• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είκοσι έξι οι υποψήφιοι διευθυντές

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων συνεδρίασε χθες, καθώς ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα. Ποια ονόματα ακούγονται και ποιος ο λόγος της επιλογής του Νίκου Αλιβιζάτου ως επικεφαλής της διαδικασίας αξιολόγησης.

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Αξιολόγησης των -26 σύμφωνα με πληροφορίες- υποψηφιοτήτων για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, με μέλη τη σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη και τις γνωστές ηθοποιούς Ξένια Καλογεροπούλου και Ρένη Πιττακή.

Ο χρόνος άλλωστε μετρά ήδη αντίστροφα για την Επιτροπή, που καλείται μέχρι τις 31 Ιουλίου α) να αποφασίσει ποιοι φάκελοι υποψηφιοτήτων πληρούν τις προϋποθέσεις και ποιοι όχι β) να διεξαγάγει ατομικές συνεντεύξεις με τους προκριθέντες και γ) να καταλήξει στην τελική κατάταξη των υποψηφίων, με σειρά αξιολόγησης. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής θα διαβιβαστεί αμέσως μετά στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα έχει την τελική επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας, λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν την αξιολόγηση. Αυτό μάλιστα ήταν αιτία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έντονης διαπραγμάτευσης καταρχάς μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, που επέμεινε σθεναρά η κατάταξη των υποψηφίων να γίνει με σειρά αξιολόγησης ώστε να είναι ευδιάκριτη η επιλογή της Επιτροπής, βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν εξαρχής. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν η υπουργός έχει διαφορετική άποψη από την Επιτροπή, θα οφείλει να αιτιολογήσει την απόφασή της.

Κατά τα άλλα απορίες προκάλεσε σε κάποιους από τον θεατρικό χώρο η τοποθέτηση ως επικεφαλής της Επιτροπής του κ. Αλιβιζάτου, έγκριτου συνταγματολόγου μεν, ο οποίος έχει θητεύσει πρόσφατα σε πιο συμβατές με την ιδιότητά του επιτροπές (όπως αυτή κατά της αστυνομικής βίας, που είχε δημιουργήσει -αλλά όχι και εισακούσει- το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη), πλην όμως δεν έχει άλλη σχέση με το θέατρο εκτός από αυτήν του θεατή. Η πρόταση να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής τού έγινε όχι από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, αλλά από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κι αυτό αφού το ΥΠΠΟ είχε εισπράξει τέσσερις αρνήσεις από κορυφαίες προσωπικότητες του θεάτρου (τους σκηνοθέτες Θ. Τερζόπουλο, Ολιβιέ Πι, Γ. Χουβαρδά και τη θεατρολόγο Ελ. Βαροπούλου). Εξ ου και η στροφή στον πανεπιστημιακό χώρο και η επιλογή του κ. Αλιβιζάτου ώστε, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων κυριών, «να διασφαλιστούν το κύρος και η διαφάνεια» της διαδικασίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όποιος καεί στον χυλό («Υπόθεση Λιγνάδη») φυσάει και το γιαούρτι...

Ως προς τις υποψηφιότητες, είναι πολλά τα ονόματα που φημολογούνται: από αυτό του Μιχαήλ Μαρμαρινού (που ακούγεται ότι θα ήταν πρόθυμος να αφήσει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS υπέρ της πρώτης κρατικής σκηνής), μέχρι τους Ν. Διαμαντή, Θ. Γκόνη, Β. Δούκα, Θ. Αμπαζή, Αν. Μπρούσκου, Γ. Καλατζόπουλο, Γ. Μόσχο, Εφη Θεοδώρου κ.ά. Εχει ακουστεί ακόμα και το όνομα του διευθυντή του μπαλέτου της Λυρικής Κ. Ρήγου ή και η ενδιαφέρουσα πρόταση για μοντέλο πολυπρόσωπης, ισότιμης διοίκησης του Εθνικού από τους Ακύλλα Καραζήση-Νίκο Χατζόπουλο-Αργυρώ Χιώτη...

Αλλά «Κυριακή κοντή γιορτή», όπως λέει και η γνωστή παροιμία. Λογικά εντός του Αυγούστου θα γνωρίζουμε την έκβαση της επιλογής της Επιτροπής και εάν με αυτήν θα συνταχθεί και η υπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
Η πρώτη επιλογή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου ήταν η κοινή υποψηφιότητα Χατζόπουλου-Χιώτη-Καραζήση, αλλά προσέκρουσε στον νόμο.
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
ΘΕΑΤΡΟ
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
Το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου με δική του ανακοίνωση ουσιαστικά «επικύρωσε» και από την πλευρά του τον διορισμό του Γιάννη Μόσχου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Γ. Μόσχος ανοίγει παράθυρα στο σήμερα
Την παρουσίαση των καλοκαιρινών παραστάσεων, αλλά και το προγράμματος της χειμερινής σεζόν ανακοίνωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Γ. Μόσχος ανοίγει παράθυρα στο σήμερα
ΘΕΑΤΡΟ
Εδωσε ήδη το στίγμα του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
Το αντιπολεμικό έργο και οι αντιπολεμικές δράσεις θα είναι από τους βασικούς άξονες του ρεπερτορίου του ΚΘΒΕ σύμφωνα με τον νέο καλλιτεχνικό του διευθυντή Αστέριο Πελτέκη.
Εδωσε ήδη το στίγμα του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
ART - ΝΕΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
«Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα» αναφέρονται στις αντιδράσεις προς την υπουργό Πολιτισμού.
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
ΘΕΑΤΡΟ
Από την αρχή το έργο της επιτροπής αξιολόγησης στο ΚΘΒΕ
Το υπουργείο Πολιτισμού διόρισε στην επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, στη θέση του Νικήτα Τσακίρογλου και του Ιεροκλή Μιχαηλίδη που αποχώρησαν
Από την αρχή το έργο της επιτροπής αξιολόγησης στο ΚΘΒΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας