• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.6°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός ΚΘΒΕ, προς το παρόν, ο Νίκος Νικολάου

 • A-
 • A+
Ο τέως αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κάνει λόγο για «γελοία πολιτικά παιχνίδια» και «πρόστυχα μέσα ενημέρωσης», ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Κολοβός αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της επιλογής του για τη θέση.

Ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νίκος Νικολάου, μετά από καταγγελίες ηθοποιού για σεξουαλική παρενόχληση απομακρύνθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, από τα καθήκοντά του κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτισμού, αφού πρώτα μεσολάβησε μια... άκαρπη επικοινωνία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όπως ισχυρίζεται ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης (την οποία το ΣΕΗ διέψευσε στη συνέχεια) κι αφού εν τέλει ενημερώθηκε σχετικά με την καταγγελία από την Εισαγγελία.

Ο υφυπουργός, επειδή προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευομένων φορέων του, ζήτησε με επιστολή του στις 11 Μαρτίου από τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος να παράσχει εντός της ημέρας εγγράφως και δημοσίως απαντήσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονταν για το πρόσωπό του σε δημοσίευμα της 10ης Μαρτίου.

Νίκος Νικολάου

ΚΘΒΕ

Στις 11 Μαρτίου ο Νίκος Νικολάου απευθύνθηκε με επιστολή του στον υφυπουργό Πολιτισμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αγνοεί «τελείως σε τι αναφέρονται τα άθλια αυτά δημοσιεύματα», καμιά καταγγελία δεν του έχει γνωστοποιηθεί ποτέ και κανείς δεν του ζήτησε ποτέ να δώσει εξηγήσεις για οποιοδήποτε περιστατικό. Και καταλήγει εξηγώντας και προειδοποιώντας όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι, τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπομαι, στα 46 χρόνια που υπηρετώ το θέατρο. Και όποιος αμφισβητήσει την εντιμότητα και το ήθος μου ή βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο εμένα και την οικογένειά μου, θα συρθεί στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και θα κληθεί να αποδείξει τις χυδαιότητές του και να αποκαταστήσει μέχρι κεραίας κάθε είδους ζημιά που θα υποστώ εξ αιτίας του.

Εκαναν λάθος όσοι επέλεξαν εμένα για να παίξουν τα γελοία πολιτικά παιχνίδια τους ή για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από τα κλικ τα πρόστυχα ''μέσα ενημέρωσης'' στα οποία ψωμίζονται.

Θεωρώ, όπως σας είπα, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αλλά βρίσκομαι σε μια ηλικία και έχω πίσω μου μια μακρά και πολλαπλά πετυχημένη σταδιοδρομία που μου δίνει την δυνατότητα να μην νοιάζομαι ούτε για τα αξιώματα, ούτε για τον μισθό. Και μου επιβάλλει το καθήκον να νοιάζομαι για το θέατρο, τους νεότερους από μένα συναδέλφους μου και την τιμή μου.

Γι’ αυτό, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από την θέση για την οποία επιλέχθηκα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιτρέψω να πληγεί το ΚΘΒΕ και ο χώρος που όλη μου την ζωή υπηρετώ».

Κατόπιν αυτού ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης έδωσε εντολή για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα.

Ο Νίκος Νικολάου επανήλθε με δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της αναστολής των καθηκόντων του στο ΚΘΒΕ.

«Απαντώντας στον κύριο υφυπουργό τού δήλωσα ότι, αν και είναι αδιανόητο σε κράτος δικαίου να λαμβάνονται αποφάσεις με βάση άθλια δημοσιεύματα που σπιλώνουν υπολήψεις, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από τη θέση του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ. Εκτιμώ ιδιαιτέρως ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν υπέκυψε στις κραυγές και δεν μου το ζήτησε. Η αποχή από τα καθήκοντά μου, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, ήταν εξαρχής αυτονόητη από πλευράς μου, ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης του Υπουργείου ή του ΚΘΒΕ, προκειμένου να απαντήσω απερίσπαστος στους συκοφάντες».

Νίκος Κολοβός,

Φωτ.:Τάσος Θώμογλου

Τέλος, σκόπιμο έκρινε να παρέμβει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νίκος Κολοβός, λέγοντας ότι ο Νίκος Νικολάου υπήρξε καθαρά δική του επιλογή.

«Ο κ. Νίκος Νικολάου, τον οποίο γνώρισα το 2015 σε τηλεοπτική συνάντηση και έκτοτε εξελίχθηκε σε φίλο και συνεργάτη μου, απέχει προς το παρόν από τα καθήκοντά του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Η αποχώρησή του υπήρξε συναινετική, προκειμένου να προστατευτεί το θέατρο από θορύβους και ο ίδιος να αφοσιωθεί στη διαλεύκανση της προσωπικής του υπόθεσης.

Ο κ. Νίκος Νικολάου υπήρξε καθαρά δική μου επιλογή και προς τιμήν της η κυρία Υπουργός απεδέχθη άμεσα την πρόταση, προκειμένου να διευκολύνει το έργο μου. Συνεργάστηκε μαζί μου σε μια ανυπέρβλητα δύσκολη εποχή με ιδιαίτερο ζήλο και επικοινωνιακό χάρισμα. Του εύχομαι καλή τύχη και δικαίωση σε ό,τι δικαιούται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
«Στις τρεις πίτσες, η μία δώρο! Ιδού η στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού!»
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Πόρτα» Θωμάς Μοσχόπουλος μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις φετινές παραστάσεις της ομάδας του, την πανδημία, αλλά και την ανεπάρκεια του ΥΠΠΟΑ.
«Στις τρεις πίτσες, η μία δώρο! Ιδού η στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού!»
ΘΕΑΤΡΟ
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
Η πρώτη επιλογή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου ήταν η κοινή υποψηφιότητα Χατζόπουλου-Χιώτη-Καραζήση, αλλά προσέκρουσε στον νόμο.
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
ΘΕΑΤΡΟ
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
Το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου με δική του ανακοίνωση ουσιαστικά «επικύρωσε» και από την πλευρά του τον διορισμό του Γιάννη Μόσχου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
ΘΕΑΤΡΟ
Καθυστερημένες, άδικες και δίχως σκεπτικό επεξήγησης
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε με καθυστέρηση μηνών τις θεατρικές επιχορηγήσεις 2021 και μέρος των καλλιτεχνών ζητά επεξηγήσεις για τις σχετικές αποφάσεις και το «θολό τοπίο».
Καθυστερημένες, άδικες και δίχως σκεπτικό επεξήγησης
ΘΕΑΤΡΟ
Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών
Νέο θεσμικό πλαίσιο από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας