Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζει με καλούς οιωνούς

Ν. Μαστοράκης, Γ. Καλαβριανός, Στ. Μιχαηλίδου

Συνεχίζει με καλούς οιωνούς

  • A-
  • A+

Σε καλό δρόμο φαίνεται να οδεύουν τα πράγματα για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης παρουσίασε χτες τον απολογισμό της περιόδου Σεπτεμβρίου 2015-Μαΐου 2016 και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της περιόδου 2016-2017 με έργα καινούργια και κλασικά, ελληνικά και ξένα, σημαντικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Στο χρονικό διάστημα των εννέα μηνών από τότε που ανέλαβαν την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Γιάννης Αναστασάκης και η Μαρία Τσιμά, το θέατρο εκτέλεσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διεύθυνση του Γιάννη Βούρου, προσθέτοντας κάποιες ακόμα παραγωγές, δράσεις και αναλόγια.

Το σημαντικό είναι ότι οι προσπάθειές τους να συμμαζέψουν το θέατρο και να βρουν λύσεις κάνοντας οικονομία σε όλους τους τομείς, έδωσαν τους πρώτους καρπούς. Κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν το αναμφισβήτητα μεγάλο έλλειμμα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.

● Το θέατρο τροποποίησε την τιμολογιακή πολιτική καθιερώνοντας γενική είσοδο 5 ευρώ, δωρεάν είσοδο για τους ανέργους σε όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ.

● Τόλμησε επαναδιαπραγμάτευση των αμοιβών συνεργατών εξοικονομώντας πόρους, ρύθμισε το χρέος προς το ΙΚΑ (2.700.000), τη ΔΕΗ (500.000) και την ΕΥΑΘ (28.000).

● Ρύθμισε τα χρέη προς τους συντελεστές των παραστάσεων αλλά και προς προμηθευτές των τελευταίων ετών και εξόφλησε όλα τα χρέη προς τους εργαζομένους.

● Κατάφερε να μειώσει τα έξοδά του κατά 1.555.744 ευρώ και να αυξήσει τα έσοδά του κατά 125.214 ευρώ το διάστημα Σεπτεμβρίου 2015-Μαρτίου 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

● Οι θεατές αυξήθηκαν κατά 40% και τα εισιτήρια κατά 30%.

● Την Παιδική και Νεανική Σκηνή παρακολούθησαν 68.251 μαθητές από 745 σχολεία έναντι 48.304 από 418 σχολεία πέρσι (αύξηση 40%).

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2016-2017

◢ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ)

• «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, με τη Λυδία Φωτοπούλου.

• «Τα ανεμοδαρμένα ύψη» της Εμιλι Μπροντέ σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Στον ρόλο του Χίθκλιφ ο Γιώργος Γλάστρας.

◢ Φουαγέ της ΕΜΣ

• «Oικογενειακή Γιορτή» (Festen») των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ. Ρούκοφ, Μπ. Χρ. Χάνσεν σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

◢ Βασιλικό Θέατρο

• «Ψύλλοι στα αυτιά» του Ζορζ Φεντό σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Πρωταγωνιστεί ο Ταξιάρχης Χάνος.

• «Δωδεκάτη Νύχτα» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

• «Μια επιθεώρηση χωρίς τίτλο ακόμη...» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.

◢ Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός

• «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

◢ Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

• «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

• «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Χρ. Χατζηβασιλείου. Παίζει η Εφη Σταμούλη.

• «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου.

◢ Σε επιλεγμένους χώρους

• «Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Ναρ (μουσικοθεατρικό).

◢ Παιδική Σκηνή

Στο Βασιλικό Θέατρο: «Οικογένεια Νώε» των Ξένιας Καλογεροπούλου-Θωμά Μοσχόπουλου σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου.

◢ Νεανική Σκηνή

Στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών:

• «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

• Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• «Οι Αθλιοι» του Βικτόρ Ουγκό σε διασκευή-σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

◢ Κουκλοθέατρο

• «Το δώρο», πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και θα παρουσιάζεται μέσα στις τάξεις των σχολείων. Σκηνοθεσία: Κoldo Vío.

• Θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους στην ΕΜΣ και στη Μονή Λαζαριστών καθώς και μετακλήσεις: «Το κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου, «Ιnsenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα», «Ο Αμερικάνος» του Αλ. Παπαδιαμάντη (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών).

 

 

ΘΕΑΤΡΟ
«Το κοινό θα επιστρέψει διψασμένο στις αίθουσες»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αξιοποιεί μέσω του διαδικτύου το καταπληκτικό αρχείο του οργανισμού, στρέφει την προσοχή του στις καλοκαιρινές παραστάσεις «Ορνιθες» και «Γκόλφω»...
«Το κοινό θα επιστρέψει διψασμένο στις αίθουσες»
ΘΕΑΤΡΟ
Χτίστηκαν καριέρες πάνω στον διχασμό
Κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου σκηνοθετώντας την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και μας μιλάει για τα στοιχεία της τραγωδίας...
Χτίστηκαν καριέρες πάνω στον διχασμό
ΘΕΑΤΡΟ
«Προτιμώ να ζω σ’ έναν κόσμο χωρίς ιδεολογίες»
Ο Λιθουανός σκηνοθέτης, που έχει κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, ετοιμάζεται να κατέβει στην Επίδαυρο με την περσινή επιτυχία του «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Εν τω μεταξύ σχεδιάζει καινούργια πράγματα...
«Προτιμώ να ζω σ’ έναν κόσμο χωρίς ιδεολογίες»
ΘΕΑΤΡΟ
Μετανάστριες ζητούν «Ισια δικαιώματα»
Η παράσταση στο θέατρο Vault βασίζεται σε συνεντεύξεις της με μετανάστριες, οι οποίες ζουν χρόνια στην Ελλάδα και φροντίζουν ηλικιωμένους. Συγγραφέας και ηθοποιός η ίδια, μας εξηγεί γιατί αποφάσισε να αναλάβει...
Μετανάστριες ζητούν «Ισια δικαιώματα»
ΘΕΑΤΡΟ
«Με την “Αντιγόνη” ξαναδιαβάζουμε τον κόσμο»
Ο Θέμης Μουμουλίδης το καλοκαίρι της πανδημίας επέλεξε να φέρει ξανά στη σκηνή την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, έργο που -όπως λέει- αφορά κυρίως την εποχή που ζούμε, καθώς «η αντίσταση και η αμφισβήτηση είναι...
«Με την “Αντιγόνη” ξαναδιαβάζουμε τον κόσμο»
ΘΕΑΤΡΟ
Δάνειο ή τη γυναίκα σας...
Δημήτρης Μυλωνάς - Σωτήρης Χατζάκης: Ενας ήρωας της καθημερινότητας και ένας τεχνοκράτης τραπεζίτης «μονομαχούν» στον κήπο του θεάτρου «Χυτήριο», με το επίκαιρο, πολιτικό έργο «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν.
Δάνειο ή τη γυναίκα σας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας