• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%

Αριστερά: Παλαιότερη μαζική πορεία φεμινιστικών οργανώσεων στην Ισπανία, με κεντρικό σύνθημα «ΕΓΩ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ - Ελεύθερες, δωρεάν και ασφαλείς αμβλώσεις». Τώρα, ήρθε η σειρά των φεμινιστριών στις ΗΠΑ (δεξιά) να ξαναβγούν στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυο κόσμοι ανάποδα

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση Σάντσεθ διευρύνει το δικαίωμα στην άμβλωση αλλά και στην αντισύλληψη και την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία • Παράλληλα καταργούνται απομεινάρια από το σκοτεινό παρελθόν όπως η θεσμική παρότρυνση στις γυναίκες που ζητούσαν άμβλωση «να το ξανασκεφτούν», η οποία συνοδευόταν από απαράδεκτο «ενημερωτικό» υλικό • Από την άλλη πλευρά, ολοταχώς προς... Μεσαίωνα οδεύουν όλο και περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες • Σοκ, αποτροπιασμός αλλά και πείσμα για αγώνα στις οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα.

Θωράκιση δικαιωμάτων στην Ισπανία

Δώδεκα χρόνια αφότου η Ισπανία ενέκρινε τον νόμο για την εθελούσια διακοπή της κύησης, η κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε προσχέδιο νόμου που στόχο έχει να θωρακίσει και να διευρύνει το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και άλλες πλευρές της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής ζωής των γυναικών, ρυθμίζοντας συγχρόνως πρακτικές που δυσχεραίνουν την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων.

Βασικό μέτρο είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στην Ισπανία το 80% των αμβλώσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα γιατί υπάρχουν ολόκληρα νοσοκομεία όπου το προσωπικό επικαλείται «αντίρρηση συνείδησης» και αρνείται να τις κάνει. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν 11 επαρχίες που την τελευταία δεκαετία δεν έχουν καταγράψει ούτε μία άμβλωση στο δημόσιο σύστημα υγείας τους.

Με τη νέα πρόταση, τα νοσοκομεία υποχρεώνονται να δημιουργήσουν μητρώο ιατρών και νοσηλευτών αντιρρησιών συνείδησης (οι οποίοι δεν θα μπορούν να κάνουν ανάλογες ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικά κέντρα). Έτσι, το Δημόσιο θα μπορεί να ενισχύει με εξειδικευμένο γι' αυτόν τον σκοπό προσωπικό τα νοσοκομεία όπου υπάρχουν ελλείψεις ώστε να μπορούν όλα να υποδέχονται γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους. Συγχρόνως επιβάλλεται και η υποχρέωση των κέντρων υγείας να διανέμουν το χάπι της επόμενης ημέρας δωρεάν. Ενώ για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η άδεια με αποδοχές για διακοπή της κύησης ή αποβολής.

Παράλληλα καταργείται η απαίτηση να υπάρχει ένα διάστημα τριών ημερών «αναστοχασμού» της γυναίκας προτού γίνει η άμβλωση, όπως και η υποχρεωτική λήψη ενός φακέλου που δίνει πληροφορίες για τη μητρότητα και που σε πολλές περιοχές συνδέεται με θρησκευτικά κέντρα, «έτσι ώστε εφεξής το κράτος να πάψει να αμφισβητεί τις αποφάσεις των γυναικών».

Επίσης καταργείται διάταξη που θέσπισε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος το 2015 για υποχρεωτική έγκριση των γονιών προκειμένου να μπορούν κοπέλες 16 και 17 ετών να κάνουν άμβλωση. Πλέον επιστρέφει η πρόβλεψη του 2010 και οι ανήλικες αυτής της ηλικίας δεν θα χρειάζονται τη συναίνεση των κηδεμόνων τους.

Το προσχέδιο εισάγει επίσης την άδεια (με αποδοχές) περιόδου για επώδυνες εμμηνορρυσίες που σχετίζονται με κάποια παθολογία, καθιστώντας την Ισπανία την πρώτη χώρα που αποστιγματίζει νομοθετικά την εμμηνορρυσία και στους τόπους δουλειάς.

Παράλληλα εστιάζει στην υποχρεωτική και ολόπλευρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης γιατί, όπως δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι πρώτες γνώσεις για αυτά τα θέματα να είναι μέσα από βίαιη πορνογραφία στην οποία τα παιδιά έχουν πρόσβαση ακόμη και από τα 8 τους χρόνια. Πρέπει να συνοδεύσουμε θεσμικά αυτή την εκπαίδευση και να εγγυηθούμε πως οι σχέσεις βασίζονται στη συναίνεση, στον σεβασμό, στη χρήση αντισυλληπτικών». Προβλέπεται επίσης και η διανομή δωρεάν προφυλακτικών στα σχολεία στο πλαίσιο ειδικών εκστρατειών σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η Ιρένε Μοντέρο, του συγκυβερνώντος αριστερού συνασπισμού Unidas Podemos, παρουσιάζοντας το προσχέδιο νόμου αναγνώρισε πως θα υπάρξουν διαμάχες και αντιπαραθέσεις, αλλά τόνισε πως βασικός άξονας μιας τέτοιας συζήτησης είναι πως «Είναι το σώμα μας, είναι δική μας απόφαση».

Οι ΗΠΑ στέλνουν φυλακή γυναίκες που αποβάλλουν

Όσο η Ισπανία πρωτοπορεί διασφαλίζοντας την αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες όλο και περισσότερες τοπικές κυβερνήσεις διώκουν γυναίκες που αποβάλλουν, ενώ η πιθανή ανατροπή της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ, θα επιδεινώσει άρδην τη θέση τους.

Ήδη πριν από την οριστική απόφαση για το θέμα, που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, γυναίκες σαν την Μπρίτνεϊ Πόλοου στην Οκλαχόμα καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία και φυλακίστηκαν γιατί απέβαλαν. Η 20χρονη ιθαγενής της φυλής Γουιτσίτα ήταν 15 εβδομάδων όταν ένιωσε αφόρητους πόνους και κάλεσε ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο, όπου απέβαλε, είπε πως είχε κάνει χρήση μεταμφεταμίνης. Της απήγγειλαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών, παρότι οι ιατροδικαστές δεν αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του εμβρύου οφειλόταν στο ναρκωτικό, ούτε απέκλεισαν αυτός να οφείλεται σε συγγενή ανωμαλία.

Τώρα, τέτοιες περιπτώσεις δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, προειδοποιεί στο περιοδικό Mother Jones η Ντέινα Σάσμαν, επικεφαλής της οργάνωσης Εθνικοί Προασπιστές των Εγκυων Γυναικών (NAPW), που τα τελευταία 15 χρόνια έχει καταγράψει σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 1.254 περιπτώσεις γυναικών που καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι σκότωσαν το έμβρυό τους. Στην πλειονότητά τους (59%) είναι έγχρωμες, ενώ ένα 71% είναι φτωχές και δεν μπορούν να προσλάβουν δικηγόρο.

Η οργάνωση καταγγέλλει πως σε χώρες όπου η άμβλωση απαγορεύεται, οποιαδήποτε κύηση δεν ολοκληρώνεται καθιστά τη γυναίκα ύποπτη. Οπως δείχνει η Πολωνία, όπου μετά την περσινή δικαστική απόφαση που απαγόρευσε σχεδόν απόλυτα τις αμβλώσεις, η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία κρατικού εθνικού μητρώου κυήσεων και αποβολών. Ενα μέτρο που γυναικείες οργανώσεις καταγγέλλουν πως μεθοδεύει διώξεις όλων όσων η εγκυμοσύνη δεν καταλήγει σε γέννα.

«Δεν υπάρχει ιατρικός τρόπος να ξεχωρίσεις μια αποβολή από μια ιατρική άμβλωση. Και έτσι ο λόγος για τον οποίο μια γυναίκα διώκεται δεν είναι ιατρικός», έλεγε στο ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού η Ράφα Κιντβάι της ομάδας νομικής προάσπισης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων «Αν/Πότε/Πώς». «Σαφώς σχετίζεται με τη φυλή, με τις μαύρες, με τις ιθαγενείς, με οποιαδήποτε τούς φαντάζει ύποπτη». Ενώ όπως τονίζει η Σάσμαν, «χωρίς την προστασία της απόφασης Ρόου, ελάχιστα θα είναι τα μέσα να αποτρέψουν εισαγγελείς να ποινικοποιούν την κύηση».

Η Λουιζιάνα είναι η πρώτη Πολιτεία που δείχνει τι έρχεται: μόλις διέρρευσε το προσχέδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου που απειλεί να ανατρέψει την απόφαση του 1973, υιοθέτησε νόμο που προβλέπει τη δίωξη όσων κάνουν άμβλωση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
Ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στο δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ δόθηκε πρόσφατα όταν κάτοικοι του Λάμποκ στο Τέξας ψήφισαν να κηρυχθεί η πόλη τους «καταφύγιο αγέννητων», απαγορεύοντας σχεδόν απόλυτα τις αμβλώσεις.
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δεν έχετε δικαίωμα σε αμβλώσεις
Πρωτοβουλία ανέλαβε η ολλανδική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Ταμείο, το οποίο θα διευκολύνει οργανώσεις και φορείς που προσφέρουν στις γυναίκες των αναπτυσσόμενων κρατών πρόσβαση σε ενημέρωση, μέτρα...
Δεν έχετε δικαίωμα σε αμβλώσεις
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Απάνθρωποι γάμοι α λα Ταλιμπάν
Το θεοκρατικό καθεστώς της Καμπούλ φτάνει στο απόγειο του μισογυνισμού, εξορίζοντας τα κορίτσια από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία και αναγκάζοντάς τα να παντρεύονται πολιτοφύλακες, συχνά κάνοντας χρήση...
Απάνθρωποι γάμοι α λα Ταλιμπάν
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Ταλιμπάν σκότωσαν μια γενναία πολιτικό
Η Μουρσάλ Ναμπιζαντά πλήρωσε με τη ζωή της το θάρρος της να μη φύγει στο εξωτερικό όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία και να συνεχίσει να μάχεται για τους συμπολίτες της.
Οι Ταλιμπάν σκότωσαν μια γενναία πολιτικό
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η μαντίλα, η δίψα για αλλαγή και η παιδαγωγική του τρόμου
Ένα κομμάτι πανί ενσάρκωσε τόσο τη δυσαρέσκεια και την οργή που συσσωρεύει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στη χώρα, ώστε γενικεύτηκαν οι διαμαρτυρίες έχοντας πλέον και πολιτικό υπόβαθρο, αλλά και οικονομικό.
Η μαντίλα, η δίψα για αλλαγή και η παιδαγωγική του τρόμου
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η Τζόρτζια Μελόνι, ο μετα-φασισμός και οι γυναίκες
Πλανώνται πλάνην οικτράν όποιος και όποια νομίζουν ότι η νίκη μιας γυναίκας -αυτής της γυναίκας- στις ιταλικές εκλογές αποτελεί καλή είδηση για τα γυναικεία δικαιώματα.
Η Τζόρτζια Μελόνι, ο μετα-φασισμός και οι γυναίκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας