• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 9.6°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  0 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο οι καταγγέλλοντες τον «γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό»

 • A-
 • A+
Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε την Παρασκευή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με το φερόμενο ως θύμα να αναφέρει αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 15 ετών. Ενώ σε καταγγελία προς τον εισαγγελέα κινήθηκε και ο δικηγόρος του Ν.Σ., ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του περιέγραψε ένα φρικτό περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν 19 ετών, από τον ίδιο άνθρωπο.

Εξελίξεις έχουμε στο φαινόμενο σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έχει πάρει σκανδαλιστικές διαστάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο.

Εγινε γνωστό πως την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του «γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού», ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με βαριές καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φερόμενο ως θύμα καταγγέλλει αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 15 ετών, ενώ αναμένεται να εξεταστούν εάν τα φερόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.

Αλλά και η καταγγελία που απασχόλησε την επικαιρότητα αυτές τις μέρες σε βάρος του «σκηνοθέτη και ηθοποιού» για σεξουαλική κακοποίηση, αυτή που θεωρήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού «ανώνυμη», πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης όπως ήταν αναμενόμενο.

Σε καταγγελία προς τον εισαγγελέα κινήθηκε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του Ν.Σ. που σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα 2020mag.gr και τη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου περιέγραψε ένα φρικτό περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από τον εν λόγω σκηνοθέτη όταν ήταν 19 χρόνων.

Τώρα ο Ν.Σ περιμένει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας για να καταθέσει. Οπως τόνισε ο συνήγορός του, αν δεν γίνει αυτό θα κινηθεί ο ίδιος νομικά σε βάρος του σκηνοθέτη κατονομάζοντάς τον.

«Ο εντολέας μου έχει πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας των καταγγελιών του. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τα αντανακλαστικά που προσφάτως έχει επιδείξει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία για να εκτιμήσει τι προκύπτει και για ποια εγκλήματα μπορεί να ασκηθούν διώξεις».

Ο Ν.Σ. προς το παρόν δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του λόγω της βαθιάς προσωπικής φύσης των εγκλημάτων που καταγγέλλει.

Αλλά χθες εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και το Δ.Σ. του Οργανισμού:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου πληροφορήθηκε την υποβληθείσα στο υπουργείο Πολιτισμού παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Δημήτρη Λιγνάδη για τους λόγους που εκεί αναφέρει και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες που παρέσχε στο Εθνικό Θέατρο. Οπως και ο ίδιος δηλώνει, το συμφέρον του Εθνικού Θεάτρου επιτάσσει αυτή τη στιγμή την πλήρη διαλεύκανση κάθε ζητήματος, αμέσως ή εμμέσως τιθέμενου, από τη Δικαιοσύνη ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε και δεν έχει περιέλθει καμία αναφορά περιστατικού, πολλώ δε μάλλον καταγγελία, στην οποία να κατονομάζεται ή να ενέχεται προσωπικά ο κ. Λιγνάδης κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ή σε προγενέστερο αυτής χρόνο.

Είναι αυτονόητο ότι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, θα είχαμε σπεύσει να τη διερευνήσουμε ενεργοποιώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Ως προς το εντελώς διαφορετικό ζήτημα της νόμιμης πρόσληψης συγγενικού του προσώπου, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο πλαίσιο άσκησης αποκλειστικής αρμοδιότητάς.

Σε περίπτωση που προκύψει ερευνητέο αντικείμενο που ανάγεται στη θητεία του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου ή της Δραματικής Σχολής του, το Διοικητικό Συμβούλιο τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου της ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση τυχόν ευθυνών. Το ίδιο θα πράξει και για κάθε άλλο πρόσωπο που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Εθνικό Θέατρο και για το οποίο ήθελε παρ’ ελπίδα προκύψει -από τις προσήκουσες διαδικασίες- ότι έχει παραβιάσει τον νόμο ή έχει υπερβεί τον ρόλο του», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης έκανε χθες μια λιτή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb: «Φίλοι μου. Θα κλείσω για ένα διάστημα το account μου. Για λόγους...καθαριότητας.Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».

Εν τω μεταξύ, η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η απόφασή σας επί δυο εβδομάδες να επιβληθεί η σιωπή για την υπόθεση αυτή και άρα η ευθύνη της συγκάλυψης, παρά την κραυγή των σπουδαστών και σπουδαστριών της Ανώτατης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ήταν αποκλειστικά δική σας ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό του οποίου, ως γνωστόν, επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης»;

Χαιρετά Πλάτανο και Digea...

ΕΡΤ

Eκτός της τηλεοπτικής σειράς «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» έθεσε η ΕΡΤ τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον οποίο κατήγγειλαν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών οι ηθοποιοί Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή “Χαιρέτα μου τον Πλάτανο”, η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα διακοπής της σειράς, στην οποία μετέχουν δεκάδες ηθοποιοί και τεχνικοί και παρακολουθούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ωστόσο, λόγω της αυτονόητης ευαισθησίας που οφείλει να επιδεικνύει η Δημόσια Τηλεόραση, ο ηθοποιός για τον οποίο έχουν υποβληθεί επώνυμες καταγγελίες προς έλεγχο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από σήμερα δεν θα μετέχει πλέον στα γυρίσματα της σειράς». Την ίδια ώρα και η Digea απέσυρε το διαφημιστικό για την ψηφιακή μετάβαση με τον Π. Φιλιππίδη και ήδη αναζητά νέο πρόσωπο για πρωταγωνιστή.

Προκαλεί μειδίαμα ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το όνομα του γνωστού ηθοποιού, καθώς έχει σταλεί εξώδικο στα ΜΜΕ που απαγορεύει την οποιαδήποτε αναφορά στο άτομό του προκειμένου να μην «κατακρεουργηθεί σε τηλεοπτικά παράθυρα» και να γίνουν σεβαστά το παιδί και η σύζυγός του. Ωστόσο, όταν τις προάλλες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο, η οικογένεια του ηθοποιού έσπευσε να ευχαριστήσει θερμά «όλες και όλους για τα μηνύματα αγάπης που δεχόμαστε»...

Ξανά «αρσενικό παλιάς κοπής»

EUROKINISSI

Κι ενώ ένα παλαιότερο ερασιτεχνικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Παύλο Χαϊκάλη να διακωμωδούν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, μια νέα καταγγελία έρχεται για τον δεύτερο, μετά από αυτή της Ηλιάνας Αραβή.

Συγκεκριμένα η 27χρονη ηθοποιός και σεναριογράφος Sky Maddas, που ζει τώρα στη Βρετανία, σε σειρά αναρτήσεών της στο twitter αποκαλύπτει ότι το 2011 δέχτηκε απρεπή μηνύματα στο μέσεντζερ από τον Παύλο Χαϊκάλη, που έχει δηλώσει «αρσενικό παλιάς κοπής».

«Ηταν η πρώτη φορά που κάποιος με έβλεπε σαν αντικείμενο του σεξ» αναφέρει η Sky Maddas. «Είδα το βίντεο με τον κ. Χαϊκάλη και τον κ. Φιλιππίδη να κοροϊδεύουν αισχρά τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης/βιασμού στο twitter. Τότε θυμήθηκα αυτά τα μηνύματα. Θυμήθηκα πόσο άσχημα είχα νιώσει, πόσο ντράπηκα, πόσο δεν ήθελα να προσβάλω τον πολύ ηθοποιό».

Κιμούλης εκτός Επιδαύρου

ΦΩΤ.:ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Κιμούλης επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, στην Επίδαυρο.

«Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράσταση, για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα τη διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

«Η πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Ομως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της».

Στο αρχείο οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου

EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Μονόδρομος ήταν για τις εισαγγελικές αρχές η αρχειοθέτηση της καταγγελίας της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου ότι είναι θύμα βιασμού από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, από τη στιγμή που το καταγγελλόμενο αδίκημα φέρεται να έγινε το 1998 και έχει παραγραφεί.

Ωστόσο, πρόκειται για μια υπόθεση που προκάλεσε τσουνάμι καταγγελιών, κυρίως στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες από αυτές να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά καταγγελλόμενων προσώπων. Μία από τις περιπτώσεις αυτές κατονόμασε η Σοφία Μπεκατώρου στον εισαγγελέα και αφορά 21χρονη αθλήτρια που κατήγγειλε κακοποίηση από τον προπονητή της όταν ήταν 11 χρόνων.

Ο 38χρονος σήμερα άνδρας μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος από ανακριτή και εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας της αθλήτριας φέρεται να κατήγγειλε ότι σε εξοχική κατοικία της οικογένειας του προπονητή σε κωμόπολη της Βοιωτίας υπάρχουν όπλα, μεταξύ αυτών και ένα Καλάσνικοφ. Για τον λόγο αυτόν ο εισαγγελέας Νίκος Στεφανάτος διαβίβασε αντίγραφο της δικογραφίας στον εισαγγελέα Θήβας προκειμένου να διερευνηθεί και αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΘΕΑΤΡΟ
Γιάννης Μόσχος: «Περιμένουμε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής»
Εν αναμονή του αποτελέσματος της Διαρκούς Επιτροπή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας στο Εθνικό Θέατρο μετά την καταγγελία του Σπύρου Μπίμπίλα για ακραία υβριστική επίθεση από τον Σταμάτη Φασουλή.
Γιάννης Μόσχος: «Περιμένουμε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής»
ΘΕΑΤΡΟ
Ο ρόλος του ηθοποιού
Μια περιρρέουσα αίσθηση πλανάται ότι στο θέατρο μπορούν να κρυφτούν και να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που εκτός του χώρου θα χαρακτηρίζονταν σκανδαλώδεις.
Ο ρόλος του ηθοποιού
ΘΕΑΤΡΟ
Τι συμβαίνει στη Δραματική Σχολή;
Κοινή ανακοίνωση σπουδαστών-καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου σχετικά τις πρόσφατες καταγγελίες για περιστατικά άσκησης βίας από διδάσκοντες.
Τι συμβαίνει στη Δραματική Σχολή;
ΘΕΑΤΡΟ
Εκρηξη θεατρικού ηφαιστείου
Σε ενεργό ηφαίστειο έχει μετατραπεί ο χώρος του θεάτρου μετά τις πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Εκρηξη θεατρικού ηφαιστείου
ΘΕΑΤΡΟ
Τρέλα άκρως δημιουργική και νεανική
Το «Σπιρτόκουτο» αποτελεί ένα μεταμοντέρνο μιούζικαλ, παιγμένο και εκτελεσμένο άριστα, γεμάτο εκρήξεις και γέλιο και με τη χαρακτηριστική θρηνητική νότα στο τέλος.
Τρέλα άκρως δημιουργική και νεανική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας