Με μια κεφάτη γιορτή στον υπέροχο χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, το Σχολείον της Ειρήνης Παπά, καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος τη νέα θεατρική σεζόν. Παρουσιάζοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την περίοδο 2023-2024 ανάμεσα σε αγαπημένα τραγούδια του θεάτρου και του κινηματογράφου όχι μόνο κάλεσε τους περισσότερους από τους σκηνοθέτες που φέτος θα συνεργαστούν με το θέατρο να πουν ένα τραγούδι, αλλά ακόμη κι ο ίδιος, που παραδέχτηκε ότι δεν έχει φωνή, μας επέτρεψε να το διαπιστώσουμε όταν εκτέλεσε στην κυριολεξία το μεθυστικό τραγούδι από τη βραβευμένη με Οσκαρ, πριν από δύο χρόνια, ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ «Αnother Round» ή «Ασπρος Πάτος» όπως ήταν ο τίτλος στα ελληνικά.
Φυσικά δεν έλειψαν τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα από την ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή που τα συμπεριέλαβε όλα: «Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλά δυσάρεστα γεγονότα: φυσικές καταστροφές, αθώα θύματα, σοκαριστικά περιστατικά βίας και ρατσισμού, υπέρμετρη αύξηση της ρητορικής μίσους στα social media, επανεμφάνιση με ορμή της Ακροδεξιάς. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό, μια κοινωνία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και που ακόμα την τρομάζει η διαφορετικότητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού.
»Να ανοίξει τις πόρτες του και να καλοδεχτεί άπαντες. Ενα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα». Ομως είχε και σοβαρούς λόγους για αυτή τη γιορτή: το γεγονός ότι αυτός ο χρόνος, το 12μηνο από το περσινό μέχρι το φετινό πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, ήταν επιτυχημένος, μια «καλή χρονιά», όπως επισήμανε, που δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες αφού σημειώθηκε αύξηση 75,5% στα έσοδα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και ειδικότερα αύξηση των εισιτηρίων κατά 92%. Δείχνοντας να αφήνει πίσω τη δοκιμασία της πανδημίας, που ωστόσο έφερε μια νέα άνθηση και νέο κόσμο στο θέατρο γενικώς, αλλά επίσης καταφέρνοντας να ξεπεράσει το επιπλέον πρόβλημα που έφερε η διαβάθμιση των σπουδών δραματικής που εξισώθηκαν με το Λύκειο, θέμα που ακόμη δεν έχει επιλυθεί και που οδήγησε ως γνωστόν σε πολύμηνη αντίδραση και καταλήψεις των χώρων του Εθνικού. Ανακοίνωσε επίσης ακόμη μια αύξηση κατά 10% στον προϋπολογισμό του Εθνικού από το υπουργείο Πολιτισμού.
Δεκαεπτά παραγωγές κλασικού και πειραματικού ρεπερτορίου, συμπεριλαμβανομένων τριών έργων που θα ξαναπαιχτούν, νέοι χώροι και εξωστρέφεια που επιτεύχθηκε χάρη στο πρώτο showcase, ανταλλαγή καλλιτεχνών (Residencies). Αρκετοί λόγοι για να γιορτάζει και να «ονειρεύεται» όχι μόνο το Εθνικό αλλά και το θέατρο. Επειδή, όπως είπε και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, «θέατρο είναι μια προσομοίωση της ζωής που με κάνει να είμαι ελεύθερος και να ζω αληθινά».
ΥΓ.: Το Εθνικό ανακοίνωσε τη δυνατότητα έγκαιρης αγοράς εισιτηρίων, «earlybirds» επί το ελληνικότερον, με 10 ευρώ, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και των σκηνών «Νίκος Κούρκουλος», «Μαρίκα Κοτοπούλη» και «Κατίνα Παξινού», με μια ευφάνταστη απεικόνιση, ένα κοτοπουλάκι που σκάει από το αυγό του με... μαύρα γυαλιά ηλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας