Η Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο έζησε πολλά χρόνια ονειρεμένης ζωής, πρώτα στο Μεξικό κι έπειτα στη Νέα Υόρκη, απολαμβάνοντας πλούτο και γκλάμουρ ως σύζυγος ενός από τους μεγαλύτερους ναρκεμπόρους της εποχής μας, του ηγέτη του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα, Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, γνωστού ως «Ελ Τσάπο».
Ενώ ετοιμαζόταν να λανσάρει τη δική της σειρά ρούχων, επιλέγοντας κυνικά ως όνομα του μπραντ της «Ελ Τσάπο Γκουσμάν», δικαστήριο της Ουάσινγκτον την καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλακή (ενώ για άλλα τέσσερα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση). Ηδη από τον Ιούνιο είχε δηλώσει ένοχη (ώστε να αποφύγει τα ισόβια) για τα εγκλήματα της συνωμοσίας για διακίνηση στις ΗΠΑ κοκαΐνης, μεταμφεταμινών, ηρωίνης και μαριχουάνας, ξέπλυμα χρήματος και άλλες συναλλαγές με το καρτέλ της Σιναλόα. Αλλά και γιατί βοήθησε τον σύζυγό της να δραπετεύσει από μεξικανικές φυλακές το 2015 ενώ όταν ξανασυνελήφθη το 2016 η Κορονέλ αποπειράθηκε να οργανώσει νέα απόδρασή του, προτού τον εκδώσουν στις ΗΠΑ το 2017. Ετσι, η 32χρονη ακολουθεί τα βήματα του 64χρονου συζύγου της. Μόνο που εκείνος δεν έπεσε τόσο μαλακά το 2019, όταν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και στάλθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο «Ελ Τσάπο» ήταν ο βασικός προμηθευτής παράνομων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Το πρώην μοντέλο, που έχει και την αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε «ειλικρινά μετανιωμένη» για το κακό που προκάλεσε και πως ντρέπεται για τον ρόλο που έπαιξε στην εγκληματική οργάνωση του άντρα της. Συνελήφθη στις αρχές του χρόνου στο αεροδρόμιο της Βιρτζίνια και από τον Φεβρουάριο παρέμενε προφυλακισμένη σε φυλακές της Βιρτζίνια, σε ένα μικρό κελί όπου, όπως λέει η δικηγόρος της Μαριέλ Κολόν Μίρο, διαβάζει μανιωδώς ροζ μυθιστορήματα.
Ροζ μυθιστορήματα που από έφηβη την έσπρωξαν να αναζητά τον μεγάλο έρωτα με την ακόμη μεγαλύτερη τσέπη. Πρώην βασίλισσα της ομορφιάς, γνώρισε τον Γκουσμάν σε έναν χορό: εκείνη ήταν 17 κι εκείνος 49. Παντρεύτηκαν σύντομα και απέκτησαν δίδυμες. Και με τα χρόνια άρχισε κι εκείνη να απολαμβάνει εξουσία δίπλα σε έναν σύζυγο με πολλές ερωμένες και μια εγκληματική οργάνωση με μυθικά κέρδη.
Την έλεγαν «η ντίβα της Σιναλόα». Κυκλοφορούσε με έντονο μακιγιάζ, διαμάντια και επώνυμα τζιν, ενσαρκώνοντας την εικόνα της «μπουτσόνα», όπως αποκαλούνται οι γυναίκες των ναρκεμπόρων με τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους, τις πλαστικές επεμβάσεις, τις υπερβολές στο ντύσιμο και το μακιγιάζ. «Πανάκριβα ρούχα, τσάντες των χιλιάδων δολαρίων. Ολα υπερβολικά. Κι εκείνη μια τέλεια εκπρόσωπος αυτής της εικόνας. Ολα για την εμφάνιση, με δεκάδες πλαστικές επεμβάσεις… και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα οπίσθια που μέσω πλαστικών είναι απίστευτα διογκωμένα… Γυναίκες με σώμα κλεψύδρας, ακόμα μία επιταγή για να αρέσεις σε αυτούς τους κύκλους», λέει η Γουαδαλούπε Κορέα-Καμπρέρα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον που έχει ερευνήσει τις σχέσεις στα καρτέλ, ιδίως της Σιναλόα. «Η Εμα Κορονέλ ήταν η επιτομή αυτής της ναρκοαισθητικής».
Λαμπερή όψη που δεν αρκούσε για να κρύψει την ουσιαστική και σκοτεινή: η περιουσία και η οικογένεια που απολάμβανε οικοδομήθηκαν πάνω στην ακραία βία. Περισσότεροι από 300.000 έχουν πεθάνει από το 2006, όταν η μεξικανική κυβέρνηση εγκαινίασε τον διαβόητο πόλεμό της κατά των ναρκωτικών. Μια πραγματικότητα που δεν αγνοούσε η Κορονέλ, αφού δεν ήταν μόνο ένα δημόσιο πρόσωπο και επιχειρηματίας αλλά παράλληλα έλεγχε τον στενό κύκλο του συζύγου της επιβλέποντας και διευθετώντας το ποιοι είχαν πρόσβαση στον Γκουσμάν.
«Η Κορονέλ έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση του άντρα της και απέδειξε πως και οι γυναίκες μπορεί να αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας στην αυστηρή ιεραρχία του ναρκεμπορίου», εξηγεί στην El País η Μεξικανή δημοσιογράφος Αναμπέλ Ερνάντες, που επί 15 χρόνια ερευνά τις σχέσεις των καρτέλ με την εξουσία και της οποίας το βιβλίο «Η Εμα και οι άλλες κυρίες των ναρκωτικών», μόλις κυκλοφόρησε.
Κληρονόμος μυθικής περιουσίας
Οσο δικαζόταν ο «Ελ Τσάπο» στη Νέα Υόρκη, δεν έλειψε ούτε ημέρα από τη δίκη. Εμφανιζόταν με βελούδινα σακάκια, επώνυμα ρούχα, γόβες-στιλέτο και ένα ρολόι γεμάτο διαμάντια. Δεν την ένοιαζε που σκανδάλιζε με αυτήν την επίδειξη ενός πλούτου βαμμένου στο αίμα. Κι έμενε ανέκφραστη όταν μάρτυρες κατέθεταν για τα αποτρόπαια εγκλήματα του ναρκέμπορου συζύγου της ή ακόμη και για φρικιαστικούς βιασμούς μικρών κοριτσιών. Τότε, που δεν είχε λόγο (ακόμη) να δηλώσει μετανιωμένη για την εγκληματική δράση του Γκουσμάν γιατί δεν φανταζόταν ότι θα κατέληγε σε ένα κελί, επέμενε πως εκείνος δεν έχει σχέση με τα ναρκωτικά ούτε με όσα τρομερά τού καταμαρτυρούν και «δεν αναγνωρίζω αυτόν που περιγράφουν στον άνθρωπο που θαυμάζω και που παντρεύτηκα».
Με την επιεική καταδίκη της κλείνει ένας κύκλος στη ζωή της, περιμένοντας να βρεθεί ξανά ελεύθερη για να απολαύσει μια μυθική περιουσία. Ο «Ελ Τσάπο» έχει περιληφθεί στη λίστα των πλουσιότερων του περιοδικού Forbes και η περιουσία του εκτιμάται στα 12,66 δισ. δολάρια όπως αποκαλύφθηκε στη δίκη του. Αλλά δεν έχει βρεθεί. Η Υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιών στις ΗΠΑ (OFAC) δεν έχει εντοπίσει καμιά καταγραφή ιδιοκτησιών ή τραπεζικών λογαριασμών στο όνομά του.
Παρότι ελέγχονταν οι συναλλαγές του επί μία δεκαετία, τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που βρήκαν ότι του ανήκουν, σύμφωνα με το BBC, ήταν κάποια κοσμήματα, τρία ρολόγια, τρία κινητά, ένας υπολογιστής και πέντε πυροβόλα όπλα, αλλά τίποτα που να στοιχειοθετεί την τεράστια περιουσία που του αποδίδουν. Οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν βρει ούτε ένα δολάριο του «Ελ Τσάπο». Η Εμα Κορονέλ ίσως να είναι από τους λίγους που ξέρουν πού βρίσκονται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας