Είναι μια παράσταση για τα έθιμα του γάμου στα Βαλκάνια, η οποία φέρνει μαζί πάνω στη σκηνή Έλληνες και ξένους ηθοποιούς από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια συλλογική εμπειρία που παρά τις διαφορετικές προελεύσεις έχει διάφορα κοινά, όπως το προξενιό και βασίζεται στις πραγματικές μαρτυρίες των ανθρώπων στις αντίστοιχες χώρες που αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας.
Καρπός ευρωπαϊκού προγράμματος, το έργο «Δια μίαν ανάμνησιν» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λιαρόπουλου, ανεβαίνει στο θέατρο Μπέλλος (Κέκροπος 1, Αθήνα) από τις 6 Φεβρουαρίου για οκτώ παραστάσεις. Παρουσιάζεται σε τέσσερις γλώσσες: Ελληνικά, Αλβανικά, Ρουμάνικα και Βουλγάρικα ενώ θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι.
Τι πραγματεύεται το έργο; Πόσο κοινό είναι το θέμα το προξενιού, στα Βαλκάνια; ρωτήσαμε τους Βερονίκη Κρικώνη και Νίκο Πασαμήτρο επισκέπτη ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εκπροσώπους του μη κυβερνητικού οργανισμού "Inter Alia" που υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
«Το έργο πραγματεύεται το προξενιό, το γάμο και την πυρηνική οικογένεια στα Βαλκάνια, μια συλλογική πολυπολυτισμική εμπειρία βασισμένη σε μαρτυρίες, στην παράδοση, αλλά και στην καλλιτεχνική αντίληψη των νέων ανθρώπων πάνω στον έρωτα, την οικογένεια και το καθήκον. Το κείμενο της παράστασης "Δια Μίαν Ανάμνησιν" έχει διαμορφωθεί με βάση συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν βιώσει το προξενιό, είτε προσωπικά είτε ως παιδιά αντίστοιχων γάμων είτε ως προξενητές/προξενήτρες είτε ως μέλη μιας κοινωνίας στην οποία ο γάμος από προξενιό ήταν η συνήθης πρακτική.»
»Οι ιστορίες που θα δείτε επί σκηνής προέρχονται από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ECHO III: For Memory’s Sake. Βλέποντας το έργο και ακούγοντας όλες τις γλώσσες (Αλβανικά, Βουλγάρικα, Ελληνικά, Ρουμάνικα) να αλληλεπιδρούν σαν ένα ενιαίο σύνολο, μία ενιαία ροή που είναι αυτή που διαμορφώνει τελικά την αίσθηση σαν μία κοινή γλώσσα για τον θεατή, δίνει εν τέλει την απάντηση στο ερώτημα. Μέσα από την παράσταση, τελικά συνειδητοποιεί κανείς ότι διαφορετικές κουλτούρες και ταυτότητες καταλήγουν στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και μιας βαλκανικής κληρονομιάς που μπορεί να αντικατοπτρίζεται στις συμπεριφορές και τα συναισθήματα του καθενός και της καθεμιάς μέσα σε μια κοινωνία».
info
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
- Δευτέρα 6/2/23 ώρα 21:00
- Τρίτη 7/2/23 ώρα 19:00 & 21:00
- Πέμπτη 9/2/23 ώρα 21:00
- Δευτέρα 13/2/23 ώρα 21:00
- Τρίτη 14/2/23 ώρα 19:00 & 21:00
- Πέμπτη 16/2/23 ώρα 21:00
Προπώληση εισιτηρίων στο νiva.gr
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας