• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.3°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  6 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 36.6°C
  0 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.5°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 31.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  26%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  5 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  31%

Μαθήματα αλληλεγγύης από τη «συντεχνία του γέλιου».

Οι χορηγοί στέλνουν τα παιδιά στο θέατρο

 • A-
 • A+

Λένε ότι από τα πρώτα πράγματα που θίγει μια οικονομική κρίση είναι οι τέχνες και ο πολιτισμός. Αν μιλήσουμε με όρους οικονομικούς, η άποψη αυτή επαληθεύεται και με το παραπάνω. Η κρατική μηχανή έχει, ως γνωστόν, πάψει να τροφοδοτεί με επιχορηγήσεις τα θέατρα και οι παραστάσεις που ανεβαίνουν εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από τα εισιτήρια και μόνο. Από την άλλη, εκεί που τα οικονομικά ψυχορραγούν, η πρωτοπορία και η αλληλεγγύη ανθούν, κρατώντας ζωντανή τη σπίθα για δημιουργία.

Η νεανική θεατρική ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου», που στεγάζεται στο Θέατρο Πορεία, είναι ό,τι λέει και το όνομά της. Συν: η αναφαίρετη αξία τού μαζί. Τεχνία: η θεατρική μαστοριά του παιχνιδιού. Ξεκίνησαν το 2011 με την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» και το θέμα του ρατσισμού και της πολιτιστικής συμβίωσης, προτείνοντας ένα νέο, χειραφετημένο θέατρο για παιδιά. Μετά την επιτυχή διαδρομή της πρώτης τους δουλειάς, ανεβάζουν το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», δίνοντας στα παιδιά το μήνυμα της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής, θέτουν σε λειτουργία κι ένα ελπιδοφόρο, πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, το «Δικαίωμα στο Θέατρο», απευθυνόμενοι στα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων που δεν έχουν πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις.

Το καινοτόμο είναι ότι αυτή η χορηγία διαφέρει πρακτικά από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Εκεί δηλαδή που είχαμε συνηθίσει ιδιώτες και «έχοντες» να χρηματοδοτούν το ανέβασμα μιας παράστασης και να προσφέρουν κάποια λίγα δωρεάν εισιτήρια σε απόρους, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης, αυτή τη φορά εκείνο που χορηγείται είναι ολόκληρο το εισιτήριο των μικρών θεατών που αδυνατούν να πληρώσουν για να δουν μια παράσταση. Ετσι, μια ελάχιστη χορηγία 2.400 ευρώ για όλη τη θεατρική περίοδο μπορεί να καλύψει τα εισιτήρια 400 άπορων παιδιών, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα συμμετοχής σε συνολικά 2.000 έως 4.000 μαθητές ή 7 έως 13 Δημοτικά σχολεία.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι είναι ο εμπνευστής του προγράμματος, δημιουργός της ομάδας και υπεύθυνος της παιδικής σκηνής τού «Πορεία». «Ημασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε από τη σεζόν 2012-2013, αλλά τελευταία στιγμή έκανε πίσω ο χορηγός. Νιώσαμε άσχημα μια και είχαμε δεσμευτεί απέναντι στα σχολεία και αποφασίσαμε να τρέξουμε το πρόγραμμα με μισό εισιτήριο, δηλαδή 3 ευρώ. Σας πληροφορώ, από τα 20 σχεδόν σχολεία που είχαμε κλείσει, τα 10 μόνο μπόρεσαν να έρθουν. Τα άλλα μισά δεν μπορούσαν να προσφέρουν ούτε αυτά τα 3 ευρώ», μας λέει, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που θέτει βέτο στα σχολεία, αν δεν συμπληρώνεται το 70% των μαθητών, να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε θεατρική παράσταση.

«Φέτος φιλοδοξούμε να παίξουμε για περίπου 20 σχολεία κι αν μέχρι τον Μάη βρούμε κι άλλους χορηγούς, για άλλα τόσα», λέει ο ίδιος και ξεκαθαρίζει για όσους σπεύσουν να βρουν το παραμικρό μεμπτό σημείο στο πρόγραμμα: «Τα παιδιά για τα οποία χορηγούν οι επιχειρήσεις είναι όντως άπορα κι αυτό το λέω με σιγουριά γιατί έγινε έρευνα πριν ξεκινήσουμε. Απευθυνθήκαμε σε κοινωνιολόγους και ειδικούς, πήραμε στατιστικά στοιχεία και εντάξαμε στο πρόγραμμα εκείνα τα σχολεία που έχουν πέντε, ακόμα και έξι χρόνια να πάνε στο θέατρο».

Η συζήτηση που άνοιξαν μεταξύ τους όσοι καθηγητές και δάσκαλοι παρευρέθησαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πρόσφατα στο Θέατρο Πορεία ήταν ένα καλό «λυσάρι» για τους επίδοξους λύτες του ζητήματος «Σχολείο και Πολιτισμός». Από την ταπεινή τάξη της πλατείας Κουμουνδούρου, εκείνη των μεταναστών του Αγίου Παντελεήμονα, μέχρι και την -υποτίθεται- πιο εύπορη της Πεύκης, οι εκπαιδευτικοί παρέθεσαν την πραγματικότητα ως έχει: έλλειψη πολιτιστικών δράσεων, ανυπαρξία κρατικής ευθύνης, αδυναμία των παιδιών να πληρώσουν το εισιτήριο για μια παράσταση ή ακόμα και άρνηση να «χαλαλίσουν» τα λεφτά της τυρόπιτας από το κυλικείο για να πάνε με το σχολείο στο θέατρο. Το βάρος φαίνεται να πέφτει, πέρα από τους καλλιτέχνες και τα καινοτόμα προγράμματα δράσης και φιλανθρωπίας, στους ίδιους τους δασκάλους. Κι αν κρίνουμε απ' όσα ακούσαμε να λέγονται (έκδοση πολιτιστικής εφημερίδας με δικά τους έξοδα, διοργάνωση παρακολούθησης παραστάσεων σε εξωσχολικές ώρες κ.ά.), τότε μάλλον κάτι «κινείται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά του αύριο
Δέκα επιστημονικές ή καλλιτεχνικές Ενώσεις συμπορεύονται διεκδικώντας τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων ενόψει των επικείμενων διορισμών στην εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας.
Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά του αύριο
ΘΕΑΤΡΟ
1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους από το Θέατρο της Ημέρας
Το Θέατρο της Ημέρας γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Αφήνω ίχνη» από 13 έως 15 Μαΐου 2022.
1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους από το Θέατρο της Ημέρας
ΘΕΑΤΡΟ
Η παιδική παράσταση «Ματίας Α'» στο Φ.Ο.Υ.
Τα παιδιά στην εξουσία... Η θεατρική ομάδα  του Φιλοπρόοδου Όμιλου Υμηττού (Φ.Ο.Υ) ΑΝΕΜΗ» παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Ματίας Α'» στην κεντρική αίθουσα του.
Η παιδική παράσταση «Ματίας Α'» στο Φ.Ο.Υ.
ΘΕΑΤΡΟ
Κυριακή Δοξαρά: «Εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να ξορκίσουμε τον φόβο»
Το θέατρο Σκάλα παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Το παλιό σπίτι», έχοντας επηρεαστεί από το εικαστικό περιβάλλον του Πικάσο, τον κυβισμό και τη ρομαντική ροζ και γαλάζια...
Κυριακή Δοξαρά: «Εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να ξορκίσουμε τον φόβο»
ΘΕΑΤΡΟ
Οταν μιλούν οι έφηβοι και το κοινό τούς ακούει
Λόγο στους εφήβους και τις ανησυχίες τους δίνει το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζοντας την Εφηβική Σκηνή με το έργο «Ο εχθρός της τάξης», ενώ θα πραγματοποιούνται και δωρεάν παράλληλες δράσεις.
Οταν μιλούν οι έφηβοι και το κοινό τούς ακούει
ΣΙΝΕΜΑ
Ο Ομάρ, ο Σαζέμπ, η αγάπη και η αγένεια
Μια ταινία-συνεισφορά της ελληνικής εθελοντικής ομάδας των Ανάδοχων Εκπαιδευτικών παρουσιάζει καίρια και σπαρακτικά τον αγώνα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διεκδικούν το δικαίωμα στη γνώση, παρά τα...
Ο Ομάρ, ο Σαζέμπ, η αγάπη και η αγένεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας