Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.7° 33.7°
4 BF
27%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 31.3°
3 BF
38%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
39.8° 34.4°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
21%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.6° 34.6°
3 BF
42%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 30.7°
0 BF
36%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 31.2°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
3 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 32.3°
2 BF
29%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
62%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
52%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 34.0°
3 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
33.4° 28.8°
3 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
35.0° 34.3°
3 BF
13%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
0 BF
61%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
35.5° 31.4°
3 BF
41%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
parastasi-28
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στο κέντρο της φωτογραφίας η σκηνοθέτρια Γενοβέφα Κτενίδου, δίπλα της ο Χρήστος Κωνσταντινίδης (σύζυγος θύματος) και συντελεστές της παράστασης

«Κάνουμε αυτή την παράσταση γιατί μας λένε ψέματα»

Το υλικό για το θέατρο-ντοκουμέντο που ανεβάζει από αύριο σε σκηνοθεσία Γενοβέφας Κτενίδου μία ομάδα της Θεσσαλονίκης στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ προέρχεται από μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων του εγκληματικού δυστυχήματος των Τεμπών.

«Δεν κάνουμε μια παράσταση για τη διαχείριση του πένθους· κάνουμε την παράσταση γιατί μας λένε ψέματα για κάτι που αφορά όλη την κοινωνία. Θα δείξουμε λοιπόν πως έγινε ο πόνος δύναμη, πως σηκώνουν κεφάλι οι άνθρωποι και λένε “τώρα θα σας βάλω εγώ κάτω”».

Η σκηνοθέτρια Γενοβέφα Κτενίδου μιλά στην «Εφ.Συν.» για το υλικό με το οποίο φτιάχτηκε η παράσταση «ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ», μια παράσταση του θεάτρου-ντοκουμέντο, με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών θυμάτων του εγκληματικού δυστυχήματος των Τεμπών, του δυστυχήματος που στιγματίζει πλέον τον αιώνα μας. Είκοσι συνεντεύξεις από συγγενείς θυμάτων αλλά και από επιζώντες της μοιραίας βραδιάς της 28ης Φεβρουαρίου 2023 αποτελούν το κείμενο πάνω στο οποίο οικοδομείται η παράσταση που ανεβαίνει για έξι βραδιές στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Τετάρτη, 15, 22 και 29 Μαΐου και Πέμπτη 16, 23 και 30 Μαΐου, στις 21.00).

Τις μαρτυρίες τους κατέθεσαν οι Μαρία Καρυστιανού, Σμαρώ Οικού, Κανέλλα Ανδρεάδου, Χρήστος Κωνσταντινίδης, Ευάγγελος Βλάχος, Ελίνα Νασουφίδου, Αλεξάνδρα Τσακίρη, Δημήτριος Κωσταρέλος, Κωνσταντίνος Τοπουζίδης και Αλέξανδρος Ιορδανίδης και όλες ελήφθησαν στο διάστημα Σεπτέμβριος-Νοέμβριος του 2023. Ενα ελάχιστο ποσοστό του έργου είναι μυθοπλασία που συνενώνει τις αφηγήσεις.

«Το να εκφραστώ καλλιτεχνικά για τα Τέμπη ήταν μονόδρομος», αναφέρει η κ. Κτενίδου, σημειώνοντας ότι «ο συνάδελφος Κώστας Πισσάς μού είπε πως αυτό πρέπει να γίνει Docu theatre. Λίγα πράγματα ήξερα τότε για το θέατρο-ντοκουμέντο, αλλά ο Χάρης Πεχλιβανίδης μάς μετέδωσε τις γνώσεις του σε ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο. Κατέληξα σε αυτόν τον τίτλο εσκεμμένα. Βεβαίως και ο ελληνικός νους συνειρμικά στρέφεται στην εθνική μας επέτειο. Η 28η Φεβρουαρίου, πλέον, έγινε μια άλλη επέτειος. Επέτειος Εθνικού Πένθους». Πρώτη επαφή της κ. Κτενίδου ήταν με τη Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων, και όπως σημειώνει η σκηνοθέτρια, «βίωσα πολύ δύσκολα τις συνεντεύξεις, τις περιγραφές, γυρνούσα σπίτι κομμάτια, έλεγα στον εαυτό μου σίγουρα δεν θέλεις να το βλέπεις όλο αυτό, ναι, δεν θέλεις να το ακούς, αλλά παρότι το αρνείσαι δυστυχώς υπάρχει. Η “λύση” δόθηκε από την κυρία Καρυστιανού, που μου είπε ότι της έλεγαν “μην ανοίξεις το φέρετρο, μην ανοίξεις το φέρετρο”. “Γιατί να μην το ανοίξω” απαντούσε, “θα φοβηθώ δηλαδή να δω αυτό που έπαθε το παιδί μου;”».

Αν οι διηγήσεις των συγγενών των θυμάτων είναι το ένα μέρος της παράστασης, το άλλο είναι των επιζώντων, «οι περιγραφές για το πώς γλίτωσαν μέσα από τα συντρίμμια και τις φλόγες, πώς πήδηξαν έξω από τους συρμούς, πώς σύρθηκαν για να γλιτώσουν, κι ύστερα οι τρομερές τύψεις, τα ερωτηματικά ενοχής τους “γιατί να γλιτώσω εγώ, σάμπως δεν πλήρωσα το ίδιο εισιτήριο;”. Ολα αυτά λοιπόν είναι τόσο συγκλονιστικά», τονίζει η κ. Κτενίδου, που «γυρνούσα στην οικογένειά μου και δεν ήξερα πώς να το χειριστώ και οφείλω να ομολογήσω ότι μου πήρε χρόνο να τα επεξεργαστώ. Η απόφαση να μοιραστώ την εμπειρία με συνεργάτες μου είχε πολύ καλό αποτέλεσμα».

«Με την παράσταση», λέει η κ. Κτενίδου, ανοίγουμε έναν διάλογο με τον θεατή για την ατομική και συλλογική ευθύνη «και τελικά όλη αυτή η δουλειά έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη, το ερώτημα αν υπάρχει, θέλουμε να την προκαλέσουμε να αποδείξει ότι υπάρχει, ναι, θέλουμε αποδείξεις για όλα τα δεδομένα για ό,τι θεωρείται αυτονόητο. Αποδείξεις».

«Εχω δει δοκιμές και είναι πολύ συγκινητικό το έργο, είναι τελικά μια αναφορά για το πώς θα αλλάξουμε τον μικρόκοσμό μας, πώς θα αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους, πώς θα βγούμε από τη βολή μας, πως δεν μπορεί να συγκροτηθεί μια υπεύθυνη πολιτεία από ανεύθυνους πολίτες», μας λέει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων, τονίζοντας ότι «αυτό που λέει καθαρά η παράσταση είναι ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι υπηρέτες του λαού, οι νόμοι να υπηρετούν το Σύνταγμα και οι δικαστές να είναι υπηρέτες της αλήθειας και του δικαίου». Στη χθεσινή συνέντευξη παρέστησαν και οι Κωνσταντίνος Τοπουζίδης (επιζήσας), Αλεξάνδρα Τσακίρη (επιζήσασα), Ελίνα Νασουφίδου (επιζήσασα).

Πληροφορίες: Ερμηνείες: Ελβίρα Καλίνη, Σμαράγδα Καρασαββίδου, Νίκος Κορεξιανός, Γενοβέφα Κτενίδου, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Νίκος Παλπάνης, Παύλος Παυλίδης, Βάσω Σαπουντζόγλου, Χριστίνα Σαρρή, Νίκος Σεμακούλα, Σωτήρης Χαρισόπουλος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Σεμακούλα.
Μουσική: En Dynami, Κυριάκος Καραγιάννης (No NAME band).
Σκηνογραφία: Χριστίνα Νικολαΐδου.
Ενδυματολογία: Βασιλική Κουτλή, Εύα Σιδέρη.
Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Μουρατίδης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κάνουμε αυτή την παράσταση γιατί μας λένε ψέματα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας