• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.9°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 34.9°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 32.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.7°C
  2 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.1°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.7°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 32.1°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.5°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.2°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  26%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυμός, ενθουσιασμός, ανησυχία και αναζήτηση μιας νέας αφετηρίας

 • A-
 • A+
Στη μάλλον απίθανη περίπτωση που θα γινόταν ποτέ σήμερα δεκτό το αίτημα ενός κλάδου να μετατραπεί σε «κλειστό», η συζήτηση θα πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στην εμπειρία του παρελθόντος παρά στη θυμική ανάφλεξη του σήμερα. Οσοι επαναφέρουν αυτό το θέμα, ας μελετήσουν και τη σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σοβαροί λόγοι οδήγησαν πριν από εκατό χρόνια στη θεσμική καθιέρωση της «άδειας ασκήσεως επαγγέλματος» για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες ηθοποιούς, όπως και άλλοι, εξίσου σοβαροί, συνόδευσαν πριν από σαράντα την κατάργησή της.

Ο βασικότερος λόγος για την αμφιταλάντευση, όπως είπαμε, δεν ήταν άλλος από την απόπειρα στην πρώτη περίπτωση, μέσω της άδειας και της μετατροπής του θεατρικού επαγγέλματος σε «κλειστό», να απομακρυνθούν από τον χώρο παρείσακτοι και τυχοδιώκτες, αστοιχείωτοι αεριτζήδες και φορείς ελευθερίων ηθών, ώστε το θέατρο να αυξήσει το κύρος του και να βελτιώσει τη εικόνα του – πράγμα επιτακτικό πια στην περίπτωση του Μεσοπολέμου.

Και να απελευθερωθεί στη δεύτερη περίπτωση από τα δεσμά μιας τυπικής διαδικασίας που πλέον έμοιαζε τόσο αναχρονιστική όσο και αντικαλλιτεχνική – αίτημα εξίσου επιτακτικό στην περίπτωση της Μεταπολίτευσης.

Η αναδρομή που επιχειρήσαμε δεν εξυπηρετεί βέβαια μια άσχετη με την πρόσφατη επικαιρότητα ιστορία. Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στον χώρο, τόσο πολλά, τόσο πυκνά και τόσο κλιμακωτά στη σημασία και την ηθική τους διάσταση, οδήγησαν αρκετούς να θυμηθούν την καταχωνιασμένη εδώ και σαράντα χρόνια «άδεια» και να την επαναφέρουν σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις συζητήσεις του ΣΕΗ.

Οι νεότεροι ασφαλώς δεν έχουν αντίστοιχη μνήμη ή εμπειρία για να αντιληφθούν πλήρως την εν λόγω διεκδίκηση. Σε αυτούς η ιδέα δεν ακούγεται διόλου κακή. Μοιάζει κατ’ αρχάς να προστατεύει το επάγγελμά τους, θέτοντας όρια. Μειώνει τον αριθμό των ερασιτεχνών που καταλαμβάνουν θέσεις από τους επαγγελματίες. Και –διόλου άσχετο– αυξάνει το κύρος των σχολών, των οποίων αποκλειστικά οι απόφοιτοι θα δικαιούνται μια επαγγελματική σχέση με το θέατρο.

Συντεχνιακά επομένως, συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά η άδεια έρχεται να προστατέψει όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον χώρο, αλλά και τον σοβαρό χώρο από όσους θέλουν να ασχοληθούν μαζί του.

Εκείνο που σε αυτή την περίπτωση μπαίνει κάτω από το χαλί της μνήμης είναι η κατά καιρούς κατάχρηση της άδειας και η μετατροπή της από εργαλείο προστασίας του εργαζόμενου σε μοχλό εκμετάλλευσης, πίεσης και εκβιασμού του, καθώς η αφαίρεσή της σήμαινε ούτε λίγο ούτε πολύ την επαγγελματική του αδρανοποίηση, την αποπομπή του από το εργασιακό σώμα.

Κι ακόμη χειρότερα, αρκετοί θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο σε εποχές η ίδια αυτή άδεια χρησιμοποιήθηκε σαν μέσον εκφοβισμού από τη μεριά των αρχών – οι παλιότεροι ανακαλούν τις εισβολές της αστυνομίας στα θέατρα «ύποπτου» ιδεολογικά ρεπερτορίου με το πρόσχημα ελέγχου των αδειών των ηθοποιών του θιάσου. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και από την άποψη της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι ζήτημα το τι ακριβώς θα επιτύγχανε η επαναφορά της άδειας. Οποιος δίσταζε να αντιταχθεί στους συστηματικά και πολιτικά ισχυρούς χωρίς αυτήν, πόσο άραγε περισσότερο θαρραλέος ή διεκδικητικός θα ήταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της;

Οσοι λοιπόν επαναφέρουν το θέμα της άδειας, ας μελετήσουν και τη σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης. Στη μάλλον απίθανη περίπτωση που θα γινόταν ποτέ σήμερα δεκτό το αίτημα ενός κλάδου να μετατραπεί σε «κλειστό» –όταν η ντιρεκτίβα είναι να ανοίξουν και οι πλέον ερμητικοί–, η συζήτηση θα πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στην εμπειρία του παρελθόντος παρά στη θυμική ανάφλεξη του σήμερα.

Μα έχω ωστόσο την εντύπωση πως για αρκετούς το θέμα της άδειας δεν τελειώνει εδώ… Υπάρχει κάτι άλλο που οδηγεί τη συζήτηση, μια ανησυχία που αφορά βαθύτερα τον χώρο και τη θέση του. Είναι, με δυο λόγια, η ανησυχία για το τι θα μείνει σαν κέρδος ή ζημία όταν ο σημερινός κουρνιαχτός υποχωρήσει και το θέατρό μας επιστρέψει πίσω στην «κανονικότητα».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε. Οι περισσότεροι διαβλέπουν στη σημερινή αναστάτωση την ευκαιρία μιας νέας αφετηρίας. Ελπίζουν πως το σοκ από τις αποκαλύψεις είναι τέτοιο που οι επαγγελματίες του χώρου θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για ριζική, επαναστατική επανεξέταση του εργασιακού συστήματος. Και αν κρίνουμε μάλιστα από τον θυμό και τον ενθουσιασμό που περισσεύουν στους διαδρόμους του διαδικτύου –όπου το θέατρο κυριολεκτικά «βράζει»–, το γενικό κλίμα μοιάζει πράγματι επαναστατικό…

Το ερώτημα είναι αν τα δύο αυτά υλικά της «επανάστασης», ο θυμός και ο ενθουσιασμός, αφορούν αποκλειστικά τον χώρο. Μήπως παραέξω η ορμή καταλαγιάζει ή δεν αντιστρέφεται κιόλας… Για πόσους, αλήθεια, «εκτός του χώρου» τα όσα αποκαλύπτονται τελευταία στο θέατρο δεν δίνουν παρά την απόδειξη της προκατάληψης που έτρεφαν ούτως ή άλλως για τη σκηνή και τον κόσμο της ακόμα και πριν από τις τελευταίες νοσηρές αποκαλύψεις;

Αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο. Μήπως με την ευκαιρία των αποκαλύψεων αναζωπυρωθούν παλιά κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον του δήθεν «ακόλαστου» και «αποσυνάγωγου» μίμου, που για δεκαετίες έπρεπε να δεθεί στο άρμα κάθε εθνικής ιδέας για να απομακρυνθεί σαν αντάλλαγμα τελικά από την ανυποληψία... Μήπως πίσω από τους τοίχους της κοινωνικής μας δικτύωσης, ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος κόσμος προσλαμβάνει διαφορετικά τα καθέκαστα. Και σε όσους με περηφάνια βλέπουν το θέατρο να σέρνει σήμερα τον χορό της κάθαρσης, αναλογούν αρκετοί που περιορίζουν τα σκάνδαλα στον χώρο όπου παραδοσιακά η κοινωνία έχει εναποθέσει την υποκρισία της…

Αυτή ακριβώς η ανησυχία –που ενισχύεται από το ύποπτο ενδιαφέρον των μέσων και την πρόθεση πολλών να αρωματίσουν τα «σκάνδαλα» με μια αίσθηση αποφοράς για τον ίδιο τον χώρο– φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της άδειας τελευταία. Δεν είναι το άμεσα επαγγελματικό όσο η αίσθηση πως απειλούνται ξανά και μαζικά η τιμή και η υπόληψη του θεατρικού κόσμου.

Μα ας μη χάνουμε το θάρρος μας γι’ αυτό. Χωρίς αμφιβολία ό,τι γίνεται είναι για το καλό. Από την άλλη, δεν το κρύβω πως έχω περιέργεια να δω το πώς θα κινηθούν, λόγου χάρη, οι εγγραφές των δραματικών σχολών την επόμενη χρονιά… Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που θα φανερώσουν το αν το θέατρό μας διάβηκε την κρίση αλώβητο και κερδισμένο ή αν ο κόσμος επιβεβαίωσε στα τελευταία γεγονότα τις χειρότερες προκαταλήψεις του για τον κόσμο του.

Πρόκειται για θέματα που θα καθορίσουν τον χώρο της τέχνης τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η όποια σκέψη για την άδεια δεν ξεκινά μόνο μια συζήτηση για την προστασία του επαγγέλματος του ηθοποιού. Δείχνει πριν από όλα την αγωνία για το μέλλον του.

ΘΕΑΤΡΟ
Ευριπίδης με «δάνεια» από τα μεσαιωνικά λειτουργικά δράματα
Ο Διόνυσος του Ευριπίδη είναι η σκοτεινή δαιμονική δύναμη που αποκαλύπτει στις Βάκχες την τιμωρία που περιμένει τον άνθρωπο όταν η πρόοδος γίνεται χωρίς τον ανάλογο σεβασμό στις δυνάμεις της φύσης.
Ευριπίδης με «δάνεια» από τα μεσαιωνικά λειτουργικά δράματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το μεγαλείο του ανθρώπου, τη στιγμή της μεγάλης ήττας του
Ο «Ορέστης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο αποδεικνύοντας πως αποτελεί μία από τις επιτυχίες του καλοκαιριού και μία ανάσα για το θέατρο στις δύσκολες μέρες που διανύει.
Το μεγαλείο του ανθρώπου, τη στιγμή της μεγάλης ήττας του
ΘΕΑΤΡΟ
Πηνελόπη Δέλτα και Ιων Δραγούμης μετά την καραντίνα
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου η παράσταση μεταφέρει την «ανώνυμη» ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα και του Ιωνα Δραγούμη στο πρώτο ζωντανό θεατρικό εγχείρημα μετά την καραντίνα.
Πηνελόπη Δέλτα και Ιων Δραγούμης μετά την καραντίνα
ΘΕΑΤΡΟ
Eνα μήνυμα για το μέλλον του θεάτρου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το μήνυμα από την Ελεν Μίρεν εξέπεμπε την πίστη της σπουδαίας ηθοποιού στη διαχρονική αξία του θεάτρου για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.
Eνα μήνυμα για το μέλλον του θεάτρου
ΘΕΑΤΡΟ
Για έναν κώδικα δεοντολογίας στο θέατρο
Είναι απαραίτητος ένας κώδικας δεοντολογίας για το θέατρο χωρίς όμως να ακυρώσουμε την ιδιαίτερη φύση και την αντι-συμβατικότητα του χώρου.
Για έναν κώδικα δεοντολογίας στο θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Με το βλέμμα στην ηθική και επαγγελματική κάθαρση του χώρου
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και αποκαλύψεις στο χώρο του θεάτρου τίθενται ερωτήματα για την επαναφορά της άδειας άσκησης επαγγέλματος που έχει καταργηθεί από το 1981.
Με το βλέμμα στην ηθική και επαγγελματική κάθαρση του χώρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας