• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.4°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 21.2°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 24.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν μιλούν οι έφηβοι και το κοινό τούς ακούει

 • A-
 • A+
Η πρώτη σκηνή της χώρας καθιέρωσε σε μια κρίσιμη χρονιά (μετά τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού) Εφηβική Σκηνή και την εγκαινίασε με μια σύγχρονη εκδοχή του έργου του Νάιτζελ Ουίλιαμς «Ο εχθρός της τάξης», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Πόσο σημαντικό είναι να εκφράζεις τις αγωνίες σου; Να σε ακούν; Ειδικά όταν είσαι έφηβος; Το πρώτο θέατρο της χώρας, το Εθνικό, αφουγκράστηκε τις ανάγκες του νεανικού κοινού. Ετσι φέτος, μια σημαδιακή χρονιά, μετά τον εγκλεισμό και τις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι βιώσαμε αλλά έπεσαν βαρύτερες στους νεανικούς ώμους, ξεκινά την εφηβική σκηνή, δίνοντας τον λόγο στους εφήβους.

Γεωργία Μαυραγάνη

«Το χαρακτηριστικό δεν είναι ότι τα έργα απευθύνονται στο εφηβικό κοινό, είναι ότι οι έφηβοι μιλούν, άρα το κοινό είμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι και αυτό είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, παρ' όλο που στο εξωτερικό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», λέει στην «Εφ.Συν.» για το ντεμπούτο της εφηβικής σκηνής η Γεωργία Μαυραγάνη που σκηνοθετεί το πρώτο έργο που ανεβαίνει σε αυτήν, «Ο εχθρός της τάξης».

Μας εξηγεί τη μεγάλη διαδρομή της πρωτοβουλίας που είχε η Σοφία Βγενοπούλου ως υπεύθυνη των δράσεων και των εργαστηρίων όπου οι έφηβοι όχι απλώς θα επεξεργάζονται τα θέματα, αλλά θα δημιουργούν οι ίδιοι τα δικά τους έργα που θα απευθύνονται στο κοινό.

«Σε αυτή την ιδιαίτερη ηλικιακή ενότητα, αυτό το δημόσιο βήμα τούς δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν, να αμφισβητήσουν αλλά και να προτείνουν πράγματα, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό καθώς πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως παιδιά ή μαθητές που πρέπει να διδαχτούν κάτι, δεν τους δίνεται δημόσιο βήμα ώστε να ακουστεί ο λόγος τους. Και αυτό είναι ένα σοβαρό βήμα ενηλικίωσης εφόσον έχουν την ευθύνη του λόγου τους και τη δέσμευσή τους απέναντι στην κοινωνία μέσα από αυτό».

● Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο στην πρώτη παράσταση της εφηβικής σκηνής;

«Το έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς, που γράφτηκε το 1978, έχει μια σοβαρή ιστορία από πίσω του (...).

Ενα τμήμα ενός σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, περιμένει να ξεκινήσει το μάθημα. Ομως είναι ένα ζόρικο τμήμα, το 'χουν εγκαταλείψει οι καθηγητές του και οι μαθητές ξεκινούν να κάνουν μάθημα ο ένας στον άλλο. Μέσα από τα μαθήματα μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες, ακούγεται η φωνή τους.

Στη δική μας εκδοχή έχουμε φέρει το έργο στο σήμερα, δεν μιλάμε πια για 6 αγόρια αλλά για 12 μαθητές τού σήμερα. Οι ηθοποιοί μέσα στην αναπαράσταση αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες των 16 τους χρόνων καταδεικνύοντάς μας ότι, στην ουσία, μας αφορούν τα ίδια πράγματα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Το έργο έχει πολύ καλή διάδραση και με τους εφήβους και με το υπόλοιπο κοινό γιατί αρχίζεις να σκέφτεσαι την εφηβική σου ζωή και τι σε απασχολεί τώρα σε σχέση με τότε, κάτι που δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση... Καθώς υπάρχουν 12 χαρακτήρες κι εκθέτουν προσωπικά τους βιώματα, είναι σαν να ανοίγει ένα παράθυρο σε όλους μας να συνδεθούμε. Η παράσταση χωρίς διδακτικό τρόπο καταφέρνει να μιλήσει για αυτές τις αγωνίες που υπάρχουν στη νεότητα...».

Το έργο έχει θεωρηθεί επαναστατικό, καθώς οι νεαροί μαθητές αμφισβητούν τα πάντα, σύστημα και σχολείο, και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ωστόσο υποβόσκει και το ερώτημα μήπως είναι τελικά το σύστημα που τους απορρίπτει...

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δωρεάν παράλληλες δράσεις που απευθύνονται στους εφήβους.

● Πριν και μετά: θεατροπαραγωγοί υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα στην τάξη προτού και αφότου οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει την παράσταση, δουλεύοντας τα ερωτήματά της.

● Χτίζοντας την αλλαγή-Ιστορίες που επείγουν: Τρίωρα, διά ζώσης εργαστήρια από τους εμψυχωτές-καλλιτέχνες της Εφηβικής Σκηνής πάνω σε καίρια ερωτήματα (φύλο, κλιματική αλλαγή, ευκαιρίες-προσβασιμότητα) στα οποία καλούνται οι νέοι να δώσουν καλλιτεχνική υπόσταση.

● Στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για νέους: 4 θεατρικοί συγγραφείς αλληλεπιδρούν με τις εφηβικές ομάδες πάνω στις ιδέες και στους προβληματισμούς τους, με στόχο τη συγγραφή θεατρικών έργων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

? INFO: «Ο εχθρός της τάξης» του Νάιτζελ Ουίλιαμς. Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη. Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς. Παίζουν (αλφαβητικά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Αννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Αλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου

Θέατρο REX-σκηνή «Κατίνα Παξινού». Τρίτη-Παρασκευή για σχολεία (τηλ. κρατήσεων 210-7001468, εσωτ. 310). Σάββατο, Κυριακή στις 20.00 για το κοινό, γενική είσοδος 3€. Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 13 ετών. Μέχρι τις 23/1/22. Για τις παραστάσεις της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα λειτουργεί ως μεικτός χώρος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
«Ηθελα να μιλήσω στη γλώσσα της γενιάς μου για το stalking»
Η συγγραφέας του «Νυχιάνγκ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, γράφει για όσα μπορούν να αποκαλυφθούν την ώρα της ιεροτελεστίας του μανικιούρ και μιλά για τη σχέση της με το θέατρο.
«Ηθελα να μιλήσω στη γλώσσα της γενιάς μου για το stalking»
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Γ. Μόσχος ανοίγει παράθυρα στο σήμερα
Την παρουσίαση των καλοκαιρινών παραστάσεων, αλλά και το προγράμματος της χειμερινής σεζόν ανακοίνωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Γ. Μόσχος ανοίγει παράθυρα στο σήμερα
ΘΕΑΤΡΟ
1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους από το Θέατρο της Ημέρας
Το Θέατρο της Ημέρας γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Αφήνω ίχνη» από 13 έως 15 Μαΐου 2022.
1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους από το Θέατρο της Ημέρας
ΘΕΑΤΡΟ
Κάτι απ' το ημερολόγιο ενός...
«Στο 'Ημερολόγιο ενός τρελού' ο Γκόγκολ καυτηριάζει με γλαφυρό τρόπο την κενότητα της άρχουσας τάξης. Πως οι ταξικές ανισότητες της εποχής παγίδευαν τους απλούς πολίτες και τους καθιστούσαν θύματα των ισχυρών.
Κάτι απ' το ημερολόγιο ενός...
ΘΕΑΤΡΟ
«Γιαγιάδες» που μιλούν για όσα σκέφτονται οι πολύ νέοι άνθρωποι
«Καρπός» ενός εργαστηρίου σωματικής έκφρασης και λόγου ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο που ανεβαίνει εξετάζοντας το θέμα της έμφυλης βίας.
«Γιαγιάδες» που μιλούν για όσα σκέφτονται οι πολύ νέοι άνθρωποι
ΘΕΑΤΡΟ
Καθημερινοί άνθρωποι ακούν «το χιόνι να πέφτει»
Στιγμιότυπα από τις ζωές απλών καθημερινών ανθρώπων που προσπαθούν να καταλάβουν «για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την αγάπη», οι Δημήτρης Καταλειφός και Στέλλα Κρούσκα αποδίδουν έξι διηγήματα του Ρέιμοντ...
Καθημερινοί άνθρωποι ακούν «το χιόνι να πέφτει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας