Τα βραβεία Tony είναι αμερικανικά, θεατρικά βραβεία που απονέμονται κάθε Ιούνιο. Μαζί με τα Όσκαρ (κινηματογράφος), Έμμυ (τηλεόραση), Γκράμι (μουσική) συμπληρώνουν την τριάδα των σπουδαιότερων καλλιτεχνικών βραβείων των ΗΠΑ, που ωστόσο φέρουν παγκόσμια αναγνώριση και επιρροή. Το όνομά τους το έλαβαν από την ηθοποιό και παραγωγό, Αντουανέτ Πέρι (με το υποκοριστικό Τόνι), η οποία ήταν συνιδρύτρια των βραβείων, αλλά δεν τα πρόλαβε, καθώς απεβίωσε ένα χρόνο πριν. Φέτος, τα βραβεία Tony έκλεισαν τα 75 τους χρόνια.
Στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης, οικοδέσποινα των βραβείων ήταν η αφροαμερικανή (με ρίζες και απ' το Πουέρτο Ρίκο) Οσκαρική ηθοποιός Αριάνα Ντεμπόζ, πρωταγωνίστρια του West Side Story. Ακριβώς γι' αυτό, δεν παρέλειψε να τονίσει τα προβλήματα που προέκυψαν και στον κλάδο της από τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς η μείωση των εισιτηρίων ξεπέρασε το 50%, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ίδια την παραγωγή, αλλά και τη μισθοδοσία των συντελεστών (σ.σ. στην Ελλάδα όποιος ηθοποιός μιλάει δημόσια για αντίστοιχα θέματα στοχοποιείται, ενώ στις ΗΠΑ ακούγονται στις τελετές σημαντικών βραβείων).
Το μιούζικαλ «A Strange Loop» έλαβε συνολικά 11 υποψηφιότητες, ωστόσο κέρδισε δύο βραβεία: Καλύτερου Μιούζικαλ και Καλύτερο Βιβλίου για Μιούζικαλ. Το βραβείο έλαβε η Τζένιφερ Χάντσον, ως μία από τις παραγωγούς της παράστασης, με αποτέλεσμα να είναι μόλις η 17η «EGOT winner», που σημαίνει πως έχει κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία (Έμμυ, Γκράμι, Όσκαρ, Τόνυ). Καλύτερο θεατρικό έργο αναδείχθηκε το «The Lehman Trilogy» των Στέφανο Μασίνι και Μπεν Πάουερ («Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» ανέβηκε πρόσφατα σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και αφορά ουσιαστικά στην ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού, μέσα από την πορεία των τριών αδερφών Λήμαν). Για το ίδιο θεατρικό, ο Σαμ Μέντες έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, η Ες Ντέβλιν Σκηνογραφίας, ο Τζον Κλάρκ για τους φωτισμούς και ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ έλαβε Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Το αντίστοιχο για Ά γυναικείο ρόλο πήρε η Ντέιρντρε Ο' Κόνελ, για το «Dana H».
Πέντε βραβεία συνολικά έλαβε η «Τριλογία των Λήμαν Μπάδερς» και άλλα τόσα κέρδισε και το μιούζικαλ «Company» σε σκηνοθεσία Μαριάν Έλιοτ (Καλύτερης Αναβίωσης Μιούζικαλ, Καλύτερου Ηθοποιού σε Μιούζικαλ για τον Ματ Ντόιλ, Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ για την Πάτι Λουπόνε, Καλύτερης Σκηνογραφίας σε Μιούζικαλ για την Μπάννι Κρίστι και καλύτερης Σκηνοθεσίας Μιούζικαλ για την Μαριάν Έλιοτ). Πρόκειται για ένα κωμικό μιούζικαλ των Στίβεν Σόντχαϊμ και Τζορτζ Φερθ, με βασικό θέμα την αναζήτηση του έρωτα (και του ποτού!) στη Νέα Υόρκη. Το «Company» όταν πρωτανέβηκε, τον Απρίλιο του 1970, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον και γιατί ο βασικός του πρωταγωνιστής ήταν μία εργένισσα γυναίκα και όχι ένας εργένης άνδρας, όπως θα περίμενε κανείς (ίσως εκεί να βασίστηκε δεκαετίες αργότερα και η γνωστή σειρά Sex and the City).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας