Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.1° 15.6°
3 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
12.3° 8.2°
2 BF
73%
Πάτρα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16°C
18.2° 12.7°
5 BF
83%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.9° 9.4°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 13.9°
6 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
10.0° 7.7°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 4.5°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
4 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 16.5°
6 BF
62%
Μυτιλήνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
12°C
13.5° 11.9°
5 BF
87%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.8°
5 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.1°
5 BF
68%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
13.4° 9.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 14.5°
2 BF
85%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
2 BF
68%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.8° 15.8°
4 BF
65%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 8.3°
1 BF
84%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
9.7° 8.9°
2 BF
72%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
1 BF
99%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
Θεατρο Μπέλλος - Η ομάδα The Young Quill (από αριστερά προς δεξιά): Ελίζα Σκολίδη, Χρυσηίς Λιατζιβίρη, Φάνης Μιλλεούνης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάθρης,Τάσος Λέκκας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Θεατρο Μπέλλος - Η ομάδα The Young Quill (από αριστερά προς δεξιά): Ελίζα Σκολίδη, Χρυσηίς Λιατζιβίρη, Φάνης Μιλλεούνης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάθρης,Τάσος Λέκκας
Θέατρο «Μπέλλος»

Για δεύτερη χρονιά, στέκι μιας νέας θεατρικής γενιάς

Η ομάδα «The Young Quill» δυναμώνει, θέτει ξεκάθαρους καλλιτεχνικούς στόχους και προτείνει 2 νέες δικές της παραγωγές, 6 άλλων δημιουργικών ομάδων, όπως των bijoux de kant ή νέων ταλέντων, και 2 επαναλήψεις των επιτυχημένων παραστάσεων των 4frontal

Είναι νέα παιδιά, ταλαντούχα και ιδιαίτερα. Οχι με τον τρόπο που το λέμε γενικά, αλλά πολύ ειδικά και συγκεκριμένα, καθώς ήδη έχουμε δει πώς σκέφτονται, τι οργανώνουν, πώς θέλουν να υπάρξουν και πώς υπάρχουν στον χώρο, τι μπορούν να κάνουν επί και εκτός σκηνής. Η καλλιτεχνική ομάδα «The Young Quill» («η νέα πένα/γραφή») ανέλαβε πέρσι το θέατρο «Μπέλλος» στην Πλάκα και τώρα παρουσιάζει τον νέο καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεάτρου, που ήταν κλειστό για δέκα χρόνια και ξανάνοιξε (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Ξανάνοιξε και συνεχίζει όχι μόνο ως ακόμη ένας θεατρικός χώρος, αλλά ως εφαλτήριο νέων ταλέντων, τόπος επιστροφής, δημιουργίας και συνέχειας. Ενα θεατρικό στέκι για τους θεατές, ένας χώρος φιλοξενίας για τους νέους καλλιτέχνες, ένας τόπος πραγματικής συνάντησης ανάμεσα στους δύο.

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2017 κυρίως από αποφοίτους του Royal Central School of Speech and Drama (University of London). Το 2019 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και διευρύνθηκε. Το 2022 ανέλαβε το θέατρο «Μπέλλος» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Μαζί της είναι οι Φάνης Μιλλεούνης, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάθρης, Τάσος Λέκκας, Χρυσηίς Λιατζιβίρη. Και αυτοί είναι «οι έξι» του θεάτρου, ο κεντρικός πυρήνας του. Γύρω τους και μαζί τους συγκεντρώνονται ομάδες σημαντικές και εναλλακτικές ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων που επιλέγουν ν’ ανεβάσουν, όπως οι bijoux de kant και οι 4frontal, αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες και αναγνωρισμένοι θεατρικοί συγγραφείς.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν μια καινούργια αρχή για το Θέατρο Μπέλλος. Πέρσι ολοκληρώσαμε την πρώτη χρονιά επαναλειτουργίας του θεάτρου. Ηταν ένα ερεβώδες, ανοίκειο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα με επιτυχίες, λάθη και μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Κάναμε λάθη, σωστά, επιτυχίες και αποτυχίες. Πάντα ήμασταν μαζί -μια συλλογική προσπάθεια. Και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που λάβαμε» είπε η Αικατερίνη Παπαγεωργίου προχθές το βράδυ στην παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγραμματισμού του θεάτρου. «Τρεις ήταν οι βασικοί στόχοι μας σαν αναλάβαμε την επανεκκίνηση του θεάτρου. Καταρχάς να έχει ο προγραμματισμός μας συγκεκριμένη ταυτότητα και άξονα. Πέρσι αυτός ήταν το σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο. Φέτος θα διανθιστεί με έργα του 20ού αιώνα, ελληνικά και ξένα, που άπτονται σε ζητήματα επικαιρότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος, η εξέλιξη και η ιστορία του φεμινισμού, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Το δεύτερο σημαντικό σημείο για εμάς ήταν και είναι η στήριξη και η φιλοξενία ομάδων -όχι προσώπων και ατομικοτήτων κατά μόνας. Το τρίτο ήταν και είναι η στήριξη καλλιτεχνών που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της πορείας τους. Παράλληλα μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της δραματουργίας -ήδη έχουμε και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Royal Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο και θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις με νέους απόφοιτους σχολών που χρειάζονται φιλοξενία στα πρώτα τους βήματα».

Φέτος οι παραγωγές της ομάδας «The Young Quill» θα είναι δύο:

 «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του σύγχρονου Ρουμάνου συγγραφέα Ματέι Βίζνιεκσε.

 Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά και εφήβους μετά από μια πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα -και τα δύο σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Οι 4frontal συνεχίζουν στο «Μπέλλος» με:

«Αριστερόχειρες»

 Τους «Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, ένα πολιτικό έργο που πήγε πολύ καλά πέρσι και «επειδή η χώρα πάει όπως πάει, λέμε να το παίζουμε καμιά 20ριά χρόνια» όπως είπε ο σκηνοθέτης της ομάδας Θανάσης Ζερίτης.

«Μπλε καστόρινα παπούτσια»

Επίσης επαναλαμβάνουν και:

 Τα «Μπλε καστόρινα παπούτσια» του Θανάση Σκρουμπέλου. Και τα δύο έργα, μέσα από μεγάλα ιστορικά γεγονότα περασμένων δεκαετιών, αναζητούν την ταυτότητα και τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ακόμη θα δούμε:

 Την καινούργια παράσταση των bijoux de kant «Σάμερταϊμ» σε ποιητικό κείμενο του Ακη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη.

 Τα «Ψάρια στη γυάλα» σε σκηνοθεσία Μαριλένας Ρασιδάκη για το φεμινιστικό κίνημα στη δεκαετία του ‘70 και τη σημερινή μετεξέλιξή του σε νεοφεμινισμό.

 Το «Μαύρη μαγεία ή Ασε τους νεκρούς να πεθάνουν», μια σκοτεινή φάρσα για τη γενιά των millennials σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Αποσκίτη, συγγραφέα του έργου «Προβοκάτορες» που παρουσιάστηκε πέρσι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού.

Το παρόν αποτελεί το δεύτερο θεατρικό του και αναφέρεται στις παθογένειες των σύγχρονων οικογενειών.

 Θα ανέβει και παράσταση που απευθύνεται σε παιδικό κοινό από την ομάδα Contratiempo, το «Πες το ψέματα»: ένα ζωντανό μουσικοθεατρικό παιχνίδι που δίνει απαντήσεις στα δύσκολα «γιατί» των παιδιών.

Τέλος, άμεσα θα ανέβουν για λίγες παραστάσεις μόνο το «Εκτός σύμβασης» της Γιώτας Τεμπρίδου, με τους Διογένη Γκίκα, Δέσποινα Μπισχινιώτη στη σκηνοθεσία και την ερμηνεία (ήρθε από Θεσσαλονίκη και θα παιχτεί μόνο στις 30/9, 6 και 7/10), καθώς και το «Swallow» της Stef Smith, πάλι από Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου (22, 23, 29/9 και 1/10).

━━━━━━━━━━

ℹ️ Περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε παράσταση, μέρες και ώρες προγραμματισμού τους στο theatrompellos.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για δεύτερη χρονιά, στέκι μιας νέας θεατρικής γενιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας