Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σάρωσε η «Μεγάλη Χίμαιρα»

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και από πέρυσι ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία

Σάρωσε η «Μεγάλη Χίμαιρα»

  • A-
  • A+

H «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» που απονεμηθήκαν χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Η παράσταση κέρδισε στο σύνολο έξι βραβεία, μεταξύ αυτών, το μεγάλο βραβείο για την καλύτερη παράσταση της περασμένης χρονιάς, το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου, αυτό της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, καθώς και για την μουσική σύνθεση της Κατερίνα Πολέμη. 

«Αυτή η παράσταση ξεκίνησε ως μια προσωπική μου δύσκολη αντιπαράθεση με τον Καραγάτση και κατέληξε σε μία συμφιλίωση. Αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω, ήταν ένα ρίσκο το οποίο πήρα και όπως φαίνεται επιβραβεύτηκε», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Δημήτρης Τάρλοου, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς της «Μεγάλης Χίμαιρας» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η παράσταση να έχει αυτή την πορεία.

«Το βραβείο αυτό ανήκει εν μέρει και στον Χρήστο Δήμα ο οποίος σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό κομμάτι της "Μεγάλης Χίμαιρας" και στον Στρατή Πασχάλη ο οποίος παρέδωσε ένα καινούριο θεατρικό έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καραγάτση χωρίς να το προδώσει που θα μείνει ως παρακαταθήκη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για την εμπιστοσύνη και την καθοδήγησή του στο περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι αυτού του έργου που παραμένει ανεξάντλητο, όλους τους συναδέλφους της ηθοποιούς για το πάθος και το θάρρος τους που καθρεφτίζεται στη σκηνή και τους θεατές που έχουν στηρίξει και αγκαλιάσει την παράσταση με τρόπο συγκινητικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να δικαιώνεις την επιλογή ενός ανθρώπου που έρχεται στο θέατρο σήμερα και αυτή η σχέση πρέπει να διατηρηθεί και να μείνει αναλλοίωτη», είπε.

Το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο για την ερμηνεία του στην παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που συνολικά απέσπασε τέσσερα βραβεία.

«Είμαι συγκινημένος γι' αυτή την ιδιαίτερη τιμή. Ευτύχησα να είμαι μέλος μιας παράστασης με έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Σαν σκηνοθέτης κατόρθωσε να οργανώσει μία παράσταση με μέτρο, έμπνευση, ήθος, συνεπικουρούμενος από έναν πολυπληθή δυναμικό θίασο ηθοποιών και μια έξοχη μετάφραση», ανέφερε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και απευθυνόμενος στον συμπρωταγωνιστή του στην παράσταση, είπε: «Γιώργο Μοσχίδη, δεν σε ξέχασα, έχεις κομμάτι από αυτό το βραβείο».

Η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» κέρδισε για το εντυπωσιακό σκηνικό και τα κοστούμια εποχής του Γιώργου Πάτσα τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας, ενώ ο ο Αλέκος Αναστασίου κέρδισε το 2ο βραβείο για την επιμέλεια των φωτισμών της παράστασης.

Από δύο βραβεία απέσπασαν οι παραστάσεις «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (3ο βραβείο παράστασης και 2ο βραβείο γυναικείου ρόλου για την Ελένη Ουζουνίδου), «Άμλετ» του Γιάννη Χουβαρδά (2ο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Λούλη, 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Δημοσθένη Γρίβα), «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη (3ο βραβείο γυναικείου ρόλου για τη Λένα Παπαληγούρα και 3ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Λόλεκ), «Αγαπητή Ελένα» της Ελένης Σκότη (3ο βραβείο σκηνοθεσίας, 3ο βραβείο σκηνογραφίας για τον Γιώργο Χατζηνικολάου) και «Μελωδία της Ευτυχίας» της Θέμιδος Μαρσέλλου (2ο βραβείο σκηνογραφίας για τη Μαίρη Τσαγκάρη και 3ο βραβείο φωτισμών για την Κατερίνα Μαραγκουδάκη .

Αναλυτικά:

Παράσταση

1ο Βραβείο - Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

3ο Βραβείο - Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο - Δημήτρης Τάρλοου: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

3ο Βραβείο - Ελένη Σκότη: Αγαπητή Ελένα

Ανδρικός ρόλος

1ο Βραβείο - Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

2ο Βραβείο - Χρήστος Λούλης: 'Αμλετ

3ο Βραβείο - Γιώργος Χρυσοστόμου: Λίλιομ

Γυναικείος ρόλος

1ο Βραβείο - Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Ελένη Ουζουνίδου: Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

3ο Βραβείο - Λένα Παπαληγούρα: Κατερίνα

Σκηνογραφία

1ο Βραβείο - Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη

2ο Βραβείο - Μαίρη Τσαγκάρη: Η μελωδία της ευτυχίας

3ο Βραβείο - Γιώργος Χατζηνικολάου: Αγαπητή Έλενα

Ενδυματολογία

1ο Βραβείο - Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη

2ο Βραβείο - Ελένη Μανωλοπούλου: Η μεγάλη χίμαιρα

3ο Βραβείο - Κλαιρ Μπρέσγουελ: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

Μουσική σύνθεση

1ο Βραβείο - Κατερίνα Πολέμη: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Δημοσθένης Γρίβας: 'Αμλετ

3ο Βραβείο - Λόλεκ: Κατερίνα

Φωτισμός

1ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου: Σμύρνη μου αγαπημένη

3ο Βραβείο - Κατερίνα Μαραγκουδάκη: Η μελωδία της ευτυχίας

ΘΕΑΤΡΟ
«Το βραβείο Χορν είναι ένα πολύ όμορφο και γλυκό κίνητρο»
Πολλά τα αριστεία για τον ηθοποιό Γιωργή Τσουρή, ο οποίος αυτοτρολάρεται: «Είμαι μοναχοπαίδι. Ο πατέρας μου Ανδρέας είναι ηθοποιός και η μητέρα μου Νάγια, φιλόλογος. Οπότε εγώ έγινα και τα δυο... τι να κάνω!».
«Το βραβείο Χορν είναι ένα πολύ όμορφο και γλυκό κίνητρο»
ΘΕΑΤΡΟ
Στην Ανθή Ευστρατιάδου η καρφίτσα της Μελίνας
Η Ανθή Ευστρατιάδου κρατά από χθες την καρφίτσα της Μελίνας, καθώς της απονεμήθηκε το φετινό θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Η νεαρή ηθοποιός έπαιζε τη Βασίλισσα της Νύχτας στο έργο «Ο Αδαής και ο...
Στην Ανθή Ευστρατιάδου η καρφίτσα της Μελίνας
ΘΕΑΤΡΟ
Μπαρόκ εφιάλτες στη σκηνή
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, είναι η πιο εμπνευσμένη σκηνοθέτις της κραυγής του βασανισμένου σώματος και της αίσθησης του πόνου. Ο Αργύρης Πανταζάρας στον ρόλο του Ουίνστον Σμιθ είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα ρίγη...
Μπαρόκ εφιάλτες στη σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
Μια εμμονική freejazz περφόρμανς
Έναν πυγμάχο, μια υψίφωνο, έναν ηθοποιό και μια χορεύτρια μαζί σε μία περφόρμανς θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για την πρεμιέρα του ομώνυμου θεατρικού...
Μια εμμονική freejazz περφόρμανς
ΘΕΑΤΡΟ
Η Τζούντι Ντεντς και οι Ελληνες
Ολος ο κόσμος με την Τζούντι Ντεντς ασχολείται, που κέρδισε το βράδυ της Κυριακής σε μια ωραία τελετή στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου το όγδοο βραβείο Ολίβιε της καριέρας της ξεπερνώντας κάθε άλλο Βρετανό...
Η Τζούντι Ντεντς και οι Ελληνες
ΘΕΑΤΡΟ
Ετοιμοι για «Χορν» και «Μερκούρη»
Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού της περασμένης χρονιάς και αυτό της «Μελίνας Μερκούρη» για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της σεζόν που έφυγε και τη μέχρι τώρα σκηνική...
Ετοιμοι για «Χορν» και «Μερκούρη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας