• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.1°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.3°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μία παράσταση στη μνήμη του Περικλή Κοροβέση

 • A-
 • A+
Από την ερχόμενη Δευτέρα, στο «Τρίκυκλο», το ανεξάρτητο-συνεργατικό θεατρικό εγχείρημα, που συνδέθηκε από τα πρώτα του βήματα με τον Περικλή μας, ανεβάζει ένα πολύ γνωστό έργο του εν είδει (και) οφειλόμενου «αποχαιρετισμού».

Οταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους ως ένα ανεξάρτητο-συνεργατικό θεατρικό εγχείρημα, το 2008, με το όνομα Ομάδα πείρα(γ)μα, επέλεξαν η πρώτη παράστασή τους να είναι το θεατρικό έργο του Περικλή Κοροβέση «Επιχείρησις Ιουδίθ», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κυριακού. Για την ομάδα, βασική αρχή της οποίας είναι η συλλογική δράση και ο συνεργατισμός, η επιστροφή στη δραματουργία του Κοροβέση δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέχεια. Αυτή τη φορά, όμως, ως αποχαιρετισμός στον φίλο και σύντροφο Περικλή.

«Η συνάντησή μας με τον Κοροβέση υπήρξε καθοριστική. Γνωρίσαμε έναν ανιδιοτελή άνθρωπο που απλόχερα στήριξε το ξεκίνημά μας. Με σεβασμό στο καλλιτεχνικό μας έργο, στάθηκε αρωγός μας. Εξαιτίας αυτής της καλλιτεχνικής συνάντησης αναπτύχθηκε μια φιλία που κράτησε έως τον θάνατό του. Στις 11 Απριλίου 2020 ο Περικλής έφυγε από τη ζωή εν μέσω του πρώτου λοκντάουν. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να αποχαιρετήσουμε από κοντά τον φίλο μας και σύντροφο. Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του δυο χρόνια μετά τον θάνατό του ανεβάζοντας το θεατρικό του έργο “Tango Bar”», μας λέει ο Γιάννης Καρούνης, που το σκηνοθετεί, για την επιλογή της Ομάδας να παρουσιάσει ακόμη ένα θεατρικό έργο του Κοροβεση, στο «Τρίκυκλο», από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

 Τι σημαίνει για την ομάδα το έργο;

Στο «Tango Bar» ο Κοροβέσης τοποθετεί σε έναν κόσμο όπου η επιτυχία ετεροκαθορίζεται δύο φίλους, έναν αποτυχημένο ηθοποιό και έναν αποτυχημένο συγγραφέα, οι οποίοι απογυμνώνονται, χαίρονται την αποτυχία τους και στηλιτεύουν τον κόσμο της επιτυχίας και της αλαζονείας. Οι ήρωες είναι δύο άνθρωποι που επιμένουν να ζουν μέσα στην αθωότητα του παιχνιδιού των παιδικών τους χρόνων πάρα να βιώνουν το στυγνό κοινωνικό περιβάλλον. Δύο άνθρωποι που, καταστρέφοντας τον εαυτό τους, καταστρέφουν μαζί και αυτό που οι άλλοι τους επιβάλλουν.

Ο Κοροβέσης θεωρεί την επιτυχία εγκληματική πράξη. Ζούμε σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κόσμο, όπου η επιτυχία, έτσι όπως ορίζεται από το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, είναι αυτοσκοπός. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου διαρκώς οφείλουμε να είμαστε πετυχημένοι, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Το προφίλ του επιτυχημένου ανθρώπου καθορίζεται από τους άλλους. Ενας άνθρωπος που επιλέγει να μην ακολουθήσει όσα οι άλλοι ορίζουν ως επιτυχία και καταξίωση τίθεται στο περιθώριο. Σύμφωνα με τον Κοροβέση η ιστορία της επιτυχίας είναι η ιστορία της εγκληματολογίας.

 Και οι αποτυχημένοι ήρωές του; Τι τους συμβαίνει;

Οι ήρωες του έργου, ο Λάκης και ο Φώντας, πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους. Αυτοκαταστρέφονται επειδή αρνούνται να ενταχθούν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αξία της προσωπικής ανέλιξης έναντι της συλλογικής προσπάθειας. Στις σύγχρονες κοινωνίες ο στόχος της επιτυχίας προκαλεί αλλοτρίωση. Αρκετοί άνθρωποι κυνηγούν την επιτυχία ως αυτοσκοπό, χάνοντας κάπου τον ίδιο τους τον εαυτό. Φτάνοντας σε μια επιτυχία δεν στέκονται σε αυτήν παρά ελάχιστα και συνεχίζουν έναν ατέρμονο κύκλο χωρίς να μπορούν να σταματήσουν.

 Θα μας συστήσετε και τον χώρο στον οποίο ανεβαίνει το έργο σας;

Το «Τρίκυκλο» είναι το φιλόξενο εκείνο σπίτι που αγκαλιάζει και στηρίζει τις παραστάσεις της Ομάδας πείρα(γ)μα από το 2014. Ο ηθοποιός και μέλος της Ομάδας πείρα(γ)μα Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, ως συνιδιοκτήτης του χώρου, έχει διαμορφώσει στον επάνω χώρο ένα ζεστό και ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο. Η Μαρία Μυλωνά, συνιδιοκτήτρια του χώρου, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι πάντα πρόθυμοι να υποδεχτούν τους θεατές μας. Ο Θοδωρής Μάνος στηρίζει με επαγγελματισμό τεχνικά τις παραστάσεις μας. Η παρουσίαση μιας παράστασής μας στο «Τρίκυκλο» είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Αλλωστε η συλλογική δράση και ο συνεργατισμός ήταν και παραμένει βασική αρχή για την Ομάδα πείρα(γ)μα από την αρχή της πορείας μας.


ℹ️ Η παράσταση «Tango Bar» του Περικλή Κοροβέση παρουσιάζεται από την Ομάδα πείρα(γ)μα στο «Τρίκυκλο» (Πυθέου 34 και Θεοδώρου Γεωμέτρου, Ν. Κόσμος), από τη Δευτέρα 13 Φεβρυουαρίου και κάθε Δευτέρα στις 21.00. Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης. Επιμέλεια σκηνικού χώρου/φωτισμοί: Δέσποινα Ζαχαροπούλου. Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. Τεχνική υποστήριξη: Θοδωρής Μάνος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λάκης: Γιάννης Καρούνης. Φώντας: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. Εισιτήρια 7-10€

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΘΕΑΤΡΟ
«Κινδυνεύει να χαθεί αυτό που κάνει τη ζωή... ζωένια»
Ο συγγραφέας είναι ο σύγχρονός μας Ουαλός Εντ Τόμας που η γραφή του συγγενεύει με τη μεγάλη δραματουργική παράδοση θυμίζοντας Μπέκετ και ίσως το θέατρο της καταστροφής του Χάουαρντ Μπάκερ.
«Κινδυνεύει να χαθεί αυτό που κάνει τη ζωή... ζωένια»
ΘΕΑΤΡΟ
«Ηρωισμός είναι να αναγνωρίζεις την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου»
Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βαλάντη Φράγκο με αφορμή την παράσταση «Μετά την πρόβα» του Μπέργκμαν στο θέατρο Θησείον, για τις σχέσεις εξουσίας στο θεάτρο και στη ζωή.
«Ηρωισμός είναι να αναγνωρίζεις την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου»
ΘΕΑΤΡΟ
Θέατρο από το μέλλον
Πώς θα είναι το θέατρο στο μέλλον; Μερικές από τις δυνατότητες παρουσιάστηκαν στις αρχές του μήνα στην παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας που εμπνεύστηκε η θεατρολόγος και σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Θέατρο από το μέλλον
ΘΕΑΤΡΟ
«Ολοι έχουμε ανάγκη να είμαστε εξουσιαστές»
Η αιώνια παγίδα στο παιχνίδι εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, έτσι όπως τη συνέλαβε και την αποτύπωσε στο αριστουργηματικό του έργο ο δαιμόνιος Ζενέ, απασχόλησε τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα για την παράσταση στο...
«Ολοι έχουμε ανάγκη να είμαστε εξουσιαστές»
ΘΕΑΤΡΟ
Θεατρικά βραβεία κοινού 2022 από το Αθηνόραμα
Καλύτερες παραστάσεις αναδείχθηκαν «Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού», οι «Παίχτες», «Η Μηχανή του Τούρινγκ» και «Ο Κοτσάμπασης του Καστρόπυργου».
Θεατρικά βραβεία κοινού 2022 από το Αθηνόραμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας