανέμει δωρεάν: 2.000 πακέτα ανά τρίμηνο σε κάθε σχολείο. Ετσι χάρη στα «ομιλούντα κουτιά» έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κοριτσιών που απουσιάζουν από το σχολείο στη διάρκεια της περιόδου τους.

Το μήνυμα είναι απλό: πρώτα να ακούς και έπειτα να απαντάς με απτές λύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κανένα ενδιαφέρον για τα οράματα των νέων κοριτσιών
Μόνο ένα στα δέκα κορίτσια και νέες γυναίκες είναι ικανοποιημένο με τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι πολιτικοί και επηρεάζουν τη ζωή τους, ενώ το 89% νιώθει ότι οι πολιτικές τους δεν ανταποκρίνονται σε όσα...
Κανένα ενδιαφέρον για τα οράματα των νέων κοριτσιών
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η παράπλευρη «πανδημία» ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Είναι τόσο βαθιά η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, ώστε εκτιμάται πως περισσότερες από 12 εκατ. γυναίκες δεν κατάφεραν να έχουν επαρκή...
Η παράπλευρη «πανδημία» ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στην πορνεία για λίγα ψάρια
Η Χάφσα είναι η μεγαλύτερη από τα αδέλφια της και στα 15 της συντηρεί την οικογένειά της. Ανταλλάσσει σεξ έναντι λίγων δολαρίων και ψαριών στην ακτή Γκάζι της Κένυας, εκεί όπου καθημερινά έρχονται οι ψαράδες...
Στην πορνεία για λίγα ψάρια
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η κρυφή κανονικότητα της μαιευτικής βίας
Ιστορική για τη Λατινική Αμερική θεωρείται η (πρώτη σχετική) απόφαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) καταδίκης κράτους για το έγκλημα της μαιευτικής βίας.
Η κρυφή κανονικότητα της μαιευτικής βίας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Ταλιμπάν σκότωσαν μια γενναία πολιτικό
Η Μουρσάλ Ναμπιζαντά πλήρωσε με τη ζωή της το θάρρος της να μη φύγει στο εξωτερικό όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία και να συνεχίσει να μάχεται για τους συμπολίτες της.
Οι Ταλιμπάν σκότωσαν μια γενναία πολιτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας