Στην αρχή ξαφνιάστηκα. Πάντα νόμιζα ότι τα παραμύθια είναι αμέτρητα και… άμετρα. Και τώρα έρχονται δύο Σουσουράδες να κλονίσουν βεβαιότητες χρόνων! Κι αυτό, γιατί ξέρουν να φτιάχνουν παραμύθια και σε δεκαπεντασύλλαβο, μετρημένα δηλαδή. Ησύχασα…
Διάλεξαν το Θέατρο της Κούκλας, αυτό το στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, για «να κλείσουν την άνοιξη», όπως λένε, «ένα μικρό θεατράκι / που χτίστηκε με κόπους, με αγάπη και μεράκι» και να μας πουν «από κείνα τα ψέματα που λένε την αλήθεια».
Ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος κατοικεί μέσα μας βαθιά. Από το σχολείο που μαθαίναμε το «Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη», αλλά και το «Μήνα σε γάμο ρίχνονται μήνα σε χαροκόπι» και τόσα δημοτικά τραγούδια, έχουμε μυηθεί σε αυτό το βυζαντινό μέτρο.
Μιλήσαμε με την Αγγελική Αγαλιανού για την παράσταση (δεν είναι η πρώτη φορά που μας κάνει τη χάρη να μας θυμίσει πόση ανάγκη έχουμε τα παραμύθια, ανεξαρτήτως ηλικίας).
«Είναι η πρώτη μας απόπειρα να γράψουμε αμιγώς σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο» μας λέει η Αγγελική – όνομα και πράγμα. «Το υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας από τις έρευνές μας στην προφορική λαϊκή παράδοση μας φανέρωσε ότι έχουμε δουλέψει πολλούς μύθους σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Εγώ έχω το background της ζακυνθινής “Ομιλίας” –αυτού του είδους που παίζεται στις πλατείες τις Απόκριες και έχει επιρροή από το Κρητικό Θέατρο και την Commedia del’arte– και η Ελεάνα έχει δουλέψει πολύ με παραλογές και έχει στο DNA της τις μαντινάδες. Υπήρξαν κάποιες ιστορίες που μου “επέβαλαν” να τις πω έμμετρα. Σαν να μου είπαν “Δε θα με πεις πεζά!”. Οπότε ήρθε γλυκά η ιδέα να ενώσουμε κάποιες ιστορίες και να τις κάνουμε μία παράσταση».
«Ποια περιμένετε ότι θα είναι η αντίδραση του κοινού, ειδικά των εφήβων που είναι πολύ ζόρικοι κριτές και βαριούνται εύκολα;» τη ρωτήσαμε. «Εννοείται ότι αναρωτιόμαστε αν θα “κουρδιστούμε” καλά με το κοινό», λέει η Αγγελική. «Παίρνουμε θάρρος, όμως, από εκείνη τη μακρά σειρά παραμυθάδων, που ξεκινάει από τον Όμηρο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από τη λαϊκή αφήγηση που επί αιώνες έμεινε ζωντανή ακριβώς επειδή είναι έμμετρη. Τα κείμενα είναι δικά μας, εμπνευσμένα από τη μυθολογία, τη βιβλική παράδοση και από τη λαϊκή παράδοση της Παλαιστίνης».
Και μια και ο λόγος για την Παλαιστίνη, η Αγγελική Αγαλιανού και η Ερμιόνη Ντέτσικα λένε «Παραμύθια αντίστασης και αλληλεγγύης», γιατί «Υπάρχει η ανάγκη μας να πούμε με παραμύθια ό,τι λέμε τόσον καιρό με συνθήματα, με δημοσιεύσεις, σχόλια και συζητήσεις στα social media, με κουβέντες στην παρέα, τη δουλειά, τη διαδήλωση».
Πρόσφατα, στο στέκι τους, το «Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος» (Μοναστηρίου 140), οι «Σουσουράδες» έπαιξαν το έργο «Το όνομά μου είναι Γυναίκα» (τέσσερις ιστορίες από τα μήκη και πλάτη του χρόνου και του χώρου) με τη συνέργεια της Άντας Γαλάνη, που το εξηγούσε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Τον Αύγουστο, όπως μαθαίνουμε, θα βρίσκονται στο Μουσικό Χωριό, στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου (25-31.08.2025), με το εργαστήρι για παιδιά 4-10 ετών «Κόκκινη κλωστή δεμένη και με νότες τυλιγμένη» και μας καλούν «να ψάξουμε τη μουσική στους ήχους που παράγει το σώμα, στον ρυθμό του χορού, στα τραγούδια και στα παραμύθια που κι αυτά κρύβουν πολλά μελωδικά μυστικά – όπως το μυστικό τραγούδι που γέννησε τον κόσμο...».
info
«Παραμύθια μετρημένα» | Αφήγηση - μουσική: Οι Σουσουράδες, Αγγελική Αγαλιανού και Ελεάνα Χατζάκη | Θέατρο της Κούκλας, Ψαρουδάκη 34 | Κρατήσεις: 6977127795 | Εισιτήριο: 10 ευρώ | Η αφήγηση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας