Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά

Δημοσθένης Δώδος, Αρης Στυλιανού, Γιάννης Αναστασάκης, Μαρία Τσιμά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά

  • A-
  • A+
Συγκίνηση, καυστικό χιούμορ αλλά και σκληρή γλώσσα έδωσαν τον τόνο. «Η συμπεριφορά του ΥΠΠΟ είναι πολιτικά πραξικοπηματική, απολίτιστη και αήθης», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αρης Στυλιανού, τονίζοντας ότι «παραδίδουμε ένα θέατρο χωρίς χρέη, 2.200.000 ευρώ ταμείο».

Η επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού και συνολικά στην κυβέρνηση, ο σαρκασμός και το χιούμορ, η συγκίνηση –μέχρι δακρύων– αλλά και οι απαντήσεις με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε φανερούς και κρυφούς αντιπάλους εντός και εκτός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έδωσαν τον τόνο στη χθεσινή, τελευταία συνέντευξη της απερχόμενης –και όχι απελθούσης– διοίκησης, αφού δελτίο Τύπου με τους αντικαταστάτες έχει μεν εκδοθεί, αλλά είμαστε στην αναμονή έκδοσης του… σχετικού ΦΕΚ.

Οταν είχαν αναλάβει πριν από τέσσερα χρόνια, τους έλεγαν «οι… φυλακόβιοι», διότι κινδύνευαν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή για χρέη του θεάτρου στο Δημόσιο και τώρα κάποιοι τους ασκούν κριτική γιατί… το ξεχρέωσαν και αφήνουν και λεφτά στο ταμείο.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Αρης Στυλιανού, μίλησε χθες με μια ανάσα: «Η συμπεριφορά του ΥΠΠΟ είναι από πολιτική άποψη πολιτικά πραξικοπηματική, απολίτιστη και αήθης. Δεν εκφράζουμε κανένα παράπονο, αλλά αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά χαρακτηρίζει την ίδια την υπουργό, την ίδια την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Για να προσθέσει ότι προσπάθησε επανειλημμένα να έρθει σε επαφή με τη Λίνα Μενδώνη για ενημέρωση και ενδεχομένως να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, χωρίς ωστόσο η ίδια να ανταποκριθεί.

«Θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά ύστερα από 50 μήνες στη διοίκηση», είπε ο κ. Στυλιανού, αφού εξέφρασε την επιθυμία οι αντικαταστάτες τους να τα πάνε καλύτερα και τόνισε ότι «είναι τυχεροί, τους παραδίδουμε ένα θέατρο χωρίς χρέη, 2.200.000 ευρώ ταμείο –χωρίς να υπολογίζουμε την επιχορήγηση των 780 χιλιάδων και τις εισπράξεις από τα εισιτήρια–, ενώ πριν από 4 χρόνια είχαμε παραλάβει ταμείο 3.500 ευρώ και 8,5 εκατομμύρια χρέη».

Σχολιάζοντας τη «μομφή» ότι ξεχρέωσαν γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση τους έδωσε τα λεφτά, σάρκασε ότι «δεν γινόταν αλλιώς, όσα λεφτά και να έχω δεν μπορούσα να τα πληρώσω, πόσο μάλιστα ο Αναστασάκης που δεν έχει φράγκο» για να προσθέσει, ευχαριστώντας όλους τους υπουργούς Πολιτισμού και τους άλλους υπουργούς που συνεργάστηκαν, ότι «μας έδωσαν χρήματα όχι γιατί είμαστε κομματικοί παράγοντες αλλά γιατί είδαν τη σοβαρότητα και την επιμονή με την οποία δουλεύαμε. Απαιτώντας, απειλώντας, επαιτώντας, πετύχαμε κάποια πράγματα».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση χρεών, αναφέρθηκε στον διάλογο με διευθύντρια του ΙΚΑ που του είχε πει «είστε κάτι… φυλακόβιοι εκεί», ενώ «τώρα τουλάχιστον την επόμενη πρόεδρο δεν θα τη λένε “φυλακόβια”…».

«Χάναμε 30-0 στα δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τώρα κερδίζουμε συνέχεια, κερδίσαμε και την υπόθεση με τον ιδιοκτήτη του “Ακροπόλ”, μας χρωστά 800.000 ευρώ, κάναμε αγωγή 1.000 σελίδων, κερδίσαμε, μπορεί να μην πάρουμε χρήματα, αφού ο επιχειρηματίας χρεοκόπησε, αλλά κερδίσαμε…».

Μιλώντας ειδικά για τον πόλεμο που δέχθηκε η διοίκηση και από το εσωτερικό του ΚΘΒΕ είπε χαρακτηριστικά πως «τα οχυρά πέφτουν από μέσα, λίγοι άνθρωποι και ομάδες συμφερόντων, θύλακες ιδιοτέλειας μας πολέμησαν. Τους ευχαριστώ γιατί έμαθα από το μίσος, αλλά παραμένω με την πλευρά του γενικού καλού».

«Πάντως», κατέληξε, «όταν ερχόμουν στο θέατρο, φοβόμουν ότι θα ζήσω μια αρχαιοελληνική τραγωδία, τελικά βίωσα τη σεξπιρική εκδοχή της». Ο ίδιος άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μηνύσεις για σπίλωση του ονόματός του από δημοσιεύματα στον Τύπο.

«Περιμένουμε να εκδοθεί το ΦΕΚ για την αντικατάστασή μας» είπε ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Δώδος, σχολιάζοντας πως «γίνεται μια περίεργη προσπάθεια, επιδιώκουν κάποιοι να απαξιώσουν το ξεχρέωμα του θεάτρου και γίνεται μάλλον από αυτούς που είχαν συνηθίσει το… business as usual». Και γι’ αυτούς που απορούν με τα αποτελέσματα της διοίκησης απάντησε: «“Είναι η Αριστερά, ηλίθιε” που έχει ψηλά το θέμα του πολιτισμού, δεν θέλαμε να βολέψουμε κανέναν, δεν θέλαμε να κάνουμε το κομμάτι μας στις πρεμιέρες».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης συγκράτησε με κόπο τη συγκίνησή του, αλλά όχι όταν θυμήθηκε πώς του έγινε η πρόταση να αναλάβει το τιμόνι του οργανισμού από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη που του είπε ότι το ΚΘΒΕ κινδύνευε να κλείσει και σχολίασε: «Εξήντα χρονών θέατρο να κλείσει; Πόσα λάθη… πόση αδιαφορία... δεν πήγαινε άλλο».

Πρόσθεσε δε πως «το κακό είναι ότι αναγκαζόμαστε να θυμίζουμε ιστορίες από αυτή τη διαδρομή που μοιάζει να λήγει πολύ άδοξα και με άκομψο τρόπο. Τι να αποδείξουμε; Οτι εργαστήκαμε έντιμα και τιμήσαμε τη θέση μας; Λέγαμε με τη Μαρία (Τσιμά) “πάμε να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο”. Εγινε αυτό το καλύτερο. Μαζεύαμε όμως και πολλούς εχθρούς και μέσα στο θέατρο. Επρεπε ίσως να μην αποδεχτούμε την ανανέωση της θητείας…».

Η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Τσιμά δεν έκανε καμιά προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά της αναφερόμενη στους 200.000 θεατές που παρακολουθούσαν ετησίως τις παραστάσεις στις αίθουσες του θεάτρου που «απλώθηκε» μέχρι τους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ειδομένη, αλλά και μιλώντας για το άνοιγμα στους νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, οι οποίοι βρήκαν στο ΚΘΒΕ ένα κλίμα ελευθερίας, αγάπης και φροντίδας.

Απολογισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της θητείας της διοίκησης, το ΚΘΒΕ ταξίδεψε με παραστάσεις από την Ορεστιάδα μέχρι τη Σόφια και από το Βελιγράδι μέχρι το Πεκίνο, το Μπιλμπάο και το Βιετνάμ, στον πρώτο χρόνο θητείας (2015-2016), αυξήθηκαν οι θεατές κατά 40%, φτάνοντας από τους 106.000 τους 170.000, για να φτάσει τα επόμενα χρόνια τους 200.000 θεατές, ενώ τα έσοδα για το 2019, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν τα 1,177 εκατ. ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ
Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Νίκος Κολοβός
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη νέα διοίκηση του Κρατικού Θεάτρο Βορείου Ελλάδος, έπειτα από τη σχετική απόφαση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη.
Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Νίκος Κολοβός
ΘΕΑΤΡΟ
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι ηθοποιοί
Ολο το περασμένο Σαββατοκύριακο γίνονταν διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στην προχθεσινή γενική συνέλευση των ηθοποιών που αποφάσισε τελικά να αναστείλει τις κινητοποιήσεις συνεχίζοντας παράλληλα τις...
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι ηθοποιοί
ΘΕΑΤΡΟ
Ακαρπη και η συνάντηση με τον Ανδρέα Νεφελούδη
Αδιέξοδο και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου, το οποίο συμπληρώνει σήμερα έναν μήνα κλειστό. Η επιμονή και των δύο πλευρών στις θέσεις τους...
Ακαρπη και η συνάντηση με τον Ανδρέα Νεφελούδη
ΘΕΑΤΡΟ
Το Κρατικό Βορείου Ελλάδος στην κόψη του ξυραφιού
Κέρδος –οικονομικό, καλλιτεχνικό- ακόμη και από… τη χασούρα επιχειρούν να βγάλουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αναπτερωμένοι από την επιτυχία του καλοκαιριού, διοικητικό συμβούλιο και καλλιτεχνική...
Το Κρατικό Βορείου Ελλάδος στην κόψη του ξυραφιού
ΘΕΑΤΡΟ
Πρωτότυπες παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Ζωντανά, αλλά και σε live streaming στο διαδίκτυο, κορυφαίοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί και χορευτές προσεγγίζουν με ιδιαίτερο τρόπο ή διασκευάζουν κείμενα και έργα που έχουν σχέση με την αρχαία τραγωδία.
Πρωτότυπες παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
ΘΕΑΤΡΟ
Διπλάσιο το ποσό των θεατρικών επιχορηγήσεων
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποδέχτηκε την πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα σε δύο εκατομμύρια ευρώ για το 2020.
Διπλάσιο το ποσό των θεατρικών επιχορηγήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας