• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 28.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  76%

«Βίρα τις αγκυρες» των Ρέππα-Παπαθανασίου (1997), σε βίντεο, στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακός πολιτισμός στην εποχή του κορονοϊού

 • A-
 • A+

Μπορεί να μην ανακοίνωσε ακόμα ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα λάβει, ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού μάς ενημέρωσε ότι τις δρομολογεί, προκειμένου να ενισχύσει τους εποπτευόμενους οργανισμούς του σύγχρονου πολιτισμού αλλά «και να στηρίξει τους καλλιτέχνες που δοκιμάζονται», μετά την αναστολή της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, πολιτιστικών χώρων. Ποιοι, πότε και πώς θα ενισχυθούν, αναμένεται να ανακοινωθεί.

Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τους επικεφαλής των εποπτευόμενων πολιτιστικών οργανισμών να μην αποκοπούν οι πολίτες από τον σύγχρονο πολιτισμό εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Σε επιστολή της (μόλις προχθές 16/3) προς τους διευθυντές, κάνει λόγο για την ανάγκη συστηματοποίησης και ανάπτυξης εναλλακτικών τρόπων παραγωγής πολιτισμού και δράσεων που θα είναι διαθέσιμες ψηφιακά.

«Η ύπαρξη του αρχειακού πολιτιστικού υλικού (παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λπ.) μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά (με ή χωρίς χρέωση)», σημειώνει και ζητά την προετοιμασία του πολιτιστικού υλικού ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδες των οργανισμών.

Επίσης ζητάει οι φορείς να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στον προγραμματισμό τους από τα μέτρα ώστε να ενημερωθεί σφαιρικά το ΥΠΠΟΑ για αναγκαστικές τροποποιήσεις, ακόμα και για πιθανές ακυρώσεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού, έστω και με αργοπορία, αρχίζει να προσαρμόζει τον βηματισμό του στις ανάγκες της εποχής του κορονοϊού, αφού χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έστειλε προς όλες τις Διευθύνσεις μέτρα πρόληψης για την «προστασία του προσωπικού και των υπηρεσιών του από τον κορονοϊό Covid-19».

Ενημερώνει λοιπόν ότι οδηγίες για απολύμανση και προστασία των εργαζομένων δόθηκαν από την Παρασκευή 13/3 (θυμίζουμε ωστόσο ότι οι σύλλογοι και τα σωματεία έβγαζαν απεγνωσμένες ανακοινώσεις ζητώντας να παρθούν μέτρα) ενώ έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα απολύμανσης που ξεκίνησε από τα κτίρια των οδών Μπουμπουλίνας, Ρεθύμνου, Θεμιστοκλέους, Καρύτση, 3ης Σεπτεμβρίου και Πειραιώς 81.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, αν και «επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα των εταιρειών απολύμανσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη». Σημειώνει ότι το ΥΠΠΟΑ εφαρμόζει τις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και την προστασία από τον ιό και «αναμένεται άμεσα η έκδοση των οικείων αποφάσεων της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Παράλληλα δίνονται συστάσεις στους υπαλλήλους για περιορισμό των μετακινήσεών τους στα κτίρια του ΥΠΠΟΑ ενώ οι μετακινήσεις εκτός έδρας θα επιτρέπονται σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και μετά από έγγραφη άδεια του γενικού γραμματέα (ολόκληρη η ανακοίνωση στο https://www.culture.gr/).

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΘΕΑΤΡΟ
Οι ηθοποιοί του Ίκαρου μιλούν στην efsyn.gr λίγο πριν την απογείωση
Από τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παγώνης και μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης και τη διάκρισή της στο off-off Festival, ο Ίκαρος ανοίγει πάλι...
Οι ηθοποιοί του Ίκαρου μιλούν στην efsyn.gr λίγο πριν την απογείωση
ΘΕΑΤΡΟ
Κραυγή αγωνίας από θεατρικούς παραγωγούς
«Καμία θεατρική παραγωγή δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με ποσοστά πληρότητας 30% ή ακόμη και 50%», επισημαίνει σε επιστολή της προς την κυβέρνηση η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών.
Κραυγή αγωνίας από θεατρικούς παραγωγούς
ΘΕΑΤΡΟ
Τα θέατρα ανοίγουν περιμένοντας την επιδότηση
Τα θέατρα πήραν το σήμα για να ξεκινήσουν υπό την απειλή όμως της πανδημίας -η διαθεσιμότητα των αιθουσών θα εξαρτάται από το υγειονομικό επίπεδο της περιοχής.
Τα θέατρα ανοίγουν περιμένοντας την επιδότηση
ΘΕΑΤΡΟ
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τα κλειστά θέατρα του Χαρδαλιά
Διευκρινίσεις για την αναστολή των παραστάσεων στα υπαίθρια θέατρα αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τα νέα μέτρα.
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τα κλειστά θέατρα του Χαρδαλιά
ΘΕΑΤΡΟ
Διπλάσιο το ποσό των θεατρικών επιχορηγήσεων
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποδέχτηκε την πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα σε δύο εκατομμύρια ευρώ για το 2020.
Διπλάσιο το ποσό των θεατρικών επιχορηγήσεων
ART - ΝΕΑ
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα
Από τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ στην Αττική. Ολοι οι υπάλληλοι τέθηκαν σε καραντίνα.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας