Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από την αναβίωση του ραδιοφωνικού θεάτρου στην ΕΡΤ. Η ανταπόκριση των ανθρώπων της τέχνης στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δημόσιας ραδιοφωνίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ο οργανισμός επέλεξε ήδη τις πρώτες 24 παραστάσεις που θα βγουν στον αέρα.
Δεκάδες αγαπημένοι ηθοποιοί της νέας αλλά και της παλιότερης γενιάς θα βρεθούν στα μικρόφωνα της ΕΡΤ, ανεβάζοντας κείμενα από ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου και μάλιστα πολύ διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει, καθώς οι παραγωγές θα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για το ραδιόφωνο (από τις συχνότητες του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος). Μεταξύ των επιλογών διακρίνει, ωστόσο, κανείς και παραστάσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν με επιτυχία στη σκηνή αλλά τώρα θα ηχογραφηθούν προσαρμοσμένες δημιουργικά στις ανάγκες του μέσου.
Συνολικά υποβλήθηκαν 837 προτάσεις, συμμετοχή που «υποχρέωσε» την ΕΡΤ να υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των προτάσεων, που αρχικά είχαν ανακοινωθεί. Στην επιλογή των έργων και στη διανομή των παραστάσεων εκπροσωπούνται: μεγάλοι δραματουργοί, κορυφαίοι Ελληνες λογοτέχνες και θεατρικοί συγγραφείς, καταξιωμένοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί από διαφορετικές γενιές και τάσεις. Επίσης εκπροσωπείται, όχι μόνον ο θεατρικός κόσμος της πρωτεύουσας, αλλά και δημιουργοί από Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καρδίτσα, Κομοτηνή. Τέλος, εντάσσονται δυο παραγωγές που σχετίζονται με την επέτειο του 1821.
Μεταξύ των πρώτων 24 νέων ραδιοφωνικών παραστάσεων ξεχωρίζουν:
▶«Ονειρο στο κύμα» και «Ερως ήρως» από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη (ερμηνεία Θ. Καρποδίνη).
▶«Το ξύπνημα των νεκρών» του Χένρικ Ιψεν, μετάφραση-σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.
▶«Ο πατέρας του Αμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη (ερμηνεία Χ. Χατζηπαναγιώτης).
▶«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη (ερμηνεία Ιωάννα Παππά).
▶«Αρίστος», από το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου (ερμηνεύουν Φ. Κομνηνού, Γ. Λεάκος, Γ. Αθανασόπουλος).
▶«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου, σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου (ερμηνεύουν: Λ. Πρωτοψάλτη, Θ. Παπαγεωργίου, Π. Ορκόπουλος κ.ά.).
▶ «Το θείο τραγί» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη (ερμηνεύουν: Α. Μπινιάρης, Β. Κουλουμπής κ.ά.).
▶ «Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (ερμηνεύουν: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Α. Σταματάκης κ.ά.).
▶ «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή (ερμηνεύουν: Γ. Κιμούλης, Π. Σταθακοπούλου, Ν. Παληκαράκη).
▶ «Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (ερμηνεύουν: Μ. Κίτσου, Μ. Οικονόμου, Γ. Νιάρρος).
▶ «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχοφ, σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου (ερμηνεύουν: Γ. Γάλλος, Μ. Σκουλά, Α. Ξάφης, Ν. Χατζόπουλος, Σ. Σεϊρλή, Υ. Μαλτέζου, Γ. Μπινιάρης).
▶ «Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σκηνοθεσία Νατάσας Ζαγκλή (ερμηνεύουν: Ρ. Οικονομίδου, Μ. Παπαδημητρίου).
▶ «Η πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ, σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (ερμηνεύουν: Σ. Γουλιώτη, Χ. Λούλης).
▶ «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστεν, διασκευή Αρη Ασπρούλη, σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη (ερμηνεύουν: Ε. Δημητροπούλου, Δ. Μοθωναίος, Κ. Φαλελάκης κ.ά.).
▶ «Να πεθάνει ο Χάρος» του Θωμά Κοροβίνη, σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά (ερμηνεύουν: Δ. Πιατάς, Θ. Κοροβίνης).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας