Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέντε δωμάτια, μια περιπλάνηση στην προσωπική ουτοπία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε δωμάτια, μια περιπλάνηση στην προσωπική ουτοπία

  • A-
  • A+

Η ΟΜΑΔΑ VASISTAS ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«No man is an island entire of itself» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης-περφόρμανς που θα μεταδοθεί ζωντανά on line (22-24 Mαΐου) και στα τέλη Ιουνίου στον χώρο του μουσείου

Οι ατυχίες κυνηγούν το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δεν πρόλαβε να ανοίξει για το κοινό στις 28 Φεβρουαρίου και να παρουσιάσει την εκπληκτική συλλογή του με έργα σύγχρονης τέχνης σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού για να το κλείσει ξανά (όπως και όλα τα μουσεία μας), ματαιώνοντας τα πολυπόθητα εγκαίνια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν πριν από το Πάσχα.

Ωστόσο, το ΕΜΣΤ δεν μένει με δεμένα χέρια, «δικτυώνεται» στο Διαδίκτυο. Mε πρωτότυπες ξεναγήσεις από το προσωπικό του μουσείου -από επιμελητές μέχρι φύλακες- που επιλέγουν τα έργα (https://smartify.org/tour/emst-collection-by-the-museum-staff), με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, ενώ αύριο και το Σαββατοκύριακο (22-24 Μαΐου) φιλοξενεί την ομάδα VΑSISTAS που μοιράζεται με το κοινό τη ζωντανή παράσταση-περφόρμανς «No man is an island entire of itself», μέσω της ιστοσελίδας του, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020.

Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Το «No man is an island entire of itself» («Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος ένα ολόκληρο νησί»), η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS, είναι ένα έργο–πρόσκληση σε μια νοερή περιήγηση και μια φαντασιακή διέγερση, που θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ σε δύο μορφές. Η πρώτη εκδοχή -διαδικτυακή- αποτελεί «μια αχαρτογράφητη θεατρική εμπειρία που αντλεί υλικά από τον ψηφιακό κόσμο, με τους ιδιαίτερους κανόνες και την ανοίκεια εμπειρία “σκηνής” και αφήγησης που αυτός δημιουργεί». Η δεύτερη εκδοχή, ως live art έργο με παρόντα τα σώματα των ερμηνευτών, θα φιλοξενηθεί στα τέλη Ιουνίου στον φυσικό του πλέον χώρο στο κτίριο του μουσείου και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ως μία από τις πρώτες δράσεις της πολυαναμενόμενης επανεκκίνησής του.

Πέντε δωμάτια. Μια περιπλάνηση. Στη διαδικτυακή παρουσίαση, πέντε ηθοποιοί, καθένας στον χώρο του, επικοινωνούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι θεατές μπροστά στις οθόνες τους, καθοδηγούμενοι από μια γυναικεία φωνή, ακολουθούν εντολές και προτροπές στα ακουστικά τους, προχωρώντας όλο και βαθύτερα στη νοερή τους περιήγηση, σε μια σειρά από παράδοξα ονειρικά δωμάτια στα οποία συναντούν έναν κάθε φορά κάτοικο. Μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις με τους πέντε αυτούς ανθρώπους, μέσα από την πορεία τους από δωμάτιο σε δωμάτιο, καλούνται να βιώσουν μια προσωπική διαλογιστική εμπειρία.

Με το φως να δημιουργεί περιβάλλοντα και αρχιτεκτονική, με έντονη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, με λόγο ποιητικό, συνθέσεις από λογοτεχνικά αποσπάσματα και κείμενα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου, οι θεατές παρακολουθούν την πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται και την προσωπική τους αντίληψη να διευρύνεται. Καθένας απ’ αυτούς θα βιώσει μόνος την πορεία προς τη δική του ουτοπία.

Εκτορας Λιάτσος

«Τον περασμένο Μάρτιο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε μια καινούργια παράσταση για την απομόνωση και τη ζωή σε έναν ενδόμυχο κόσμο. Μια βιωματική εγκατάσταση-performance για ολιγάριθμους κάθε φορά θεατές, σε έναν μη θεατρικό χώρο. Στις αρχές των προβών, τα ραγδαία γεγονότα μάς οδήγησαν σε μια πραγματική απομόνωση. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε χωρίς παύση τη δουλειά, κλεισμένοι στα σπίτια μας, με ραντεβού κάθε μέρα μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μας», σημειώνει η σκηνοθέτρια. «Χτίσαμε με αυτόν τον τρόπο ένα έργο-περιπλάνηση, που λειτουργεί ως μια προσωπική διαλογιστική διαδρομή. Ενα τραγούδι που οδηγεί σε μια νοερή διαφυγή και επανασύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού περιορισμού».

Η ομάδα δεν θωρεί ότι «η ψηφιακή παράσταση μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα με την άμεση επικοινωνία ηθοποιών και θεατών. Μπορεί, όμως, να προτείνει μιαν άλλη ξεχωριστή παραστασιακή εμπειρία, που θα συνομιλήσει μετέπειτα με την παρουσίαση του έργου στον φυσικό του χώρο. Προσκαλούμε τους θεατές να παρακολουθήσουν τώρα την ψηφιακή παράσταση και κατόπιν την παράσταση στον χώρο του ΕΜΣΤ. Η σύγκριση των δύο εμπειριών πιστεύουμε ότι αξίζει να καταγραφεί».

Οι συντελεστές: Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη. Δραματουργία: Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη. Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel. Επιμέλεια βίντεο-εικαστικός συνεργάτης: Μπάμπης Μακρίδης. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κώτσου. Ηθοποιοί: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Εκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Κώστας Σεβδαλής, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.

Info: Online ζωντανή παράσταση-performance, 22-23-24 Μαΐου, μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ. Ωρα έναρξης: 21.00. Διάρκεια: 60 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 6€

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/online/no-man-is-an-island-entire-of-itself/

 

 

ΘΕΑΤΡΟ
Από την Επίδαυρο σε ολόκληρο τον πλανήτη
To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για πρώτη φορά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα μια σημαντική παραγωγή αρχαιοελληνικού δράματος να μεταδοθεί ζωντανά στο Διαδίκτυο.
Από την Επίδαυρο σε ολόκληρο τον πλανήτη
ΘΕΑΤΡΟ
Τα εκθέματα αποκτούν θεατρικό λόγο
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει μια πρωτοποριακή δράση. Κάθε Τρίτη -από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 28 Μαρτίου-...
Τα εκθέματα αποκτούν θεατρικό λόγο
ΘΕΑΤΡΟ
Φτάνοντας στον πάτο του κόσμου
Το έργο «Παίζοντας το θύμα» των Ολεγκ και Βλαντίμιρ Πρεσνιακόφ σε σκηνοθεσία του Γιώργος Κουτλή μας έφερε ξανά κοντά στο θέατρο μέσα από την υπόγεια σκηνή του ΡΕΞ.
Φτάνοντας στον πάτο του κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Οι ηθοποιοί του Ίκαρου μιλούν στην efsyn.gr λίγο πριν την απογείωση
Από τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παγώνης και μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης και τη διάκρισή της στο off-off Festival, ο Ίκαρος ανοίγει πάλι...
Οι ηθοποιοί του Ίκαρου μιλούν στην efsyn.gr λίγο πριν την απογείωση
ΘΕΑΤΡΟ
Τα θέατρα ανοίγουν περιμένοντας την επιδότηση
Τα θέατρα πήραν το σήμα για να ξεκινήσουν υπό την απειλή όμως της πανδημίας -η διαθεσιμότητα των αιθουσών θα εξαρτάται από το υγειονομικό επίπεδο της περιοχής.
Τα θέατρα ανοίγουν περιμένοντας την επιδότηση
ΘΕΑΤΡΟ
Από τη σκηνή, σε κάθε σπίτι
Ξεκινάει το Θέατρο Πορεία την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 με τέσσερις παραγωγές κόντρα στην επιφύλαξη, την ανασφάλεια και τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία.
Από τη σκηνή, σε κάθε σπίτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας