Είναι έναν από τα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας «Monks», με την οποία έχουν παρουσιάσει πολλές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας, από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη.
● Τι σας γοήτευσε στο εμβληματικό έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Roberto Zucco» και αποφασίσατε να το παρουσιάσετε;
Στην πρώτη ανάγνωση, νομίζω μας αιχμαλώτισε ο χειμαρρώδης λόγος του Κολτές και η πρόκληση που θέτει αυτό στους ηθοποιούς. Και αμέσως μετά, τα θέματα που θίγει το έργο, μέσα από τις συμπεριφορές των ηρώων, οι αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις που περιγράφει με τρόπο μοναδικό και προφητικό.
● Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και τώρα θα παρουσιαστεί στο ΠΛΥΦΑ. Είναι τελικά μονόδρομος η πρωτεύουσα για τους νέους καλλιτέχνες;
Δε θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «μονόδρομος», για να αφαιρέσω από το θέμα που θίγετε το αρνητικό πρόσημο. Είναι προφανώς μια μεγάλη «αγορά» η Αθήνα, στην οποία θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και να επικοινωνήσουμε μέσα από την τέχνη μας για αυτά που μας προβληματίζουν. Η εταιρεία μας ωστόσο έχει ήδη ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη. Θέλουμε να παίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο, να λέμε ιστορίες με τον τρόπο που μπορούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
● Το έργο έχει ανέβει αρκετές φορές. Τι διαφορετικό θα δούμε στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Σιώνας;
Νομίζω ότι θα δείτε μια παράσταση απογυμνωμένη από περιττά φτιασίδια, όπου οι ηθοποιοί προσπαθούμε να ασχοληθούμε με την ουσία των πραγμάτων, των λεγομένων και των σχέσεων, με τρόπο ποιητικό αλλά και προσβάσιμο. Μια παράσταση άμεση, ειλικρινή και «εμπύρετη».
● «Το αίμα είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο», λέει ο Ρομπέρτο Τσούκο. Πώς αντιλαμβάνεστε τη φράση;
Ο Τσούκο κινείται με το ένστικτο. Δεν σκοτώνει με λογικά κίνητρα. Όπως λέει ο ίδιος: «δε βλέπει τα άλλα ζώα στον δρόμο του και βάζει ασυναίσθητα το πόδι του πάνω τους και τα λιώνει». Σκοτώνει γιατί δε βρίσκει άλλον τρόπο να δείξει στον κόσμο ότι δεν είναι ανώνυμος.
● Το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές έχει σαν αφορμή την πραγματική ιστορία του κατά συρροή νεαρού δολοφόνου που σκότωσε τους γονείς του, έναν επιθεωρητή, ένα παιδί και πολλούς άλλους, όπως ο ίδιος ομολογεί στο τέλος. Είναι ο καθένας μας εν δυνάμει δολοφόνος; Υπάρχει αυτό το ένστικτο μέσα μας;
Αυτό δεν κάνουμε κι εμείς σε μικρότερη κλίμακα; Συχνά όμως, σε αυτόν τον σημερινό κόσμο που επιτρέπει όλο και λιγότερη ελπίδα, όλο και λιγότερα περιθώρια για όνειρα, για οραματισμό και για αναπόληση, προσφεύγουμε στις δικές μας εκδοχές «βίας». Μέσα από την απότομη μας συμπεριφορά, την έλλειψη ενσυναίσθησης, την απερισκεψία μας. Δε σκοτώνουμε ανθρώπους, σίγουρα, σκοτώνουμε όμως στιγμές, σχέσεις, διαδράσεις, προσωπικότητες. Κάποιες φορές, μάλιστα, αυτού του είδους οι «φόνοι» συχνά θεσμοθετούνται ή πριμοδοτούνται.
● Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τις νέες ομάδες;
Νομίζω πως ευθυγραμμίζεται με τον γενικό βαθμό στήριξης της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Πρόνοιας. Όλες αυτές τις κοινωνικές λειτουργίες που κάποτε θεωρούνταν «πρώτης ανάγκης», αλλά στις μέρες μας (παγκόσμια θεωρώ) αντιμετωπίζονται ως «είδη πολυτελείας». Επειδή δεν φέρνουν εύκολα «νούμερα».
● Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο κοινό της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας;
Καθώς οι Monks ερχόμαστε για πρώτη φορά με δική μας παραγωγή στην Αθήνα, θα σας πω με μεγαλύτερη ακρίβεια μετά τις παραστάσεις μας! Οσμιζόμαστε ωστόσο ότι στην Αθήνα είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που «ανησυχούν» για νέες παραστάσεις και ομάδες.
● Ένα θεατρικό σας όνειρο - συνεργασία που θέλετε να πραγματοποιηθεί;
Ονειρεύομαι να παίζω ή να σκηνοθετώ παραστάσεις που κάνουν τους ανθρώπους να πηγαίνουν αμέσως μετά για μια μπύρα να τις συζητήσουν. Να συζητήσουν για τη ζωή μας, για τα λάθη μας και για τα όνειρά μας.
Από συνεργασίες, είναι πολλοί σκηνοθέτες προηγούμενων γενεών ή και σύγχρονοί μου, στους οποίους διακρίνω μια συνέπεια, μια σεμνότητα και μια ευαισθησία, που θα ήθελα να συμπορευτώ. Όπως έγινε και με τον δικό μας σκηνοθέτη, το Μιχάλη Σιώνα.
Το εμβληματικό έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Roberto Zucco» έρχεται σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στο ΠΛΥΦΑ, σε παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου MONKS, μετά από έναν κύκλο πετυχημένων παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη.
♜ Πληροφορίες παράστασης:
- Roberto Zucco, του Bernard-Marie Koltes
- ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Βοτανικός
- 7-29 Νοεμβρίου, κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00
- Προπώληση: https://www.more.com/theater/robertozucco-plyfa/
- Εισιτήρια: 18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων, πολυτέκνων, ομαδικό άνω των 8 ατόμων)
- Τιμή προπώλησης (Early bird): 15 ευρώ, έως τις 30 Οκτωβρίου
- Διάρκεια: 100 λεπτά
- Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας