• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%

1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους από το Θέατρο της Ημέρας

 • A-
 • A+

Το Θέατρο της Ημέρας γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Αφήνω ίχνη» από 13 έως 15 Μαΐου 2022. Αποτελεί εστία της δημιουργίας και της εφαρμογής της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού, από τον ίδιο τον δημιουργό της, Λάκη Κουρετζή, από την έναρξη και τους πρώτους πειραματισμούς του μέχρι σήμερα. Tο Θέατρο Ημέρας φιλοδοξεί το Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.

Η καρδιά του θεατρικού παιχνιδιού χτυπά στο θέατρο της ημέρας

Το τριήμερο Φεστιβάλ περιλαμβάνει πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και ομιλίες από ειδικούς, που ενορχηστρώνονται γύρω από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, κύριο άξονα των παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και θεατρικών δραστηριοτήτων του Θεάτρου Ημέρας.

Το 1ο Φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού «Αφήνω… ίχνη» απευθύνεται σε:

 • παιδιά και εφήβους της Αττικής, που θα το επισκεφτούν ατομικά ή σε ομάδες για να λάβουν μέρος στις δράσεις και τα παιχνίδια με ελεύθερη είσοδο.
 • ενήλικες που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους
 • άτομα με διάφορες ιδιότητες: γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες – εικαστικούς, μουσικούς δημιουργούς, ειδικούς ανθρωπιστικών και επικοινωνιακών επαγγελμάτων, καθώς και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο το θεατρικό φαινόμενο.
 • φορείς-ομάδες, που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων για παιδιά και εφήβους μέσω του Θ.Π. από την Ελληνική Επικράτεια. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, σχολεία, Μουσεία, ιδρύματα, πολιτιστικοί φορείς, Δήμοι, δομές όπου λειτουργούν ομάδες θεατρικού παιχνιδιού. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο-γωνιά, οι φορείς θα έχουν την ευκαιρία:

-Να παρουσιάσουν - επικοινωνήσουν στο κοινό τη φιλοσοφία και ταυτότητα της ομάδας, την ιστορία και δραστηριότητά τους.

-Να απασχολήσουν παιδιά ηλικίας της επιλογής τους με θεατρικό παιχνίδι, ενταγμένοι μέσα στο πρόγραμμα του τριημέρου και σε σχέση με το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ.

-Να παρουσιάσουν οργανωμένη δράση - παραστασιακό δρώμενο διάρκειας 10΄ ως αντιπροσωπευτικό της αισθητικής και του τρόπου εργασίας τους, σε κοινό παιδιών κι ενηλίκων.

Οι ενήλικες και οι συμμετέχοντες φορείς, μέσα από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, θα εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τις τάσεις και εξελίξεις στο αντικείμενο και με τα νέα ερεθίσματα θα ανατροφοδοτηθούν και θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Χώρος- Ημερομηνίες – Διάρκεια:

Το «Φεστιβάλ», θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Θεάτρου της Ημέρας (3 αίθουσες, φουαγιέ, Αυλή) και στο παρακείμενο πάρκο Σοφία Βέμπο και θα αναπτυχθεί μέσα σε τρεις μέρες:

 • Παρασκευή 13/5, ώρα 17:00 – 22:00
 • Σάββατο 14/5, ώρα 09:00 – 14:00 και 15:00 – 22:00
 • Κυριακή 15/5 09:00 – 17:00

Το κύριο θέμα του 1ου Φεστιβάλ «Αφήνω… ίχνη» είναι ευρύ, ώστε οι συμμετέχοντες φορείς να κινηθούν άνετα στο πλαίσιο, με επιμέρους θέματα για να σχεδιάσουν με ελευθερία τις δράσεις και δραστηριότητές τους. Θέματα που εμπεριέχονται και συνδέονται με σύγχρονα πολιτισμικά φαινόμενα και ζητήματα όπως: κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, προσφυγικό, αποδοχή της διαφορετικότητας, ελευθερία της έκφρασης, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μπορούν να εκφραστούν ανάλογα την ηλικία, μέσω του Θ.Π., με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Η Επιστημονική- οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τη βασική διδακτική ομάδα της Σχολής της Αθήνας, ως εξής:

Λάκης Κουρετζής (Δημιουργός της μεθόδου του Θ.Π. – Επίτιμος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών – Παιδαγωγός – Σκηνοθέτης – Συγγραφέας)

Ανδρομάχη Μοντζολή (Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών – Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος – Παιδαγωγός Θεάτρου – Σκηνογράφος),

Αφροδίτη Παρζακώνη (Παιδαγωγός Θεάτρου – Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού – Νηπιαγωγός – Σκηνοθέτης)

Ηλίας Πίτσικας (Παιδαγωγός – Εμψυχωτής Θεατρικού Παιχνιδιού)

Παναής Κασσιανός (Εκπαιδευτικός – Εμψυχωτής Θεατρικού Παιχνιδιού)

Παράλληλες δράσεις- δραστηριότητες για ενήλικες:

Στο Φεστιβάλ θα διοργανωθούν από το Θέατρο Ημέρας και παράλληλα με το χρόνο απασχόλησης των παιδιών, ανεξάρτητες δραστηριότητες για ενήλικες, σχετικές με την παιδαγωγική θεάτρου και το θεατρικό παιχνίδι ως εξής:

 • Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει σε αμφιθέατρο του Κέντρου της Αθήνας. Χαιρετισμοί από εκπροσώπους Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών & Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο. Σύντομες εισηγήσεις από λειτουργούς της παιδαγωγικής θεάτρου, του θεατρικού και παιδαγωγικού χώρου, πανεπιστημιακών και λειτουργών θεάτρου για παιδιά. Ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πάνω στο θέμα και συζήτηση με το κοινό.

Ομιλητές:

Λάκης Κουρετζής, (δημιουργός της μεθόδου του Θ.Π.- επίτιμος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών- παιδαγωγός- σκηνοθέτης- συγγραφέας)

Λάμπρος Σταύρου, (Καθηγητής κλινικής ψυχολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, Δρ. και καθηγητής Παν/μίου Σορβόννης)

Θόδωρος Γραμματάς (ομότιμος καθηγητής Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης Παν/μίου Αθηνών)

Κλειώ Φανουράκη (επίκουρη καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών,Τμήμα Θεατρικών Σπουδών)

Σοφία Βγενοπούλου, (παιδοψυχίατρος, Σκηνοθέτις, Υπεύθυνη του «Μικρού Εθνικού», εργαστηρίων για παιδιά του Εθνικού Θεάτρου).

Μαρία Ζώρα (επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης)

Ανδρομάχη Μοντζολή (Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών - σκηνοθέτης- θεατρολόγος - παιδαγωγός θεάτρου – σκηνογράφος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου της Ημέρας)

 • Σεμινάριο θεωρητικής και βιωματικής προσέγγισης στο θεατρικό παιχνίδι

«Το θεατρικό παιχνίδι, η μέθοδος, οι διαστάσεις του», από τον Λάκη Κουρετζή και τους βασικούς καθηγητές της Σχολής της Αθήνας. Πρόκειται για ένα βασικό σεμινάριο εισαγωγής και ευαισθητοποίησης στο Θεατρικό παιχνίδι. Δομή, τεχνικές και εφαρμογή του. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ξένων γλωσσών, ηθοποιούς, θεατρολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, γονείς, κ.α. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 • Θεατρικά δρώμενα

Οι φορείς που συμμετέχουν μπορούν να παρουσιάσουν σύντομο οργανωμένο θεατρικό δρώμενο αντιπροσωπευτικό του τρόπου εργασίας τους (για μικρούς και μεγάλους), σχετικό με τον θεματολογικό άξονα του Φεστιβάλ.

 • Στρογγυλό τραπέζι – Η παιδαγωγική θεάτρου σήμερα

Σύντομες τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες φορείς, ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων, προτάσεων και συζήτηση με το κοινό.

Προσκεκλημένοι φορείς, ιδρύματα, δομές με προσφορά στο παιδί από την Αττική, θα φέρουν την ομάδα παιδιών που φροντίζουν για να τους προσφέρουμε μερικές αξέχαστες στιγμές δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης.

Τι είναι και σε τι αποσκοπεί το Θεατρικό παιχνίδι

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αποτελεί πρωτότυπη εκπαιδευτική και επιστημονική μέθοδο, δημιουργία και καρπό πολύχρονων μελετών και πρακτικών εφαρμογών του Λάκη Κουρετζή. Συνιστά τον κύριο άξονα της παιδαγωγικής θεατρικής έκφρασης. Μαζί με τη Μουσική και Εικαστική Αγωγή συγκροτούν το περιεχόμενο του προγράμματος Αισθητικής Αγωγής όπως καθορίζεται από το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (Π. Δ 132/1990) αλλά και από τη σύγχρονη ψυχοπαιδαγωγική επιστήμη που επιδιώκει τη δια μέσου των τεχνών σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

Το Θ.Π. κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των καινοτόμων δημιουργικών δράσεων, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης με στόχο την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών και των εφήβων στο περιεχόμενο – περιβάλλον της τέχνης και του πολιτισμού.

Με το θεατρικό παιχνίδι το παιδί προβαίνει σε μια ελεύθερη έκφραση, ΘΕΑΣΗ και ΔΡΑΣΗ, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς του, της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής του οντότητας. Επικοινωνεί μέσα από συναισθήματα βελτιώνοντας τις ανθρώπινες σχέσεις και τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς.

Το Φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού επιδιώκει:

α) για τα παιδιά & τους εφήβους

- Την επαφή και εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτισμική ποικιλομορφία στην τέχνη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, θρησκεύματος.

- Την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

- Την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, με τη συμμετοχή τους στις δράσεις μέσω του θεατρικού παιχνιδιού

β) για τους ενήλικες και τους συμμετέχοντες φορείς

- Την ενθάρρυνση φορέων – ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών – καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και ειδικότερα με την μέθοδο του Θ.Π.

- Την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων τόσο κατά τη διδακτική διαδικασία, με στόχο τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, όσο και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

- Τη διάχυση της σχετικής τεχνογνωσίας καθώς οι συμμετέχοντες φορείς θα έρθουν και από την ελληνική περιφέρεια. Επιστρέφοντας στις πόλεις τους θα λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές των δράσεων και εκδηλώσεων μέσα από τη «συνάντηση», γνωριμία και «αλληλεπίδραση» με τις άλλες ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες φορείς ως προς τη στήριξη ολοκληρωμένων δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη διεύρυνση και ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων. Η προβολή και διάδοση της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού συμβάλλει στη δημιουργία ενός συμμετοχικού και συνεργατικού σχολείου, καθώς ως καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα δρα καταλυτικά στη δημιουργία ενταξιακής σχολικής κουλτούρας.

Οι ενδιαφερόμενοι, γονείς, ενήλικες και φορείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου για περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφορίες στο τηλέφωνο του Θεάτρου Ημέρας: 2106929090 και στο e-mail: [email protected]

«Το Θέατρο της Ημέρας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων και των άλλων δραστηριοτήτων του σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού /νόσησης ή rapidtest», αναφέρουν οι συντελεστές.

Το Θέατρο της Ημέρας βρίσκεται στη Ν. Γεννηματά 20 (δίπλα από το Μετρό Πανόρμου).

τηλ. 2106929090, www.theatro-imeras.gr, [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Η παιδική παράσταση «Ματίας Α'» στο Φ.Ο.Υ.
Τα παιδιά στην εξουσία... Η θεατρική ομάδα  του Φιλοπρόοδου Όμιλου Υμηττού (Φ.Ο.Υ) ΑΝΕΜΗ» παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Ματίας Α'» στην κεντρική αίθουσα του.
Η παιδική παράσταση «Ματίας Α'» στο Φ.Ο.Υ.
ΘΕΑΤΡΟ
Κυριακή Δοξαρά: «Εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να ξορκίσουμε τον φόβο»
Το θέατρο Σκάλα παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Το παλιό σπίτι», έχοντας επηρεαστεί από το εικαστικό περιβάλλον του Πικάσο, τον κυβισμό και τη ρομαντική ροζ και γαλάζια...
Κυριακή Δοξαρά: «Εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να ξορκίσουμε τον φόβο»
ΘΕΑΤΡΟ
Βαλς 6: Μία παράσταση για όσες παλεύουν με το σκοτάδι τους και βγαίνουν στο φως
Ο κορυφαίος δραματουργός της Βραζιλίας, Nelson Rodrigues, αναμοχλεύει την ιστορία της Σόνιας, μιας έφηβης που δολοφονήθηκε σε ηλικία 15 ετών.
Βαλς 6: Μία παράσταση για όσες παλεύουν με το σκοτάδι τους και βγαίνουν στο φως
ΘΕΑΤΡΟ
Passport: ένα έργο διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας θυμίζει την προσφυγιά
Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνθέτει ένα κείμενο «για να θυμίσει στον Έλληνα τους δεσμούς του με την προσφυγιά και μια διαμαρτυρία...
Passport: ένα έργο διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μας θυμίζει την προσφυγιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας