Η «Μόμο» του Μίχαελ Εντε, βιβλίο-σταθμός που κινείται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, διαπραγματεύεται το ύψιστο αγαθό του χρόνου και την αυτοδιάθεσή του ως δικαίωμα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Διαχρονικό και πολυαγαπημένο, προφητικό για την εποχή του (1973), μεταφράστηκε σε 46 γλώσσες, πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός), βραβεύτηκε, έγινε ταινία και θεατρικό έργο.
Τη δική τους «Μόμο», σε θεατρική διασκευή της δασκάλας τους Στέλλας Κωνσταντάτου, παρουσιάζουν τα μέλη της Εφηβικής Σκηνής του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Είκοσι ένα εξαιρετικά παιδιά, έφηβοι από 13 έως 18 ετών, ανταποκρίνονται με επάρκεια στις απαιτήσεις της παράστασης που αποδίδει με σαφήνεια τον πυρήνα του θέματος του βιβλίου και έχει στοιχεία σασπένς και μυστηρίου μαζί με χρώμα, φως και γκλίτερ.
Μπορεί οι Γκρίζοι Κύριοι να θέλουν να παγώσουν τα αισθήματα των ανθρώπων, να ρουφήξουν σαν βαμπίρ τον υπέροχο πολύχρωμο χρόνο τους, να αφυδατώσουν τις υπάρξεις τους από κάθε ψυχική απόλαυση, ωστόσο η Μόμο με γενναιότητα και εξαιρετικούς συμμάχους θα ανακόψει τα σχέδιά τους...
Κάτω από τις οδηγίες της δασκάλας τους, τα κορίτσια και τα αγόρια παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο μια δουλειά με κορυφώσεις, δυνατές στιγμές, μαγεία και αναπάντεχα. Το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου παράσταση με πειστικές ερμηνείες, σοφή χρήση του φωτισμού και μουσικές επιλογές που συμβάλλουν στην εξέλιξη της πλοκής.
Η Στέλλα Κωνσταντάτου εξάλλου, εκτός από ηθοποιός, έχει σπουδάσει τραγούδι, πιάνο και χορό, έχει διδάξει θέατρο και τα τελευταία χρόνια ανέβασε πολλές ολοκληρωμένες παραστάσεις. «Σε μια εποχή που όλα μπορούν να αποκτηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, που όλοι τρέχουν να καταφέρουν, να αποκτήσουν και να έχουν, ξεχνάνε να είναι. [...] Ξεχνάνε να αξιοποιήσουν ένα από τα καλύτερα δώρα που τους έχει προσφέρει η ζωή: τον χρόνο. [...] Η Μόμο αντιπροσωπεύει την ανάγκη κάθε ανθρώπου να αγωνιστεί για οτιδήποτε ανθρώπινο υπάρχει μέσα του» σημειώνει η ίδια.
Info: Σάββατο - Κυριακή 20 & 21/4, στις 20.00 Δημοτικό Θέατρο Αργυρούπολης (Ολυμπίας 5 - 5ο Δημοτικό Σχολείο), με δωρεάν είσοδο. Συντελεστές: Βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννα Μακρυγιάννη, σκηνικά Μπάμπης Χολετσίδης, φωτισμοί Αγγελος Καλτσής, Βαγγέλης Αλεξανδράκης, ηχογραφήσεις- βίντεο Βασίλης Αργυράκης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας