Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Κοτανίδης στα νύχια της δικτατορίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κοτανίδης στα νύχια της δικτατορίας

  • A-
  • A+

Η αντιδικτατορική δράση του Γιώργου Κοτανίδη είναι λίγο πολύ γνωστή. Εχει μιλήσει κι ο ίδιος για το θέμα ομολογουμένως με μεγάλη σεμνότητα και χωρίς πολλές προσωπικές αναφορές. Για τον λόγο αυτό, τιμώντας τη μνήμη του, τους αγώνες του και τους αγώνες της γενιάς του για τη δημοκρατία και τις λαϊκές ελευθερίες, φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα άγνωστο ντοκουμέντο από τα αρχεία της Ασφάλειας.

Αφορά τις μαζικές συλλήψεις μελών και στελεχών του ΕΚΚΕ και του ίδιου -σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα- την άνοιξη του 1973. Το εν λόγω ντοκουμέντο είναι η «Εκθεσις εξαγομένου πορίσματος ενόρκου προανακρίσεως» γι’ αυτές τις συλλήψεις.

Από την έκθεση θα δώσουμε τα ονόματα των συλληφθέντων και όσων διέφυγαν τη σύλληψη αλλά και ολόκληρη την αναφορά στη δράση του Γιώργου Κοτανίδη, όπως την κατέγραψε η Ασφάλεια.

Η έκθεση φέρει ημερομηνία 14-5-1973. Στάλθηκε στον Ασκούντα την Ποινική Δίωξη του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών (ΑΠΑΕΣΑ) την επομένη και μαζί με αυτήν στάλθηκαν στη δικαιοδοσία του Εκτακτου Στρατοδικείου οι συλληφθέντες που κρίθηκαν ένοχοι, με πρώτο τον Γιώργο Κοτανίδη. Οι κατηγορίες αφορούσαν παραβίαση του Α.Ν. 509/1947, βάσει του οποίου τέθηκε εκτός νόμου το ΚΚΕ και γενικότερα η κομμουνιστική δράση, όπως αυτός συμπληρώθηκε από το Ν.Δ. 4234/1962.

Συλληφθέντες ήταν οι: Κοτανίδης Γεώργιος του Παύλου, Ρικούδη Ελλη συζ. Στεφάνου, Τσάρας Αγις του Ιωάννου, Ταμιωλάκης Νικόλαος του Γεωργίου, Νικολακάκης Γεώργιος του Ιωάννου, Καργούδης Ευάγγελος του Δημητρίου, Οικονόμου Πέτρος του Γεωργίου και Δημακόπουλος Σεραφείμ του Δημητρίου. Ολοι αυτοί παραπέμφθηκαν στο Εκτακτο Στρατοδικείο.

Επίσης συνελήφθησαν, αλλά δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι οι: Βλάχου Ελεάνα του Γερασίμου, Grosbois Catherina-Blanche-Alice του Jagues, Αρζόγλου Κων/νος του Ευγένιου, Μαλτέζου Υβόννη του Αργυρίου, Σκυλοδήμος Νικόλαος του Αλεξάνδρου, Βραχωρίτης Σπυρίδων του Ιωάννου, Αντωνίου Αντώνιος του Hλία και Παπαγεωργίου Βασίλειος του Ιωάννου.

Διέφυγαν τη σύλληψη οι: Στάγκος ή Ευσταθιάδης Πέτρος ή Κων/νος του Χρήστου, Καμπερίδης Δημήτριος του Γεωργίου, Λεκκός Ιωάννης του Κωνσταντίνου και Μιχαλιτσιάνου Αννα του Διονυσίου.

Η έκθεση γράφει για την αντιδικτατορική δράση του Γιώργου Κοτανίδη:

«1. ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ Γεώργιος του Παύλου και Ευαγγελίας, γεν. τω 1945 εις Θεσσαλονίκην, κάτοικος Αθηνών, Σεμέλης 5, ηθοποιός.

Ο ειρημένος εμφορείται υπό κομμουνιστικών φρονημάτων. Προ έτους περίπου τον επεσκέφθη εις την επί της οδού Ξενοκράτους 44 οικίαν του, υπό το ψευδώνυμον «Αλέξης ή Αλέξανδρος» ο εκ του εξωτερικού αφιχθείς, ηγετικόν στέλεχος των οργανώσεων «Ε.Κ.Κ.Ε.» και «Α.Α.Σ.Π.Ε.» , ΣΤΑΓΚΟΣ ή ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ Πέτρος ή Κωνσταντίνος, παρ’ ου εμυήθη εις τας εν λόγω οργανώσεις, ων τους σκοπούς και επιδιώξεις απεδέχθη αναντιρρήτως, αναπτύξας έκτοτε έντονον δραστηριότητα διά την οργανωτικήν ανάπτυξιν των ανωτέρω οργανώσεων και την στρατολογίαν νέων μελών. Προς τούτο συνεσκέφθη πολλάκις μετά του ανωτέρου ΣΤΑΓΚΟΥ, όστις ενεφανίσθη ως αρχηγός των ενταύθα δρώντων κλιμακίων των ως είρηται οργανώσεων, παρ’ ου ελάμβανε τας δεούσας οδηγίας και εντολάς, τας αναφερομένας εις τας επί μέρους εκδηλώσεις και δραστηριότητας του παράνομου μηχανισμού των οργανώσεων, όσον αφορά ιδία την εκτύπωσιν προκηρύξεων και τρικ και την διακίνησιν τούτων. Κατείχεν ως εκ τούτου το αρχείον εντύπων των ανωτέρω οργανώσεων, όπερ ανευρέθη και κατεσχέθη εις την επί της οδού Σεμέλης 5 οικίαν του. ην εχρησιμοποίει και ως κατάλυμα «γιάφκα», επί σκοπώ πραγματοποιήσεως εις αυτήν κομματικών ραντεβού. Παραλλήλως συνεδέθη μετά των ωσαύτως μεμυημένων εις την οργάνωσιν «Ε.Κ.Κ.Ε.» μελών ΛΕΚΚΟΥ Ιωάννου και ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ Αννης, μεθ’ ων απετέλεσε τους πρώτους πυρήνας της οργανώσεως και από κοινού ησχολήθησαν με οργανωτικά θέματα ταύτης, συσκεπτόμενοι πολλάκις εις την επί της οδού Σκούφου 10 οικίαν του ΛΕΚΚΟΥ, ην είχον μεταβάλλει είς «γιάφκα», εις ας συναντήσεις παρευρίσκετο και ο ως άνω ΣΤΑΓΚΟΣ. Πέραιτέρω, ο ως άνω ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ έμύησε εις την όργάνωσιν τους: α) ΤΑΜΙΩΛΑΚΗΝ Νικόλαον και β) ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΝ Σεραφείμ. Ακολούθως, ούτος εν τω πλαισίω της δραστηριότητός του απετέλεσεν τον σύνδεσμον του ενταύθα μετά του εν Θεσσαλονίκη κλιμακίου, προς ο μετέφερεν, κατά τας έκάστοτε μεταβάσεις του, κομματικόν υλικόν και οδηγί­ας. Ωσαύτως, ο ανωτέρω μετά του ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ Νικολάου, τον μήνα Φεβρουάριον 1973 προήλθον εις την διασποράν ικανού αριθμού προκηρύξεων της «Α.Α.Σ.Π.Ε.», εις τον χώρον του Μουσείου.

Συνελήφθη την 19.4.1973, δυνάμει του υπ’ αριθ.84/73 εντάλματος του Α.Π.Α.Ε.Σ.Α.».

ΘΕΑΤΡΟ
Φάρσα... εθνικών διαστάσεων
Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά («Κουμ Κουάτ») έχει αποτυπώσει με κέφι και νεύρο τη γλυκιά τρέλα ενός «μοντέρνου» ζευγαριού στην Αθήνα το Πάσχα του 1972, μέσα στη χούντα. Οι έξι ρόλοι...
Φάρσα... εθνικών διαστάσεων
ΘΕΑΤΡΟ
Σ' ένα κελί απομόνωσης στο ΕΑΤ/ΕΣΑ
«Μαύρη Γαλήνη» είναι το κείμενο που έγραψε ο Δημήτρης Μαρωνίτης το 1973 μέσα στο κελί απομόνωσης ενώ ήταν κρατούμενος της ΕΑΤ-ΕΣΑ την περίοδο της δικτατορίας. Ενα κείμενο κρυπτικό, χειμαρρώδες, απόλυτα...
Σ' ένα κελί απομόνωσης στο ΕΑΤ/ΕΣΑ
ΘΕΑΤΡΟ
Επιστροφή στο ζωντανό θέαμα
Η έναρξη των ζωντανών παραστάσεων ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Επιστροφή στο ζωντανό θέαμα
ΘΕΑΤΡΟ
Διαθήκη αιώνων στο φως
Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσίασε την παράσταση «Από θέση ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» με ιστορικά και διαχρονικά κείμενα για την ελευθερία και την δημοκρατία.
Διαθήκη αιώνων στο φως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας