Η Γκεέσε Γκότφριντ είναι μια γυναίκα που ζει στη Βρέμη στο πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα, μια εποχή όπου η γυναίκα ήταν εξαρτημένη από τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδελφό και όποιον άλλο άντρα υπήρχε στη ζωή της. Γνώμη και ελεύθερη βούληση δεν επιτρεπόταν να έχει. Ούτε καν να αγαπήσει. Δυνατότητα ανεξαρτησίας δεν υπήρχε καμία. Ελεύθερες γυναίκες νοούνταν μόνο οι πόρνες, που κι αυτές ήταν υποχείρια κάποιου προαγωγού. Η διεκδίκηση της ελευθερίας από μια γυναίκα αντιμετωπιζόταν ως ψυχικό νόσημα, ως λάθος της φύσης και μπορούσε να την οδηγήσει ακόμη και στο δικαστήριο. Η Γκεέσε, έξυπνη, ικανή, ευρηματική, στην προσπάθειά της να κερδίσει την ελευθερία της έρχεται σε σύγκρουση με όλο το περιβάλλον της, άντρες και γυναίκες, και όταν συναντά εμπόδια και αισθάνεται ότι απειλείται, αμύνεται καταφεύγοντας σε ακραίες λύσεις πέρα και έξω από κάθε λογική.
Αυτός είναι με δυο λόγια ο «σκελετός» του (16ου κατά σειρά θεατρικού) έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ελευθερία στη Βρέμη», το οποίο πρωτοανέβασε ο ίδιος το 1971 στο θέατρο της Βρέμης, για να παραδώσει έκτοτε στο διεθνές ρεπερτόριο ένα περίφημο έργο αναφοράς, σχεδόν κλασικό πια (όσο κλασικός μπορεί να θεωρηθεί 41 χρόνια μετά τον θάνατό του ο ακόμα ρηξικέλευθος Φασμπίντερ). Κι αυτό ανέβασε φέτος, ως σύμπραξη με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το Θέατρο Τέχνης σε νέα μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη, που επέστρεψε με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών (Μαριάννα Δημητρίου, Αγης Εμμανουήλ, Διαμαντής Καραναστάσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργής Τσαμπουράκης, Χάρης Τσιτσάκης) και συντελεστών στο Υπόγειο.
Το ίδιο το έργο, ως μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση, την υποτίμηση, την αδικία, τη βία που έχει ασκηθεί και συνεχίζεται να ασκείται με διάφορους τρόπους και σήμερα στη γυναίκα απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα, αποτελεί και τον κεντρικό άξονα της Εβδομάδας της Γυναίκας που οργανώνει το Θέατρο Τέχνης από αύριο (Ημέρα της Γυναίκας) μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Καθημερινά δηλαδή μετά την παράσταση «Ελευθερία στη Βρέμη» στο Υπόγειο θα ακολουθούν συζητήσεις με το κοινό, ομιλίες, ενημέρωση και επίσημοι καλεσμένοι από όλους τους τομείς. Βασικά θέματα των συζητήσεων με το κοινό και τον θίασο θα αφορούν την καταπίεση, την κακοποίηση, τη χειραφέτηση, την αυτοπραγμάτωση και τη θέση της γυναίκας σήμερα. Κάθε φορά επίσης θα υπάρχουν διαφορετικοί καλεσμένοι και τροποιημένη θεματολογία που θα ανακοινώνονται το πρωί της ίδιας μέρας στα social media του Θεάτρου Τέχνης. Ακόμα μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από τον χώρο της τέχνης, που αυτό τον καιρό αποδεικνύει διαρκώς τα οξυμμένα κοινωνικοπολιτικά αντανακλαστικά του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας