• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 33.5°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 32.1°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.2°C / 33.9°C
  2 BF
  17%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  40%

Γιάννης Κόκκος

Turandot ©opera-national-lorraine
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η αγάπη για την Ελλάδα με αναζωογονεί»

 • A-
 • A+
Η Γαλλία τιμά τον διεθνή Ελληνα ενδυματολόγο και σκηνογράφο με μια μεγάλη έκθεση στο CNCS και μια σημαντική έκδοση για τη ζωή και την τέχνη του.

ΠΑΡΙΣΙ

Πολιτιστικό γεγονός στη Γαλλία δημιούργησε το Centre National du Costume de Scène (CNCS) που οργάνωσε έκθεση - αφιέρωμα στον Ελληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κόκκο, ο οποίος έχει διεθνώς μεγάλη επιτυχία με την τέχνη του στο θέατρο. Ξεκίνησε την καριέρα του με τη δημιουργία θεατρικών κοστουμιών, ακολούθησαν η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία. Επεκτάθηκε σε λυρικές χορογραφίες, προχώρησε στη σύγχρονη μουσική και στην όπερα. Σήμερα επεξεργάζεται τις νέες τεχνολογίες με τη μουσική, την εικόνα, την τηλεόραση, τη μετάδοση θεαμάτων στο πλατύ κοινό.

«Δον Κιχώτης»

Το Εθνικό Κέντρο CNCS βρίσκεται στη Moulins, στα περίχωρα του Παρισιού. Οι οργανωτές της έκθεσης με τίτλο «Σκηνές του Γιάννη Κόκκου» δημιούργησαν ένα σημαντικό λεύκωμα για τον σπουδαίο δημιουργό. «Εχουν γίνει και σε άλλες χώρες εκθέσεις, αλλά εδώ είναι μια πολύ μεγάλη έκθεση που μου έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσω όλα τα σχέδια, πολλά κοστούμια, σκηνογραφίες, φωτογραφίες - όλα αυτά τα κινηματογραφήσαμε», μας λέει ο ίδιος. «Σημαντικό είναι ότι μου ζήτησαν να εκφράσω στο βιβλίο προσωπικές σκέψεις, βιώματα, σημαντικές στιγμές, αναμνήσεις. Αυτό μου πήρε πολύ χρόνο και αποτελεί ένα άνοιγμα προς τους άλλους».

• Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές αναφορές στην Ελλάδα. Οι οργανωτές της έκθεσης σας αποκαλούν «Γαλλο-Ελληνα». Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την Ελλάδα;

Το 1963 ήλθα στη Γαλλία και εγκαταστάθηκα στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία θαύμαζα το θέατρο και έβλεπα πολλές παραστάσεις. Σε ηλικία 11 ετών συμμετείχα σε έκθεση στην Αθήνα. Στο Στρασβούργο άρχισα να δουλεύω επαγγελματικά.

Οταν ήλθε η δικτατορία, δεν μπορούσα πια να γυρίσω στην Ελλάδα επί επτά χρόνια. Από το 1987 ανέπτυξα σημαντικές δραστηριότητες και συνεργασίες με διάσημους σκηνοθέτες, παρουσίασα πρωτοποριακή σκηνογραφία και κοστούμια θεάτρου. Μέχρι τώρα έχω κάνει 200 παραστάσεις σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα νιώθω την αγάπη του τόπου και με αναζωογονεί. Πηγαίνω εκεί αρκετές φορές και παραμένω για ένα διάστημα. Αγαπώ τους ανθρώπους και η σχέση μου με την Ελλάδα είναι πάντα ζωντανή.

• Η οικονομική κρίση προκάλεσε μεγάλες θυσίες στους Ελληνες. Αναδείχτηκε όμως και η ψυχική δύναμη του λαού...

Στην περίοδο της κρίσης, παρ’ όλα τα προβλήματα, υπήρξε μια τεράστια δύναμη από τους Ελληνες. Για τους καλλιτέχνες ίσως αυτή η δύναμη να προέρχεται από τον πολιτισμό μας. Είναι μια φιλοσοφική αντιμετώπιση της δυσκολίας της ζωής - και ξεπερνούν όλα τα εμπόδια. Είχα την ευτυχία να γνωρίσω μεγάλους ηθοποιούς από όλες τις γενιές. Ζουν βαθιά, πραγματικά στις σχέσεις, ενώνονται μαζί στη δημιουργία.

• Πώς βλέπετε τις κινητοποιήσεις των Γάλλων καλλιτεχνών που διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας; Σταμάτησαν όλες οι εκδηλώσεις. Το CNCS αναγκάστηκε επίσης να αναβάλει την έκθεσή σας.

Στη δύσκολη αυτή κατάσταση είχαμε προγραμματίσει με το CNCS την έκθεση για τον Δεκέμβριο του 2020. Οργανώσαμε μια γιγάντια παράσταση από κοινού στο Παρίσι και το Τόκιο. Στο Τόκιο η εκδήλωση παρουσιάστηκε ζωντανά, σε εξωτερικό χώρο. Ενα μοναδικό θέαμα με δύο όπερες. Η παρισινή εκδήλωση μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Οταν τα μέτρα σταμάτησαν, ξεκίνησε η έκθεση και παρατάθηκε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του 2021.

• Τρία χρόνια η Γαλλία έχει υποστεί εξεγέρσεις για κοινωνικά αιτήματα, όπως τα «κίτρινα γιλέκα». Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με βιαιότητες στις διαδηλώσεις, έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές το 2022.

Στη Γαλλία υπάρχουν οι πόροι της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να βρεθούν λύσεις. Οι εργαζόμενοι επαναστατούν γιατί πλήττονται οι ελευθερίες του λαού - αυτό είναι σοβαρό θέμα. Αυτές οι συγκρούσεις, οι οδομαχίες, οι εντάσεις, φοβίες, υποψίες για συνωμοσίες δημιουργούν ένα χάος.

Δεν βλέπουμε καμιά λογική. Είμαστε σε μια περίοδο όπου, πολύ το φοβάμαι, θα επικρατήσει η Ακροδεξιά. Η Ιστορία μάς δείχνει ότι μετά την παρακμή έρχεται η αναγέννηση. Προς το παρόν δεν έρχεται η αναγέννηση. Ακόμα και η Αριστερά όπως και η Δεξιά τα έχουν χαμένα, δεν έχουν σταθερή σκέψη και πηγαίνουν στον λαϊκισμό. Ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά έχουν σταθερή δημοκρατική σχέση. Δεν κατορθώνουν την ενότητα, βρίσκονται μόνιμα σε διάσπαση. Φυσικά, αφήνουν ανοιχτό τον δρόμο στην Ακροδεξιά. Αυτό με φοβίζει πολύ όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

• Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η συνεργασία μου με τη Σκάλα του Μιλάνου, που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, μεταφέρεται για τον Απρίλιο του 2023. Τον προσεχή Νοέμβριο θα παρουσιάσω το έργο «Eρρίκος Δʹ» του Πιραντέλο στη Σκέλια, πατρίδα του συγγραφέα. Και τον Ιανουάριο μια νέα παραγωγή, «Τριστάνος και Ιζόλδη», στο Θέατρο Petruzzelli, στο Μπάρι.

www.ira-feloukatzi.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Δύο θεοί ανάποδοι και αχώριστοι ψάχνουν τρόπο να αγκαλιαστούν
Στους «Τιτάνες» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, το αστείο και το σοβαρό εναλλάσσονται διαρκώς και οι ιδέες για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα έχουν ήδη χαθεί.
Δύο θεοί ανάποδοι και αχώριστοι ψάχνουν τρόπο να αγκαλιαστούν
ΣΙΝΕΜΑ
Η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού
Ο κόσμος του πολιτισμού καλωσορίζει την επανέναρξη των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, αλλά προβληματίζεται για το ποσοστό της χωρητικότητας που επιτρέπεται.
Η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού
ART - ΝΕΑ
Οι καλλιτέχνες στη Γαλλία επαναστατούν
Με ογκώδεις διαδηλώσεις και καταλήψεις σε θέατρα αντιδρούν οι Γάλλοι καλλιτέχνες στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για τους πολιτιστικούς χώρους.
Οι καλλιτέχνες στη Γαλλία επαναστατούν
ART - ΝΕΑ
«Βοηθήστε εσείς τον εαυτό σας και το κράτος θα σας βοηθήσει...»
Με θέατρα, σινεμά, μουσεία, χώρους εκδηλώσεων, φεστιβάλ κλειστά, οι εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου για οικονομική ενίσχυση και ταμείο αποζημιώσεων δεν καθησυχάζουν την αβεβαιότητα των καλλιτεχνών.
«Βοηθήστε εσείς τον εαυτό σας και το κράτος θα σας βοηθήσει...»
ΘΕΑΤΡΟ
Χιροσίμα Αγάπη μου
Ο Νίκος Διαμαντής, ιδρυτής του θεάτρου Σημείο, είχε επιλέξει να γιορτάσει τα 37 χρόνια πορείας του σκηνοθετώντας ένα κορυφαίο κινηματογραφικό έργο.
Χιροσίμα Αγάπη μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας