• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.7°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκανδαλώδης προκήρυξη για καλλιτεχνικό διευθυντή

 • A-
 • A+
Τα πέντε μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σωματεία της χώρας ζητούν από το ΥΠΠΟ «την άμεση απόσυρση της παρούσας προκήρυξης» της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή αφού όπως καταγγέλλουν οι όροι διαμορφώθηκαν «φωτογραφικά».

Για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης πάλι ο λόγος και για τη «φωτογραφική» προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή: Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε (24/8, «Καταγγελία για “φωτογραφικό” διαγωνισμό») για την καταγγελία που συνυπέγραφαν δεκαέξι καλλιτέχνες με καταγωγή από την Κοζάνη μιλώντας για μεθοδεύσεις του παρόντος Δ.Σ. στη διατύπωση της προκήρυξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία κοινοποιήθηκε επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο την οποία συνυπογράφουν πέντε από τα μεγαλύτερα σωματεία καλλιτεχνών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων) και την απευθύνουν στον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τη γ.γ. και τον γενικό διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελ. Δουνδουλάκη και Μ. Κωστάκη αντίστοιχα, και στους περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, στον δήμαρχο της πόλης και στο δημοτικό συμβούλιο.

Με την επιστολή τους τα σωματεία δηλώνουν «για άλλη μια φορά αναγκασμένοι να καταγγείλουμε τις ενέργειες του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού». Και ζητούν «την άμεση απόσυρση της παρούσας προκήρυξης και την άμεση επαναπροκήρυξή της ώστε να διασφαλίζει τη νομιμότητα και την αξιοκρατική μεταχείριση των υποψηφίων σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου που ισχύει διεθνώς» καθώς και «να τεθεί το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ενώπιον των ευθυνών του για όλη την απαξίωση στην οποία έχει σύρει τον θεσμό με τις προθέσεις και τις επιλογές του τα τελευταία τρία χρόνια».

Επίσης καταγγέλλουν ότι «από την προκήρυξη της 27/7/2022 (που έληξε στις 26/8/2022), σύμφωνα με την απόφαση 63/2022 του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, απουσιάζουν τα εξής στοιχεία, σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη που είχε κάνει το Δ.Σ. στις 21/10/2021 με αριθμό απόφασης 95/2021:

1) Ολη η κείμενη νομοθεσία πάνω στην οποία βασίζονται οι όροι της προκήρυξης. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανέναν νόμο, ειδικά στην αρχή της προκήρυξης, όπου είθισται να αναφέρονται οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

2) Η νέα προκήρυξη αναφέρει μόνο ότι ο/η υποψήφιος/α χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του θεάτρου, χωρίς να αναφέρεται στη διάρκεια. Εχει αφαιρεθεί δηλαδή η προϋπόθεση της πενταετούς επαγγελματικής εμπειρίας, που υπήρχε στην προηγούμενη και σε αντίστοιχες προκηρύξεις.

3) Εχει αφαιρεθεί η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν αναγράφεται δηλαδή πουθενά η πρόταση “Για την πρόσληψη του διευθυντή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού”, όρος που επίσης υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη.

4) Εχει αφαιρεθεί η δυνατότητα των υποψηφίων να κάνουν ενστάσεις επί του αποτελέσματος. Η προηγούμενη προκήρυξη ανέφερε: “Ενστάσεις κατά της απόφασης επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή θα γίνονται δεκτές για δύο (2) ημέρες μετά τη λήψη της απόφασης”».

Τα σωματεία υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η περσινή προκήρυξη της ίδιας θέσης «κατέληξε στην επιλογή του κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, επιλογή την οποία απέρριψε εις διπλούν το υπουργείο Πολιτισμού». Γιατί; «Ενας από τους προφανείς λόγους ήταν ότι ο κ. Βασιλειάδης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, δεν πληρούσε τον όρο της πενταετούς επαγγελματικής εμπειρίας στο θέατρο», αλλά παρά την απόρριψή του «ο συγκεκριμένος κύριος συμμετέχει στην τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή που κατάρτισε τον προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕ για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, πράγμα που καταδεικνύει τον εναγκαλισμό του από το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ και τις διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρεί με αυτό». Προκειμένου όμως να διευκολυνθεί η θέση του κ. Βασιλειάδη «από τη νέα προκήρυξη απουσιάζει η προϋπόθεση της πενταετούς επαγγελματικής εμπειρίας, παρά τη γραπτή διαβεβαίωση του προέδρου κ. Νικόλαου Κέφαλου προς την αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια»!

Μετά από όλα αυτά «έχουμε κάθε λόγο», γράφουν τα σωματεία, «να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η τρέχουσα προκήρυξη έχει φωτογραφικό χαρακτήρα, δεν κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας και εξυπηρετεί διαπροσωπικές σχέσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με άτομα της αρεσκείας του, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας». Και καταλήγουν: «Είναι φανερό ότι μια τέτοια δημόσια προκήρυξη:

1) Παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση της θέσης, ενώ αφαιρεί από τους υποψήφιους το δικαίωμα ένστασης επί των αποτελεσμάτων.

2) Λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την κατάθεση αίτησης συμμετοχής.

3) Εκθέτει τον πολιτισμό, τις δημοκρατικές διαδικασίες του κράτους δικαίου και το δικαίωμα όλων στην εργασία.

4) Καταστρατηγεί την τετραμερή προγραμματική σύμβαση και διακυβεύει τη χρηματοδότηση του φορέα, που είναι τόσο σημαντική για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, καθώς ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Κατερίνας Δαδαμόγια θέτει το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προ των ευθυνών του για αυτή την προκήρυξη, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν κωλύματα για τη συνέχεια της συνεργασίας τους».

Το θέμα είναι πραγματικά σοβαρό. Είναι δυνατόν το Δ.Σ. ενός ΔΗΠΕΘΕ να παραβιάζει το νομικό πλαίσιο, να αγνοεί τις απορριπτικές αποφάσεις του ΥΠΠΟ και αντί το ίδιο να συμμορφώνεται με τον νόμο να επιδιώκει να συμμορφωθούν οι όροι της προκήρυξης με τη δική του επιθυμία; Είναι προφανές ότι αυτή η υπόθεση χρειάζεται την άμεση και καθοριστική παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΘΕΑΤΡΟ
Εδωσε ήδη το στίγμα του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
Το αντιπολεμικό έργο και οι αντιπολεμικές δράσεις θα είναι από τους βασικούς άξονες του ρεπερτορίου του ΚΘΒΕ σύμφωνα με τον νέο καλλιτεχνικό του διευθυντή Αστέριο Πελτέκη.
Εδωσε ήδη το στίγμα του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
ΘΕΑΤΡΟ
Από την αρχή το έργο της επιτροπής αξιολόγησης στο ΚΘΒΕ
Το υπουργείο Πολιτισμού διόρισε στην επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, στη θέση του Νικήτα Τσακίρογλου και του Ιεροκλή Μιχαηλίδη που αποχώρησαν
Από την αρχή το έργο της επιτροπής αξιολόγησης στο ΚΘΒΕ
ΘΕΑΤΡΟ
Αναστάτωση και φημολογία
Η συγκρότηση και δημοσιοποίηση της Ειδικής Επιτροπής των υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ έχει καθυστερήσει πολύ.
Αναστάτωση και φημολογία
ΘΕΑΤΡΟ
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
Η πρώτη επιλογή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου ήταν η κοινή υποψηφιότητα Χατζόπουλου-Χιώτη-Καραζήση, αλλά προσέκρουσε στον νόμο.
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
ΘΕΑΤΡΟ
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
Το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου με δική του ανακοίνωση ουσιαστικά «επικύρωσε» και από την πλευρά του τον διορισμό του Γιάννη Μόσχου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
ΘΕΑΤΡΟ
Είκοσι έξι οι υποψήφιοι διευθυντές
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για την Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Είκοσι έξι οι υποψήφιοι διευθυντές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας