Πώς θα είναι το θέατρο στο μέλλον; Ισως να μπορείς να βάζεις υπότιτλους πάνω από κάθε ηθοποιό για να μην υπάρχουν γλωσσικοί περιορισμοί. Ισως πάλι, με αυτόν τον τρόπο, να είναι δυνατή η πρόσβαση σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Κι ακόμη, φορώντας τα γυαλιά της επαυξημένης πραγματικότητας -λίγο βαριά είναι η αλήθεια- ίσως να μπορείς να παρακολουθείς τα οπτικά εφέ που «ντύνουν» μια παράσταση.
Μερικές από αυτές τις δυνατότητες παρουσιάστηκαν στις αρχές του μήνα στην παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας που εμπνεύστηκε η θεατρολόγος και σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη πάνω σε μια εκδοχή του έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Η Μικρή Ασία». Το έργο για το παράξενο συμβολικό ταξίδι-θεραπευτική εμπειρία για τον ξεριζωμό και την απώλεια, με το πλοίο του Ιάπωνα καπετάνιου Τοκέι Μαρού, που βοηθά του Ελληνες μετά την καταστροφή της Σμύρνης, σε αντίθεση με την εγκατάλειψή τους από τα συμμαχικά πλοία, για να τους μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά, ήταν το πρώτο του TheARtro (augmentedreality - AR) που μας μύησε στο μέλλον της θεατρικής εμπειρίας με τη χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Καρπός πολύχρονης έρευνας αυτή η πειραματική εμπειρία που εγκαινιάστηκε στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κατέστη εφικτή λόγω της συνεργασίας της θεατρολόγου και σκηνοθέτριας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, που είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, με τη Highway Productions, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, την Comitech Α.Ε. και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Το καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας TheARtro, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή, χρησιμοποιεί κάμερες βάθους και ένα πρωτοποριακό λογισμικό επιτρέποντας στους θεατρικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος παραστάσεων, «επαυξημένων» με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πληροφορίες κειμένου, επιπλέον ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα) που είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η ζωντανή παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του κοινού.
Κι ενώ το λογισμικό βρίσκεται ακόμη σε ερευνητική φάση, κατά την παρουσίαση του TheARtro, σε αυτή την πρώτη φάση ανάπτυξής του, δόθηκε το εύρος των δυνατοτήτων αλλά και οι μέχρι στιγμής περιορισμοί που θέτει η τεχνολογία και οφείλουν να ξεπεραστούν προκειμένου να επιτευχθεί η διαφορετική θεατρική εμπειρία για άτομα που τη στερούνται κι ακόμη, γιατί όχι, η ανάπτυξη ενός ακόμη προϊόντος, θεατρικού τουρισμού αυτή τη φορά. «Το ταξίδι συνεχίζεται...» άλλωστε, όπως είναι και τα τελευταία λόγια από τη διασκευασμένη «Μικρή Ασία» στην οποία πήραν μέρος οι Λάζαρος Βαρτάνης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ελένη Στεργίου ενώ τη μουσική έπαιζε ζωντανά ο Κώστας Νικολόπουλος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας