• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 28.3°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  61%

Πέτρος Λαγούτης, Πάνος Βλάχος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα «Πάτωμα» που χωρίζει δύο άντρες

 • A-
 • A+
Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες συναντιούνται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ιδωθούν.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για όλα φταίει η Ζέτη. Ξεκάθαρα. Συγκεκριμένα, η Ζέτη Φίτσιου. Νέα είναι, όραμα έχει, πράξη το κάνει, συγγραφέας είναι, θεατρικά γράφει. Πολύ καλά θεατρικά. «Το πείραμα» ανέβηκε πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής. Το «Plan Β» διακρίθηκε με έπαινο στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα EURODRAM (2018). Το «Τεχνοχρόνος» κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Τεχνόπολης (2017).

Αυτά κάνει η Ζέτη Φίτσιου και αμέσως μετά τον πρώτο εγκλεισμό δημιούργησε και την πλατφόρμα www.iroes.art - και πράγματι, με τον πόλεμο που δέχονται από το κράτος, αν δεν είναι ήρωες οι καλλιτέχνες σήμερα δεν ξέρω τι είναι.

Μέσω αυτής της πλατφόρμας, αύριο Πέμπτη, στις 21.00, θα παρουσιαστεί το νέο της θεατρικό «Το πάτωμα», αυτή τη φορά ως ακουστική θεατρική παράσταση. Η παράσταση (που επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού) θα είναι διαθέσιμη καθημερινά για όλο το 24ωρο, είναι δωρεάν για το κοινό και αν κάποιος θέλει, μπορεί να συνδράμει με όποιο χρηματικό ποσόν μπορεί στο «Σπίτι του Ηθοποιού» και στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (στους λογαριασμούς που είναι αναρτημένοι στην πλατφόρμα).

Στο «Πάτωμα» η συγγραφέας διαπραγματεύεται με ευφυΐα και καθαρότητα «το χθες και το αύριο του ανθρώπου και κυρίως το σκοτεινό του σήμερα». Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, δύο άντρες (Πέτρος Λαγούτης και Πάνος Βλάχος) συναντιούνται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ιδωθούν. Ο ένας περπατά στο πάνω πάτωμα, ενώ ο «από κάτω» τού ζητά να τον βοηθήσει να βγει στην επιφάνεια. Θα τον βοηθήσει; Πρόκειται τελικά για δύο διαφορετικούς χαρακτήρες; Υπάρχει υπεροχή και κυριαρχία;

«Ανάλογα με το ποιος είσαι ως άνθρωπος και πώς βλέπεις τη ζωή, μπορεί να διακρίνεις λύτρωση ή όχι στους χαρακτήρες αυτού του θεατρικού» μας εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Φλουράκης. «Πρόθεσή μας είναι ο θεατής να κάνει τις δικές του εικόνες, να έρθει σε επαφή με την αλήθεια του κειμένου και κυρίως να περάσει καλά, γιατί η συνθήκη μπορεί να ακουμπάει σε μια ζοφερή πραγματικότητα, αλλά η ραδιοφωνική της αντιμετώπιση έχει αρκετό παράδοξο χιούμορ».

Το «ακουστικό θέατρο» δεν είναι κάτι καινούργιο ή έστω όχι κάτι εντελώς καινούργιο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα θεατρικά ραδιοφωνικά ανεβάσματα σπουδαίων μάλιστα παραστάσεων. Σήμερα, το ακουστικό θέατρο «γεννήθηκε ως ανάγκη των δημιουργών που ψάχνουμε καινούριους τρόπους έκφρασης, ας ελπίσουμε και των ακροατών» μας λέει ο Πέτρος Λαγούτης, ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών.

Και συνεχίζει: «Παρότι δεν ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε με το ραδιοφωνικό θέατρο είναι σίγουρα συγκινητικό το να επιστρέφουμε σ' έναν τρόπο έκφρασης που ήταν αγαπητός και που σημάδεψε γενιές και γενιές. Είναι αρκετά διαφορετικό για έναν ηθοποιό να προσπαθεί χωρίς τη δύναμη της εικόνας να μεταδώσει όλα όσα εμπεριέχει ένα θεατρικό έργο. Εχοντας ως όπλο-εκφραστικό μέσο μόνο τη φωνή, αναγκάζεσαι να βρεις εκείνη την ισορροπία που θα σου επιτρέψει -χωρίς να γίνεις περιγραφικός ή και υπερβολικός, αλλά και χωρίς να είσαι υποτονικός- ν’ αποκαλύψεις και να μεταδώσεις όλα εκείνα τα συναισθήματα και τις ιδέες που εμπεριέχει το κείμενο».

Οσο για το πόσο σημερινό είναι το έργο, ο Π. Λαγούτης σημειώνει: «Είναι πια σαφές στους νοήμονες ανθρώπους ότι η επιτυχία δεν ταυτίζεται με την ευτυχία. Το “αμερικάνικο όνειρο” έχει αποδειχθεί “λίγο” για την ανθρώπινη υπόσταση αλλά τόσο οι θεσμικές πολιτικές όσο και η ίδια η εποχή δεν αφήνουν εύκολα τον άνθρωπο να ξεφύγει από αυτό το ανελέητο κυνήγι της κατανάλωσης.

Δημιουργείται λοιπόν ένα “πάτωμα” που χωρίζει τον πραγματικό, βαθύτερο εαυτό μας από τον κοινωνικό εαυτό μας. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις μεγαλύτερες μάχες που έχει να δώσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Ειδικά όταν οι θεσμικοί εκπρόσωποί του δεν αποτελούν πια ελπίδα για τη λύση των όποιων προβλημάτων του κόσμου αλλά απρόσωπους μηχανισμούς, αποκομμένους από τις πραγματικές ανάγκες του».

ΘΕΑΤΡΟ
Καθυστερημένες, άδικες και δίχως σκεπτικό επεξήγησης
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε με καθυστέρηση μηνών τις θεατρικές επιχορηγήσεις 2021 και μέρος των καλλιτεχνών ζητά επεξηγήσεις για τις σχετικές αποφάσεις και το «θολό τοπίο».
Καθυστερημένες, άδικες και δίχως σκεπτικό επεξήγησης
ΘΕΑΤΡΟ
Οι παραστάσεις που κάνουν ποδαρικό
Με 50% πληρότητα στους ανοιχτούς χώρους, με υγειονομικά πρωτόκολλα και αποστάσεις ξεκινούν μετά από την πολύμηνη διακοπή τους οι θεατρικές παραστάσεις.
Οι παραστάσεις που κάνουν ποδαρικό
ΘΕΑΤΡΟ
Από τη σκηνή στην οθόνη του υπολογιστή
Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη και του Αλέξανδρου Αβρανά «Σε εσάς που με ακούτε» ψηφιακά από το Εθνικό Θέατρο λόγω της πανδημίας.
Από τη σκηνή στην οθόνη του υπολογιστή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας