Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 12.6°
3 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 11.6°
1 BF
71%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.0°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.0°
1 BF
83%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
10.6° 7.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.9° 14.1°
2 BF
71%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.5°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 13.3°
3 BF
72%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.5° 12.7°
1 BF
76%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.2°
0 BF
100%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.9° 10.5°
1 BF
78%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 11.8°
1 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.5° 11.9°
2 BF
64%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.7° 11.3°
0 BF
92%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.0° 12.7°
1 BF
77%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
66%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
Η σκηνοθέτης Γιώτα Σερεμέτη
Κική Παπαδοπούλου
Η Γιώτα Σερεμέτη σκηνοθετεί ένα λίγο «πειραγμένο» Μίστερο Μπούφο

«Δε γίνεται να κάνεις θέατρο και να μην επηρεάζεσαι από το τι συμβαίνει γύρω σου»

Στο Θέατρο Άβατον ανεβαίνει ένα από τα πιο αγαπημένα κείμενα του Ντάριο Φο, που συνδυάζει μοναδικά το γέλιο, αλλά και τη σκληρή κριτική στους θεσμούς. Ο λόγος για το «Μίστερο Μπούφο» που σκηνοθετεί η Γιώτα Σερεμέτη, με τέσσερις νέους ηθοποιούς επί σκηνής. 

Ο Ντάριο Φο δε χρειάζεται συστάσεις και μόνο η ανακοίνωση ότι κάποιο έργο του θα «ανέβει» στη σκηνή, τραβάει την προσοχή του θεατρικού κοινού. 

Από την Κυριακή 19 Νοεμβρίου και για μόνο οκτώ παραστάσεις, ανεβαίνει στο Θέατρο Άβατον ένα από τα πιο αγαπημένα του κείμενα, που συνδυάζει μοναδικά το γέλιο, αλλά και τη σκληρή κριτική στους θεσμούς. Ο λόγος για το «Μίστερο Μπούφο» που σκηνοθετεί η Γιώτα Σερεμέτη, με τέσσερις νέους ηθοποιούς επί σκηνής. 

Μπορεί να έχουμε απολαύσει το κείμενο και άλλες φορές στη χώρα μας, αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί όμως είναι να μπλέκεται ο Ιταλός νομπελίστας με την ποίηση του Θανάση Τριαρίδη. Πώς είναι αυτό το εγχείρημα;

Το βλέπουμε στη σκηνή του Άβατον, όπου κάνει ποδαρικό η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Sussurus Theatre Group, ένα καρέ τεσσάρων νέων και ταλαντούχων ηθοποιών. Πρόκειται για τη Χριστίνα Κουρλίτη, τον Σταύρο Μόσχη, τον Αλέξανδρο Σάουκ και την Αλεξάνδρα Σταμούλη. 

● Τι βρήκατε ενδιαφέρον στην ομάδα Sussurus Theatre Group και αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε την παράσταση;

Τα παιδιά τα γνώρισα, πριν καν δώσουν όνομα στην ομάδα· μεσολάβησε ο κοινός μας φίλος Θανάσης Τριαρίδης. Αν δεν κάνω λάθος, ο Θανάσης με πρότεινε στα παιδιά και βρήκα ενδιαφέρον και το έργο, αλλά και το γεγονός ότι θα σκηνοθετούσα μια ομάδα. Σημαντικό πράγμα οι ομάδες στο θέατρο. Οπότε κάναμε μια πρώτη συνάντηση - δε χαλάει και κανείς εύκολα χατίρι στον Θανάση - και σε αυτήν την πρώτη συνάντηση σιγουρεύτηκα κατ’ αρχήν για τα βασικά. Ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε, ότι μας συνδέει μια κοινή ιδεολογία, ότι μας αφορά το ίδιο θέατρο. Α και φυσικά ότι έχουμε κοινή αίσθηση του χιούμορ!

● Στην παράστασή σας, οι ιστορίες του Ντάριο Φο «παντρεύονται» με την καταγγελτική και συνάμα τρυφερή ποίηση του Θανάση Τριαρίδη. Πώς προέκυψε αυτή η έμπνευση;

Ήξερα από την αρχή ότι είχα ανάγκη από κάτι εμβόλιμο. Οι ιστορίες του Φο κλείνουν το μάτι και μου αρέσει πολύ αυτό. Χρειαζόμουν όμως κάτι ακόμα, κάτι να μπαίνει ανάμεσα στις ιστορίες και να γειώνει. Ή να επισημαίνει κάποιες αλήθειες· ή ακόμα και να προκαλεί. Σίγουρα πάντως, να ανοίγει έναν δίαυλο πιο άμεσης και πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με το κοινό. Και νομίζω, η ποίηση του Θανάση κάνει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, που δεν μπορώ να βάλω σε λέξεις. 

● Ο Ντάριο Φο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου είχε στηρίξει, μεταξύ των άλλων, τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Πιστεύετε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση στα πράγματα;

Πιστεύω πως ο καλλιτέχνης παίρνει έτσι κι αλλιώς θέση στα πράγματα με το έργο του. Τώρα, για το αν θα πρέπει να παίρνει πιο έμπρακτα ή πιο ανοιχτά θέση ανεξάρτητα από το καλλιτεχνικό του έργο, νομίζω εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και δεν το θεωρώ απαραίτητο.

● Αυτό συμβαίνει σήμερα;

Σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες που παίρνουν θέση στα πράγματα με το έργο τους. Για μένα δε γίνεται να κάνεις θέατρο και να μην επηρεάζεσαι από το τι συμβαίνει γύρω σου. Το πώς αυτό θα το ενσωματώσει ο κάθε καλλιτέχνης στο έργο του, εξαρτάται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη φυσικά. Είναι άπειρες οι δυνατότητες στην τέχνη.

● Παράλληλα με το «Μίστερο Μπούφο» συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο Faust το έργο της Λένας Κιτσοπούλου, «Το Μαράκι Έκλασε». Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία αυτής της δουλειάς;

Στα κείμενα της Λένας, στην σκηνοθεσία, στο ταλέντο και τη σκληρή δουλειά όλων των συντελεστών, στο κοινό μας όραμα, στην κοινή μας εκπαίδευση, στην αφοσίωση, στην αγάπη, στην υπομονή και την επιμονή όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή την δουλειά, στη δύναμη της ομάδας και στη δύναμη της γυναίκας.

● Το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, είδαμε έντονες αντιδράσεις για την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Σφήκες». Πολλοί συνάδελφοί σας αντέδρασαν και στις σκληρές κριτικές που δέχθηκε η παράσταση. Πιστεύετε ότι πρέπει να απαντά ο καλλιτέχνης στον κριτικό; 

Πιστεύω πως πρέπει να απαντά ο ένας άνθρωπος στον άλλο άνθρωπο, αν έχει την ανάγκη κάτι να του πει. Οπότε ναι, αν ένας καλλιτέχνης νιώθει την ανάγκη να απαντήσει σε μία κριτική, καλά κάνει και απαντάει.

● Εσάς σας επηρεάζουν οι κριτικές; Τις διαβάζετε;

Τις διαβάζω ναι, προσπαθώ να μη με επηρεάζουν, γιατί δεν παύουν να είναι η γνώμη ενός ανθρώπου. Και κάποιες φορές, ενός ανθρώπου που δεν έχει καν τις κατάλληλες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Μου αρέσει να διαβάζω τις κριτικές του κ. Πατσαλίδη και του κ. Πεφάνη.

● Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν ακούτε τίποτα και κανέναν;

Θα ήθελα να απαντήσω μονολεκτικά και να πω: «Το ένστικτό μου» Έχω όμως έναν κύκλο ανθρώπων που τους έχω επιλέξει και με έχουν επιλέξει και τους εμπιστεύομαι πολύ και έχω πάντα την ανάγκη να τους ακούσω, ακόμα κι αν τελικά ακολουθήσω το ένστικτό μου.

⌛INFO

«Μίστερο Μπούφο», του Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

  • Κυριακές 19, 26 Νοεμβρίου 
  • Κυριακές 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου
  • Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
  • Τρίτη  2 Ιανουαρίου 
  • Κυριακή 7 Ιανουαρίου 

Ώρα έναρξης: 21:00 

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)
Προπώληση εδώ

Κείμενα: Ντάριο Φο, Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σκηνικά – Κοστούμια – Σχεδιασμός φωτισμών: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Η ομάδα
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου 
Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξάνδρα Σταμούλη

Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουρλίτη, Σταύρος Μόσχης ,Αλέξανδρος Σάουκ και Αλεξάνδρα Σταμούλη

Διάρκεια: 70 λεπτά
Θέατρο Άβατον
Διεύθυνση: Ευπατριδών 3, Κεραμεικός (5’ λεπτά από το μετρό του Κεραμεικού) 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δε γίνεται να κάνεις θέατρο και να μην επηρεάζεσαι από το τι συμβαίνει γύρω σου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας