• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%

Η Χριστίνα Χριστοφή

Χριστίνα Δενδρινού

Η Χριστίνα Χριστοφή πιστεύει στις επαναστάσεις και τραβάει «Σκληρές Φωτογραφίες»

 • A-
 • A+

Η Χριστίνα Χριστοφή υπηρετεί το ελληνικό θέατρο από κάθε μετερίζι. Είτε ως ηθοποιός είτε ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Υποστηρίζει και αγαπάει τα ελληνικά έργα και όλες οι σκηνοθεσίες της αφορούν κείμενα Ελλήνων συγγραφέων και μάλιστα όχι ιδιαίτερα γνωστά. Μόνο μια φορά τα αρνήθηκε για χάρη του αγαπημένου της Χάρολντ Πίντερ.

Κρατώντας πολλά από την εμπειρία της ως ιδιοκτήτρια της θεατρικής στέγης ΜΠΙΠ, στην Κυψέλη, νιώθει ότι μετά το κλείσιμο του χώρου λόγω covid, «βγήκε και συνεχίζει, λες και το ΜΠΙΠ να ήταν κάτι σαν το ενήλικο αβγό της», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εντατικές πρόβες για το ανέβασμα του έργου του Κυριάκου Βέρη «Σκληρές Φωτογραφίες». Ένα άκρως ενδιαφέρον κείμενο με άρωμα από Κούβα και άλογα ιπποδρόμου, που βάζει στο επίκεντρο τις παράλληλες διαδρομές τριών προσώπων, τα οποία έκαναν τις επαναστάσεις τους και τώρα αναλογίζονται αν κέρδισαν ή όχι. Και όλα αυτά κάτω από την απειλή ενός σκληρού φώτο φίνις.

Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 9 Μαΐου στο Studio Μαυρομιχάλη.

● Τι σας γοήτευσε στο έργο του Κυριάκου Βέρη και αποφασίσατε να το ανεβάσετε για πρώτη φορά στη σκηνή;

Έχω ανεβάσει συνολικά 18 ή 19 έργα. Εκτός από ένα του Πίντερ, όλα τα άλλα είναι ελληνικά και μάλιστα έργα που δεν θεωρούνται κλασικά ή διάσημα. Πιστεύω στο ελληνικό έργο και όσο νέοι Έλληνες συγγραφείς έχουν την ευκαιρία να αναμετριούνται με το κοινό, τόσο καλύτερα έργα θα έχουμε με τα χρόνια. Αν θέλουμε να μιλάμε για «ελληνικό θέατρο» θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο νέο ελληνικό έργο, όχι μόνο να το βραβεύουμε, αλλά και να το ανεβάζουμε συστηματικά και συνειδητά. Οι «Σκληρές Φωτογραφίες» είναι ένα έργο χωρίς επιτήδευση, χωρίς «κόλπα», ένα έργο για τις δύσκολες σχέσεις, για το κυνήγι της νίκης, αλλά και τη διαχείριση της ήττας.

● Πείτε μας δύο λόγια για την υπόθεση του έργου.

Ο Οδυσσέας είναι ένα πολύ χαρισματικός αναβάτης, ένας τζόκεϊ που καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή, να γίνει ο καλύτερος των καλύτερων. Το άλογό του, ο Πρίγκιπας, είναι ένα άλογο δύστροπο αλλά γεννημένος νικητής. Και οι δύο κάνουν την επανάστασή τους και μαζί γίνονται ένα πολύ δυνατό δίδυμο. Τα χρόνια περνάνε, ο Οδυσσέας δεν είναι πια στην κορυφή και κάνει ένα ταξίδι στην Κούβα. Εκεί βρίσκει τον πατέρα του που μένει μόνιμα πια στην Αβάνα. Η σχέση γιου - πατέρα είναι από τις πιο δύσκολες και σύνθετες και κρίνεται στη λεπτομέρεια, όπως ακριβώς και σε ένα σκληρό φώτο φίνις στο τέλος της κούρσας.

● Η παράστασή σας είναι κατά κάποιο τρόπο «χειροποίητη»: οι περισσότεροι συντελεστές εμπλέκονται και σε περισσότερα από ένα πόστα. Πόσο αναγκαίο είναι αυτό στις μικρές παραγωγές; Έχει κάποιο επιπλέον καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για εσάς;

Κάθε διαδικασία έχει ενδιαφέρον. Όταν υπάρχει παραγωγή έχεις μεγαλύτερες δυνατότητες, συνεργάζεσαι με περισσότερους ταλαντούχους ανθρώπους. Όταν οι ομάδες είναι μικρές, χρειάζεται δημιουργικότητα και ακονισμένη αισθητική, ώστε το αποτέλεσμα να είναι από ένα επίπεδο και πάνω. Καλλιτεχνικό ενδιαφέρον υπάρχει πάντα όταν αυτό που κάνεις σε αφορά και σε νοιάζει.

● Στο δελτίο Τύπου διαβάζουμε «Τρία πρόσωπα που έκαναν τις επαναστάσεις τους και τώρα αναλογίζονται αν κέρδισαν ή όχι». Πόσο ουτοπικές είναι οι επαναστάσεις στην εποχή μας;

Η επανάσταση δεν είναι ουτοπική, είναι αλλαγή στάσης, είναι υπέρβαση, μετατόπιση, και αυτό είναι ανθρώπινα εφικτό. Δεν υπάρχουν μόνο οι πολιτικές ή οι κοινωνικές επαναστάσεις, αλλά και οι προσωπικές. Και αν δε  συμβαίνουν εσωτερικές και προσωπικές μετατοπίσεις όλες οι κοινωνικές και πολιτικές επαναστάσεις είναι καταδικασμένες.

● Ο τίτλος του έργου «Σκληρές φωτογραφίες» εύκολα παραπέμπει στις σκληρές εικόνες που βλέπουμε καθημερινά. Ποιες από αυτές νιώθετε ότι δεν αντέχετε;

Στις «Σκληρές Φωτογραφίες» η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από ένα σκληρό φώτο φίνις σε έναν αγώνα στον ιππόδρομο, ένα φώτο φίνις δηλαδή που κρίθηκε στη λεπτομέρεια. Ανοίγοντας όμως αυτές τις λέξεις και σε άλλα νοήματα, μια σκληρή φωτογραφία είναι και εκείνο το στιγμιότυπο, εκείνη η στιγμή που ένας αναβάτης αποχαιρετάει για πάντα το άλογό του. Δεν μιλάμε λοιπόν για εικόνες με σοκαριστικό περιεχόμενο, αλλά για εκείνες τις «φωτογραφίες», εκείνα τα στιγμιότυπα που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας. Για να έρθω στην ερώτησή σας, για τις σκληρές εικόνες του σήμερα, δεν ξέρω από πού να αρχίσω, ίσως το πιο σκληρό είναι ότι συνηθίσαμε να τις βλέπουμε να εναλλάσσονται με φωτογραφίες από φαγητά, παραλίες και ρετουσαρισμένα αυτοπορτρέτα.

● Διατηρούσατε το θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη το οποίο και αναγκαστήκατε να κλείσετε λόγω covid. Τι σας άφησε αυτή η εμπειρία;

Ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, ελευθερώθηκα από ευθύνες και αγωνίες. Από την άλλη, επαναπροσδιόρισα κάποιες επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις μου. Πολλοί πίστευαν πως το γεγονός ότι έχω θέατρο σημαίνει ότι θα χρηματοδοτώ και τις φιλοδοξίες τους. Δεν έχω την πάστα του επιχειρηματία και αυτό κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν. Έμαθα πολλά, το ΜΠΙΠ ήταν κάτι σαν το ενήλικο αβγό μου. Βγήκα και συνεχίζω.

● Με έναν αλληγορικό τρόπο, η πρώτη παράσταση μετά το κλείσιμο του θεάτρου ήταν πέρσι τέτοια εποχή «Ο Πλους». Για πού βάζετε πλέον πλώρη διατηρώντας το όνομα του θεάτρου; 

Ποιος ξέρει; Σημασία έχει να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις καινούριες λέξεις, να πλησιάζεις όσο μπορείς περισσότερο σε κάτι ειλικρινές και αυθεντικό, να τολμάς και να έχεις γύρω σου ανθρώπους με ταλέντα, όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και από τα άλλα, τα πιο σημαντικά, τα ταλέντα της εντιμότητας, της ψυχικής διαύγειας, της ισορροπίας και της γενναιοδωρίας. Σπάνια πράγματα. Γι’ αυτό και πολύτιμα.


INFO: Η Χριστίνα Χριστοφή σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Σκληρές Φωτογραφίες» του Κυριάκου Βέρη, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, με τους: Δημοσθένη Φίλιππα, Σπύρο Ασημένιο και Δημήτρη Μαργαρίτη.

 • Πρεμιέρα 9 Μαΐου
 • Θέατρο «Studio Mαυρομιχάλη»
 • Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια
 • Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 για οκτώ παραστάσεις

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΘΕΑΤΡΟ
«Στα μάτια κάποιων οι καλλιτέχνες φαντάζουμε ανύπαρκτοι»
Με αφορμή την παράσταση «Η Κοριτσιέρα των Βούρλων», που συνυπογράφει και σκηνοθετεί, η Έφη Ρευματά ξεδιπλώνει πτυχές από τη ζωή των γυναικών που έζησαν και αγαπήθηκαν πίσω από την Πορτάρα...
«Στα μάτια κάποιων οι καλλιτέχνες φαντάζουμε ανύπαρκτοι»
ΘΕΑΤΡΟ
Βαρβάρα Νταλιάνη: Πώς είναι να επικοινωνείς με 140 λέξεις
Η Βαρβάρα Νταλιάνη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το έργο του Σαμ Στάινερ «Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια». Στο έργο πρωταγωνιστούν δύο νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί: ο Νίκος Κουκάς και η Λίνα...
Βαρβάρα Νταλιάνη: Πώς είναι να επικοινωνείς με 140 λέξεις
ΘΕΑΤΡΟ
«Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία μπορεί να βγει και εκτός συνόρων»
Τον λες και άνθρωπο - ορχήστρα: Γράφει θεατρικά έργα, σκηνοθετεί και παίζει, συνθέτει μουσική, γράφει στίχους, τραγουδάει και δημιουργεί μοναδικά βίντεο στο YouTube. Ο λόγος για τον Σταύρο Δάλκο.
«Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία μπορεί να βγει και εκτός συνόρων»
ΘΕΑΤΡΟ
«Το να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα είναι ένα roller coaster υψηλών απαιτήσεων»
Η περίεργη ασθένεια μιας οικογένειας στο Κεντάκι των ΗΠΑ ήταν η πηγή έμπνευσης της σκηνοθέτριας Ηρώς Κισσανδράκη για να γράψει, σκηνοθετήσει και να ενσαρκώσει έναν από τους ρόλους στην παράσταση «Μπλου».
«Το να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα είναι ένα roller coaster υψηλών απαιτήσεων»
ΘΕΑΤΡΟ
Παιδιά της διπλανής πόρτας στους «Νόμους της Έλξης»
Ο Γιώργος Κατσιφής γράφει, σκηνοθετεί και κάνει όνειρα, όπως κάθε νέος της ηλικίας του παλεύοντας με «πίστη και σκληρή δουλειά», όπως λέει, για να δει τα έργα του να ζωντανεύουν επί σκηνής.
Παιδιά της διπλανής πόρτας στους «Νόμους της Έλξης»
ΘΕΑΤΡΟ
Δούλες: Η υπερβολική φαντασία διέξοδος στα ανέγγιχτα της ψυχής
Η Βάσια Χρονοπούλου είναι αυτό που λέμε «πολυεργαλείο» της παράστασης: Σκηνοθέτης, με σημαντική συμμετοχή στη μετάφραση και αποκλειστική ευθύνη στα κοστούμια.
Δούλες: Η υπερβολική φαντασία διέξοδος στα ανέγγιχτα της ψυχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας