• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το χάπι της άμβλωσης μαζί με τα σκληρά ναρκωτικά!

 • A-
 • A+
Οι συνέπειες του μισογυνικού νόμου στη Βραζιλία ⫸ Καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η νόμιμη πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλή έκτρωση, η μόνη εναλλακτική είναι η στροφή στην πιάτσα των ναρκωτικών, όπου η μισοπροστόλη -που άλλοτε δινόταν από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή- πωλείται... πλάι στην ηρωίνη και την κοκαΐνη! ● Αλλες στρέφονται σε πανάκριβες αγορές από το διαδίκτυο και τελικά εκτίθενται στις αρχές ● Τα ίδια ίσως έρχονται και στις ΗΠΑ μετά την απαγόρευση της άμβλωσης.

Η Α., κοινωνιολόγος στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μόνη μητέρα ενός 12χρονου παιδιού με ειδικές ανάγκες, θέλησε να διακόψει τη δεύτερη κύησή της. Ο γυναικολόγος της πρότεινε να πάρει μισοπροστόλη, ουσία που προκαλεί τη διακοπή της κύησης. Επειδή δεν μπορούσε να τη συνταγογραφήσει, η Α. την αναζήτησε στη μαύρη αγορά. Βρήκε έναν ιστότοπο, παράγγειλε πληρώνοντας μισθούς μηνών για τα χάπια, αλλά αυτά δεν έφτασαν ποτέ. Αναγκάστηκε τελικά να καταφύγει σε ναρκέμπορους για να λάβει το φάρμακο με το οποίο τελικά διέκοψε την ανεπιθύμητη κύηση.

Εναν χρόνο μετά την κάλεσαν στην αστυνομία: είχαν ένα χαρτί με τα στοιχεία της πρώτης συναλλαγής που είχε κάνει με την πιστωτική της. Οι Αρχές παρακολουθούσαν τον ιστότοπο και ξεκίνησαν διώξεις εναντίον των αγοραστών. Της άσκησαν δίωξη για παράνομη αγορά ελεγχόμενης ουσίας. Υστερα από αρκετά χρόνια δικαστικών περιπετειών τής επέβαλαν μια εναλλακτική ποινή 60 ωρών κοινοτικής υπηρεσίας, αλλά ακόμη της απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.

Το παράδειγμα της Βραζιλίας –γράφει ρεπορτάζ των New York Times– δείχνει το ζοφερό τοπίο που μπορεί να περιμένει και τις Αμερικανίδες μετά την ακύρωση της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ που κατοχύρωνε το δικαίωμα άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι γυναίκες έχουν την εναλλακτική της φαρμακευτικής άμβλωσης με χάπια που κάνουν το σώμα να αποβάλλει το έμβρυο, μια πρακτική που έχει εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Αλλά ένα κύμα πολιτειακών νομοθεσιών που υιοθετήθηκαν μετά από αυτή την απόφαση απαγορεύει κάθε τύπου άμβλωση, ακόμη και τη φαρμακευτική. Ετσι, για να πάρουν αυτά τα χάπια νόμιμα, οι Αμερικανίδες πρέπει να ταξιδεύσουν στις πολιτείες όπου επιτρέπεται η χορήγησή τους.

Αυτή η μέθοδος διακοπής της κύησης μπορεί να καταλήξει ακόμη πιο δύσκολη, όπως έγινε και στη Βραζιλία. Στη χώρα ώς το 1991 η μισοπροστόλη πουλιόταν στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση. Αλλά σύντομα μπήκε στο στόχαστρο των πολέμιων των αμβλώσεων και το 1998 εντάχθηκε στον κατάλογο των ελεγχόμενων φαρμάκων, πλάι στα οπιοειδή: όποιος την αγοράζει ή την εισάγει χωρίς έγκριση, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 χρόνια. Το 2006 τέθηκαν και άλλοι περιορισμοί, απαγορεύοντας τις σχετικές διαφημίσεις ή τις πληροφορίες στο ίντερνετ. Και όταν το 2018 ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο εκλέχτηκε πρόεδρος της Βραζιλίας, με τη στήριξη των ευαγγελικών, η πρόσβαση στη μισοπροστόλη περιορίστηκε ακόμη περισσότερο.

Ετσι, κατέληξαν να είναι ναρκέμποροι και εγκληματικές συμμορίες αυτοί που ελέγχουν την αγορά αυτών των φαρμάκων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των γυναικών. Οσες τα αγοράζουν απ’ αυτούς, παραλαμβάνουν μια συσκευασία με οκτώ λευκά χάπια: χωρίς καμία οδηγία χρήσης και χωρίς καν μια επωνυμία, έτσι που δεν μπορεί να ξέρουν τι τους έχουν στείλει, αν είναι αυθεντικά ή ασφαλή αυτά τα χάπια.

Σήμερα στη Βραζιλία η μισοπροστόλη, που έρχεται από την Ινδία, το Μεξικό ή την Αργεντινή, στη μαύρη αγορά κάνει από 200 ώς και 400 δολάρια – τα οκτώ χάπια. «Τα αγοράζεις από ναρκέμπορο, αλλά δεν ξέρεις τι σου στέλνει. Ολη αυτή η διαδικασία γίνεται τρομακτική, είναι κάτι μυστικό και παράνομο», έλεγε στην αμερικανική εφημερίδα η Ζουτλιάνα Ρέις, διευθύντρια της οργάνωσης προάσπισης της πρόσβασης στην άμβλωση Milhas pelas Vidas das Mulheres. «Υποτίθεται ότι αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να διακόψεις μια κύηση, αλλά τώρα είναι σαν να αγοράζεις λαθραία, με όλους τους κινδύνους που ενέχει αυτό».

Η Meta καταδίδει γυναίκες

Το δυστοπικό σενάριο, για το οποίο προειδοποιούσαν φεμινιστικές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πως ελλοχεύει για άρση των προσωπικών δεδομένων μετά την ολέθρια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Ανταλλαγές μηνυμάτων στο Messenger, καταγραφές βίντεο και ήχου και εικόνες με δεδομένα των λογαριασμών της Τζέσικα Μπέρτζες και της έφηβης κόρης της, Σελέστ, παραδόθηκαν από το Facebook στις Αρχές της Νεμπράσκα, στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν για πιθανή παράνομη άμβλωση.

Στην περίπτωση της Τζέσικα και της Σελέστ Μπέρτζες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από το Facebook όλα αυτά τα δεδομένα ώστε να επιχειρήσουν να στοιχειοθετήσουν πως αυτό που αρχικά περιγράφηκε ως μια «αυθόρμητη αποβολή» ήταν μια άμβλωση που έγινε μετά την 20ή εβδομάδα και χωρίς επίβλεψη γιατρού, με χάπια που η μητέρα προμηθεύτηκε από το ίντερνετ και έδωσε στην κόρη της. Τώρα και οι δύο, εκτός από το αρχικό αδίκημα της «παράνομης απόρριψης ανθρώπινων λειψάνων», κατηγορούνται και για πρόκληση παράνομης άμβλωσης.

Η υπόθεση της Νεμπράσκα ρίχνει φως σε αυτό που οι μεγαλύτερες τεχνολογικές επιχειρήσεις αρνήθηκαν να διευκρινίσουν μετά από αυτή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου: τι δηλαδή θα κάνουν με πιθανά αιτήματα αστυνομικών και δικαστικών αρχών για να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι «διευκόλυναν» ή προχώρησαν σε μια άμβλωση.

Επειτα από δημοσίευμα του Vice, το οποίο αποκάλυψε νομικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ένορκης κατάθεσης του αστυνομικού που ζήτησε τα δεδομένα των προσωπικών συνομιλιών δύο γυναικών, το Facebook δημοσίευσε απλώς δήλωση στην οποία ισχυρίζεται ότι «στα εντάλματα που λάβαμε δεν γινόταν λόγος για άμβλωση».

Ωστόσο από τον Μάιο, όταν διέρρευσε προσχέδιο της απόφασης, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα και ψηφιακά δικαιώματα είχαν προειδοποιήσει για τον δυνητικά αρνητικό ρόλο των τεχνολογικών κολοσσών. Τους ζητήθηκε να λάβουν μέτρα σχετικά με τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύουν όπως και να εφαρμόσουν ένα σύστημα πλήρους κρυπτογράφησης μηνυμάτων σε όλες της πλατφόρμες τους. Η Meta (στην οποία ανήκει το Facebook) είχε υποσχεθεί ότι θα το εφάρμοζε φέτος. Τώρα λέει το 2023. Και αν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πολιτική ανυπακοή για την απαγόρευση των αμβλώσεων
Οι κινητοποιήσεις κατά της απόφασης της 24ης Ιουνίου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ -που στην πράξη ακύρωσε το δικαίωμα της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο-, αποκτούν συστηματικό χαρακτήρα.
Πολιτική ανυπακοή για την απαγόρευση των αμβλώσεων
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Προς κατάργηση ναζιστική διάταξη για τις αμβλώσεις
Εστω και με απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, ο μισογυνικός νόμος που είχε θεσπίσει ο Χίτλερ ενάντια σε γιατρούς που παρέχουν πληροφορίες για μια άμβλωση περνάει στην Ιστορία.
Προς κατάργηση ναζιστική διάταξη για τις αμβλώσεις
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δυο κόσμοι ανάποδα
Στην Ισπανία θωρακίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, την αντισύλληψη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, ενώ στις ΗΠΑ στέλνουν στη φυλακή γυναίκες που αποβάλλουν.
Δυο κόσμοι ανάποδα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Χωρίς δικαίωμα στο σώμα, στη ζωή, στην αξιοπρέπεια
Σοβαρότατο πισωγύρισμα ως προς το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ελ Σαλβαδόρ συνιστά η καταδίκη σε 30ετή κάθειρξη γυναίκας που απέβαλε λόγω επιπλοκών στην κύηση.
Χωρίς δικαίωμα στο σώμα, στη ζωή, στην αξιοπρέπεια
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η Χριστιανική Δεξιά δίνει εκατομμύρια κατά των αμβλώσεων
Ενα πανίσχυρο λόμπι με σημαντική επιρροή συγκροτούν διάφορες ακροδεξιές χριστιανικές οργανώσεις, διοχετεύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όπου πρέπει ώστε να καταπατηθεί το δικαίωμα στην έκτρωση.
Η Χριστιανική Δεξιά δίνει εκατομμύρια κατά των αμβλώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας