• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
Photo 220663346 © Sb2010 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Γαλλία απαγορεύει τις «θεραπείες μετατροπής»

 • A-
 • A+
Μόνο η επικύρωση από τη Γερουσία απομένει για να θεσμοθετηθεί η αυστηρή απαγόρευση των απάνθρωπων και εντελώς ανυπόστατων επιστημονικά «θεραπειών» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων οι οποίες αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού διά της βίας

Ομόφωνα η γαλλική Βουλή ενέκρινε σχέδιο νόμου για να απαγορευτούν οι αποκαλούμενες «θεραπείες μετατροπής» (ή «επανόρθωσης») που επιδιώκουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων. Το κείμενο, που πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, προβλέπει ποινές δυο ετών φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 ευρώ για τους ψευτοθεραπευτές (μιας ανύπαρκτης διαταραχής), ενώ σε περίπτωση που το θύμα είναι ανήλικο, οι δράστες θα τιμωρούνται με τρία χρόνια φυλακή και 45.000 ευρώ πρόστιμο.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα σώσει ζωές», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ελιζαμπέτ Μορενό. «Δεν υπάρχει τίποτα για να θεραπευτεί. Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι έγκλημα. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε να αλλάξουμε την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων». Άλλωστε ήδη από το 1973, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (ΑΡΑ) αναγνώρισε πως η ομοφυλοφιλία δε συνιστά διαταραχή και το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την απέσυρε από τη λίστα των «σεξουαλικών αποκλίσεων».

Οι αποκαλούμενες «θεραπείες μετατροπής» είναι κυρίως τριών ειδών. Η πρώτη είναι θρησκευτική με επιβολή αυστηρής αποχής, προσευχής, μεταμέλειας και επικίνδυνων τελετών εξορκισμού. Η δεύτερη είναι ιατρική, με χορήγηση ορμονών και ηλεκτροσόκ και καταχρηστικούς εγκλεισμούς σε κλινικές, ανάμεσα στα άλλα. Και η τρίτη είναι κοινωνική με βιασμούς και καταναγκαστικούς γάμους των θυμάτων με ετεροφυλόφιλους.

Πρόκειται για πρακτικές που ήδη τιμωρούνται μέσα από άλλες νομοθετικές διατάξεις, όπως άσκηση σκόπιμης βίας, κατάχρηση εξουσίας, παράνομη άσκηση ιατρικής ή παρενόχληση. Αλλά η γαλλική Βουλή συμφώνησε πως είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα ξεχωριστό αδίκημα ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο και να λάβουν την κατάλληλη αρωγή τα θύματα.

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε τέτοιες «θεραπείες» στη Γαλλία, αλλά η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος LREM, Λοράνς Βανσενεμπρόκ, και ο αριστερός συνάδελφός της Μπαστιέν Λασό έκαναν λόγο για εκατοντάδες περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2019, σημαίνοντας συναγερμό για την αύξηση που είχε σημειωθεί. Ενώ, σύμφωνα με την οργάνωση Le Refuge, η οποία βοηθάει θύματα ομοφοβίας, κάθε μήνα γίνονται τουλάχιστον 10 καταγγελίες για εξαναγκασμό σε τέτοιες «θεραπείες».

Πρόκειται για πρακτικές πολύ διαδεδομένες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως δείχνουν οι στατιστικές και από άλλες χώρες. Περίπου το 7% των λεσβιών, γκέι και αμφιφυλόφιλων και το 13% των διεμφυλικών στις ΗΠΑ έχουν υποστεί κάποια «θεραπεία μετατροπής», σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γουίλιαμς το 2019. Στη Βρετανία, κυβερνητική έρευνα το 2018 αποκάλυψε πως ένα 2% των ΛΟΑΤΚΙ+ είχε υποβληθεί σε τέτοιες πρακτικές και σε ένα 5% είχαν προτείνει (ή πιέσει) να τις ακολουθήσει.

Απαγορεύσεις ή περιορισμοί σε διάφορες μορφές «θεραπειών μετατροπής» έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 13 χώρες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Τόμπσον. Ανάμεσά τους η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Μάλτα, η Αλβανία και η Γερμανία, που έχουν απαγορεύσει ρητά το σύνολο ή μέρος αυτών των πρακτικών. Στον Καναδά, τον Ιούλιο εγκρίθηκε ανάλογη νομοθεσία. Στις ΗΠΑ, 20 Πολιτείες και στην Ισπανία αρκετές αυτόνομες κοινότητες τις έχουν απαγορεύσει, ενώ Ολλανδία και Βρετανία διερευνούν τη θέσπιση μέτρων και στη Φινλανδία μια έκκληση για την απαγόρευσή τους έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 50.000 υπογραφές, υποχρεώνοντας έτσι να γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Μακρόν στοχεύει στη γυναικεία ψήφο με φτηνά τεχνάσματα
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος Μακρόν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την κρίσιμη γυναικεία ψήφο, κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες δύσκολα μπορούν να πείσουν πως έχει πραγματικές......
Ο Μακρόν στοχεύει στη γυναικεία ψήφο με φτηνά τεχνάσματα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φεμινίστρια η Λεπέν; Τι ανέκδοτο και τούτο!
Η Μαρίν Λεπέν παρουσιάζεται ως «μια φεμινίστρια που δεν εχθρεύεται τους άντρες», υποσχόμενη μέτρα που ξεκινούν από την ενίσχυση των μόνων μητέρων ώς την αυστηρή τιμωρία όσων παρενοχλούν γυναίκες.
Φεμινίστρια η Λεπέν; Τι ανέκδοτο και τούτο!
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δύο γυναίκες, δύο κόμματα βυθισμένα στην παρακμή
Το μέλλον τους δεν θα κριθεί τώρα, γιατί προέχει η ανασύνταξη και η επίδειξη φαινομενικής κομματικής «σύμπνοιας», εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Δύο γυναίκες, δύο κόμματα βυθισμένα στην παρακμή
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Και σεξιστικά και αντιεργατικά τα καλλιστεία
Με μια νέα κατηγορία κατά των καλλιστείων γαλλική οργάνωση προσέφυγε σε αστικό δικαστήριο καταγγέλλοντας πως η παραγωγός εταιρεία δεν αναγνωρίζει την εργασιακή σχέση με τις επίδοξες βασίλισσες ομορφιάς,...
Και σεξιστικά και αντιεργατικά τα καλλιστεία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η παράπλευρη «πανδημία» ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Είναι τόσο βαθιά η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, ώστε εκτιμάται πως περισσότερες από 12 εκατ. γυναίκες δεν κατάφεραν να έχουν επαρκή...
Η παράπλευρη «πανδημία» ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι κραυγές των γυναικών στους τοίχους της Γαλλίας
Στη Γαλλία οι τοίχοι φωνάζουν ενάντια σε μια ανοιχτή πληγή που φαίνεται πως δεν έχει γιατρειά. Εργα όλα τους μιας ομάδας γνωστής ως Les colleuses και πλέον με το πιο περιεκτικό από άποψη φύλου Les colleureuses...
Οι κραυγές των γυναικών στους τοίχους της Γαλλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας