Και ο κινηματογραφικός κόσμος παρεμβαίνει στην υπόθεση Λιγνάδη, στο κέντρο της ή στις επιπτώσεις της. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την «απόλυτη συμπαράστασή της σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ και στον πρόεδρό του Σπύρο Μπιμπίλα, με την επώνυμη δημιουργική του πορεία, μετά τις αήθεις επιθέσεις που δέχτηκαν».
Και καταλήγει: «Εκφράσεις σαν αυτές που αναφέρονται στο απολογητικό υπόμνημα του Δ. Λιγνάδη τις καταδικάζουμε και τις θεωρούμε ανάξιες και θλιβερές. Τέτοιες πρακτικές έχουν απώτερο σκοπό να πλήξουν το κύρος των συνδικαλιστικών φορέων του Πολιτισμού εις βάρος των ανθρώπων τους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τη διαρκή ανεργία».
Με τη σειρά της η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, αφού δηλώσει την αλληλεγγύη της «στα θύματα που δεν δίστασαν να εκθέσουν και να εκτεθούν δημόσια με τις μαρτυρίες του τραύματός τους, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους και άλλες να καταγγείλουν όσους εκμεταλλεύτηκαν θέσεις και ρόλους ισχύος», παίρνει θέση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, δηλαδή, «τον αυταρχισμό, τη συντηρητικοποίηση και τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου», που ελλοχεύουν:
«Ανησυχούμε και διαπιστώνουμε με λύπη ότι στη θέση ενός ειλικρινούς και εις βάθος στοχασμού και ενός διαλόγου για την κρίση αξιών και ηθικής, που έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ως απόρροια του πένθους που βρίσκεται στο κέντρο αυτών των αποκαλύψεων, υπερτερούν είτε τα εντελώς κενά νοήματος κουτσομπολίστικα ρεπορτάζ, είτε η άνευ ουσιαστικού λόγου υπερέκθεση των υποθέσεων αυτών.
To αποτέλεσμα είναι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος, για μία ακόμη φορά, από την ουσία του ζητήματος: το πώς θα συγκροτήσουμε θεσμικές συμπεριφορές εγρήγορσης και διαφάνειας στο μέλλον, έτσι ώστε στη θέση της αγανάκτησης και των εξάρσεων να εμπεδωθεί ως αυτονόητο ο πολιτισμός της εξουσίας και ο πολιτισμός της ερωτικής συμπεριφοράς».
Και καταλήγει η ΕΣΠΕΚ: «Είναι γεγονός -και όλοι το διαισθάνονται αυτό- πως από καιρό έχει ξεκινήσει μια βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση, που με τη σειρά της οδηγεί με ταχείς ρυθμούς στον αυταρχισμό, στη συντηρητικοποίηση και στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.
Αυτό που απαιτούμε από την Πολιτεία, τη Δικαιοσύνη και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν, είναι όχι μόνο να σέβονται τους θεσμούς, το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά και να συμβάλουν στη θεσμική κάθαρση, ώστε να μη χαθεί μια μοναδική ευκαιρία αποτίναξης της νοσηρότητας από την εργασιακή, την κοινωνική, την προσωπική μας ζωή. Διαφορετικά ο σταδιακός εκφασισμός της κοινωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα φέρει και τη δική τους ιστορική ευθύνη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας