• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
© 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε... μπάχαλο κατέληξαν οι διαγωνισμοί επιλογής καλλιτεχνικών διευθυντών

 • A-
 • A+

Σε μέγαρα… διοικητικών χαστουκιών μετατράπηκαν εσχάτως τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κοζάνης, καθώς, με ευθύνη των διοικητικών τους συμβουλίων, οι επιλογές των καλλιτεχνικών διευθυντών που έκαναν μετά από διαγωνισμούς απορρίφθηκαν για το μεν Σερρών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, για το δε Κοζάνης από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού. Κι αν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν ευθύνες για τα πρόσωπα που όρισαν να διαχειρίζονται τη λειτουργία των θεάτρων, τι να πει κανείς για την προσβολή που υφίστανται και οι δυο επιλεγέντες και, κυρίως, τι να σκεφτούμε για τόσους ανθρώπους του θεάτρου που θα μείνουν χωρίς δουλειά για μήνες αφού δεν υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, το χαστούκι είναι τριπλό αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει τις αποφάσεις: α) προκήρυξης του διαγωνισμού (225/2021), άρα πρέπει να επαναληφθεί όλη η διαδικασία, β) ανακήρυξης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή (1/2022) και γ) απόρριψης της ένστασης που είχε κατατεθεί νωρίτερα στο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ (6/2022). Θυμίζουμε ότι στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή είχε επιλεγεί ο γνωστός συνθέτης-στιχουργός Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε διετή σύμβαση, έκανε δηλώσεις και εξέδωσε και ανακοίνωση για την παρελθούσα Ημέρα Θεάτρου.

Εναντίον της επιλογής του, όμως, είχε προσφύγει η προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια Καλλιόπη Ευαγγελίδου, η οποία δικαιώθηκε διότι κρίθηκε παράνομος και καταχρηστικός ο όρος του διαγωνισμού που ζητούσε υπεύθυνη δήλωση ότι οι υποψήφιοι «δεν υπηρετούν ως καλλιτεχνικοί διευθυντές σε άλλο ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. ή άλλη Κοινωφελή Θεατρική Επιχείρηση, Ωδείο ή Μουσική Σχολή κατά την διενέργεια της προκήρυξης και δεν κατέχουν άλλη έµµισθη θέση στον δηµόσιο τοµέα, ούτε παρέχουν εξαρτηµένη εργασία στον ιδιωτικό τοµέα». Σύμφωνα με την απόφαση, ο όρος δεν επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση των συμμετεχόντων, αποτελεί εμπόδιο «περιορίζει τα κριτήρια επιλογής και νοθεύει τον βιώσιµο και ουσιώδη ανταγωνισµό, καθώς δυσχεραίνει την συµµετοχή υποψηφίων, οι οποίοι κατέχουν και τα προσόντα αλλά και την ικανότητα για την πλήρωση της εν λόγω θέσης».

Σε ό,τι αφορά δε την Επιτροπή Ενστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ, η Αποκεντρωμένη έκρινε ότι η απόρριψη της ένστασης που είχε κάνει η κ. Ευαγγελίδου «λήφθηκε κατά παράβαση της αρχής της αµεροληψίας διότι στη λήψη της απόφασης συμμετείχαν Σύµβουλοι που ήταν και µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου, το οποίο ως αρµόδιο όργανο προέβη στην επιλογή του Καλλιτεχνικού ∆ιευθυντή, µε συνέπεια να υφίσταται ταύτιση µελών των δυο οργάνων, κατά παράβαση του νόµου»! Στοιχειώδες, θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε. Ολοι τώρα στις Σέρρες αναμένουν από τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη να «πάρει κεφάλια» γιατί τον εκθέτουν κι αυτόν, όσο για την έκθεση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αυτή μάλλον δύσκολα μαζεύεται.

Στην Κοζάνη το ηχηρό «χαστούκι» δόθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. και ειδικότερα τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος απέρριψε για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την επιλογή του Γιώτη Βασιλειάδη, ενός ανθρώπου που –αγαπάει προφανώς το θέατρο– έχει δημιουργήσει πολλές ερασιτεχνικές παραστάσεις, αλλά είναι ερασιτέχνης ηθοποιός, συνταξιούχος της ΔΕΗ και δεν πληροί τα κριτήρια της προκήρυξης. Η υπόθεση θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πολύωρη επιθεωρησιακού τύπου παράσταση και εκθέτει και τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και τον ίδιο τον δήμαρχο Λ. Μαλούτα.

Το ΔΗΠΕΘΕ εξάλλου μεθοδευμένα έμεινε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή για 8 μήνες το 2020, ενώ μεθοδευμένα, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, διώχτηκε και ο προηγούμενος διευθυντής Βασίλης Μυριανθόπουλος, που παρέμεινε στο Δ.Σ. και στην πρόσφατη διαδικασία ήταν ο μόνος που μειοψήφησε (8-1) απορρίπτοντας την επιλογή του Γιώτη Βασιλειάδη.

Με ανακοινώσεις τους διαμαρτυρήθηκαν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων και πλήθος Κοζανιτών καλλιτεχνών, οι οποίοι με ατομικά κείμενα ή ομαδικές διαμαρτυρίες προσπαθούν να γλιτώσουν την πόλη από τον πανελλαδικό διασυρμό.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης έδειξε «κόκκινη κάρτα» στις 18.3.2022 διαπιστώνοντας ότι η πρόταση του ΔΗΠΕΘΕ «στερείται πλήρως αιτιολογίας»... Αντελήφθησαν στο ΔΗΠΕΘΕ τι σημαίνει ετούτο; Αντιθέτως, συνεδρίασε εκ νέου το συμβούλιο και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στείλει νέο αίτημα αποδοχής της αρχικής πρότασης «εμπλουτισμένο» με την αιτιολογία της… αρχικής απόφασης. Στ’ αλήθεια, πιστεύουν ότι δεν ήξερε ο κ. Γιατρομανωλάκης γιατί απέρριπτε την πρότασή τους; Θα έφτανε να διαβάσει την τελευταία παρέμβαση του Κοζανίτη τραγουδοποιού, συνθέτη και φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα που σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Ν. Κέφαλου, ότι φαίνεται πως «ο κ. Βασιλειάδης είναι επαγγελματίας ηθοποιός και σκηνοθέτης, κατέχει εμπειρία πέραν της 5ετίας με αποδεδειγμένη πείρα σε συλλόγους της περιοχής»: «Δηλαδή οι υπόλοιποι [υποψήφιοι] που είναι πανελλήνιας εμβέλειας, επαγγελματίες σκηνοθέτες και ηθοποιοί, με πανελλήνιο έργο και πτυχία δεν σας έκαναν επειδή δεν είχαν αποδεδειγμένη πείρα στην Αιανή, το Χρώμιο, την Κερασιά και τον Ανθότοπο;», έγραψε ο κ. Βιβλιάρας, προσθέτοντας κι ένα υστερόγραφο: «Δεν έχουμε καμία προσωπική εμπάθεια με κανέναν. Ζητούμε απλά αξιοκρατία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Το ΣΕΗ ζητά την ανάκληση του διορισμού του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Το ΣΕΗ στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή «δεν πραγματοποιήθηκε με αξιολόγηση, αλλά με προκλητική αδιαφάνεια».
Το ΣΕΗ ζητά την ανάκληση του διορισμού του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
ΥΓΕΙΑ
Στις τραγικές ελλείψεις απαντούν με... ρουσφέτια
Στην Κοζάνη δεν έχουν ακτινολόγο για να διαβάζει τις μαγνητικές τομογραφίες και το νοσοκομείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει εξωτερικούς ασθενείς, ενώ στο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν σήμερα...
Στις τραγικές ελλείψεις απαντούν με... ρουσφέτια
ΥΓΕΙΑ
Στις τραγικές ελλείψεις απαντούν με... ρουσφέτια
Αδιανόητες καταστάσεις στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ⫸ Στο νοσοκομείο στις Σέρρες προσελήφθη καρδιολόγος η οποία πήρε κατευθείαν απόσπαση για τους Μολάους
Στις τραγικές ελλείψεις απαντούν με... ρουσφέτια
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ντοστογιέφσκι στην Κρήτη
Είναι ένας άνθρωπος που αποφασίζει -έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι μέσα στο όνειρο μιας νύχτας- να διακηρύξει την ανθρώπινη αλληλεγγύη ως μοναδικό αντίδοτο στην αυτοκαταστροφή του κόσμου μας.
Ο Ντοστογιέφσκι στην Κρήτη
ΘΕΑΤΡΟ
«Να γελάσει λίγο ο κόσμος, το χρειάζεται»
Ο Κώστας Τσιάνος επιστρέφει στο «σπίτι» του. Ο σημαντικός σκηνοθέτης και ηθοποιός, που έβαλε τα θεμέλια του Θεσσαλικού Θεάτρου, επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι στη σκηνή του, με μια κλασική επιθεώρηση.
«Να γελάσει λίγο ο κόσμος, το χρειάζεται»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας