• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 10.6°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.0°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.4°C
  0 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.4°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 10.8°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  73%

Αλκης Κούρκουλος, Μαριάννα Λάτση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας αυθεντικός πολίτης παντός καιρού

 • A-
 • A+

Την Τρίτη το απόγευμα στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου και σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Νίκου Κούρκουλου που εξέδωσε το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, και ακολούθησαν ομιλίες των Ελένης Αρβελέρ και Ελένης Βαροπούλου.

Ενα βιβλίο που επιμελήθηκε ο Διονύσης Φωτόπουλος «με πολλή φροντίδα και μνήμες τρυφερές», καθώς, όπως σημειώνει ο σκηνογράφος, «ο Νίκος Κούρκουλος ήταν φίλος καρδιάς δικός μου και του αδελφού μου. Τον αγαπούσα και τον καμάρωνα για το πείσμα να πετύχει τα όνειρά του και για το καθαρό του βλέμμα».

Η έκδοση περιλαμβάνει ένα πλήρες βιογραφικό που έχει γράψει ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, το σημείωμα του Κώστα Γεωργουσόπουλου με τίτλο «Ενας αυθεντικός πολίτης παντός καιρού» και ένα πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα για τους 42 ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο.

Ο Νίκος Κούρκουλος είχε αγωνιστεί και για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του θεατρικού παραγωγού και θιασάρχη. Διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια (1983-1993) της Πανελλήνιας Ενωσης Ελεύθερου Θεάτρου (ΠΕΕΘ). Η Κάτια Δανδουλάκη σημειώνει γι’ αυτή του την ιδιότητα: «Είχε το χάρισμα, το ήθος και την ψυχική δύναμη να σέβεται και να τιμά τους συναδέλφους, είτε αυτοί είχαν απλώς και μόνο την ιδιότητα του ηθοποιού είτε ήταν συγχρόνως θιασάρχες-παραγωγοί.

Τον λάτρευαν και τον σέβονταν ανάλογα και οι μεν και οι δε, γιατί υπερασπίζονταν με όλη τη δύναμη της ψυχής του το ΘΕΑΤΡΟ. Κατέθετε στο θέατρο τις απολαβές του, μαζί με την αφοσίωση και τον φανατισμό για την ουσία και όχι μόνο για την εικόνα. Ηταν ένας ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πρόεδρος της ΠΕΕΕΘ, γιατί και σαν πρόεδρος ήταν ΑΣΤΕΡΙ. Ομως ΑΣΤΕΡΙ ήταν σε ολόκληρη την πορεία της ζωής του. Γιατί η ψυχή του είχε όλα τα απαραίτητα υλικά γι' αυτό, σε μεγάλες ποσότητες: δύναμη, αντοχές, τόλμη, κουράγιο, πολλή μαγεία».

Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης υπογράφει ακόμα ένα κείμενο για τους ρόλους του Νίκου Κούρκουλου στον κινηματογράφο με τίτλο «Ενα καινούργιο ανδρικό πρότυπο ασυναγώνιστο». Ο ηθοποιός που έγινε ευρέως γνωστός από τον κινηματογράφο, είχε παίξει σε 37 ταινίες, ανάμεσά τους «Το τελευταίο ψέμα», «Η κυρία Δήμαρχος», «Ο κατήφορος», «Λόλα», «Ενας μεγάλος έρωτας», «Κατηγορώ τους ανθρώπους», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Ορατότης μηδέν», «Αστραπόγιαννος», «Κατάχρησις εξουσίας», «Ενα γελαστό απόγευμα», «Εξοδος κινδύνου» κ.ά.

Στη γόνιμη και δημιουργική θητεία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από το 1995 ώς το 2007 αναφέρεται η Ελένη Αρβελέρ: «Από όλους τους θεατρανθρώπους που γνώρισα, και είναι πολλοί, σε Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική και αλλού, ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ο πιο συνεπής και ο πιο αποτελεσματικός στην εκτέλεση του δύσκολου έργου. Διευθυντής καλλιτεχνικός της πρώτης σκηνής της χώρας, παρέλαβε το Εθνικό Θέατρο σε μια στιγμή κόπωσης και αμφισβήτησης, αλλά γρήγορα κατάφερε να το τοποθετήσει εκεί όπου πάντα έπρεπε να είναι: στην κορυφή της θεατρικής παρουσίας και στην καρδιά του θεατρόφιλου κοινού της πρωτεύουσας. Από τους πρώτους στο πόστο του, γνώστης κάθε λεπτομέρειας που σχετιζόταν με τη λειτουργία του θεάτρου, δίπλα στον κάθε εργαζόμενο, βοηθός και αρωγός στην εύθετη λύση και περάτωση όποιου προβλήματος δημιουργούσε η πάντοτε ανεπαρκής επίσημη χορηγία ή η έλλειψη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού».

Η Ελένη Βαροπούλου γράφει μεταξύ άλλων στο σημείωμά της για τον «τελευταίο» ρόλο που, τελικά, έμελλε να μην παίξει στο θέατρο. «Ο διχασμός ανάμεσα στον ηθοποιό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, όπως φάνηκε να τον βιώνει ο Νίκος Κούρκουλος, αλλά και οι ρόλοι που τον μαγνήτιζαν με προβλημάτισαν. Στην αρχή είχε εκφράσει την επιθυμία να ερμηνεύσει τον Κοριολανό, στη διασκευή της σεξπιρικής τραγωδίας από τον Μπρεχτ. Μετά τον Φάουστ, στην τραγωδία του Γκαίτε, πρώτο και δεύτερο μέρος και αργότερα τον Ριχάρδο στον Ριχάρδο Γ΄ του Σέξπιρ.

»Το σχέδιο για τον Φάουστ πέρασε σε ένα πρώτο στάδιο προετοιμασίας: για μια καινούργια μετάφραση δόθηκε παραγγελία στον Πέτρο Μάρκαρη, που κάποια στιγμή έφερε εις πέρας τη δύσκολη αποστολή. Ο Γιάννης Κόκκος επρόκειτο να ανεβάσει την τραγωδία, και μαζί με τον Νίκο Κούρκουλο επισκεφτήκαμε έναν μη συμβατικό χώρο για την παράσταση, τον μετέπειτα χώρο του Ελληνικού Φεστιβάλ, που ονομάστηκε “Πειραιώς 260”. Αντί για τον Φάουστ, ο Γιάννης Κόκκος σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο την “Ορέστεια”. Ο Φάουστ δεν προστέθηκε στους τραγικούς ρόλους που ο Νίκος Κούρκουλος ερμήνευσε. Μετά τον αλησμόνητο Φιλοκτήτη στην Επίδαυρο, τελευταίος μεγάλος ρόλος του στάθηκε αυτός του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου».

Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης σημείωμα του Κώστα Τσιάνου «Νίκος, ο Ανθρωπος», του Σωτήρη Χατζάκη «Σαν το παλικάρι της οθόνης», του Στάθη Λιβαθινού «Πειραματική Σκηνή: το θέατρο ως Οίκος» και της Κάρμεν Ρουγγέρη για το Παιδικό Στέκι.

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΘΕΑΤΡΟ
Ραντεβού για μπασκετάκι
Εδώ και τρία χρόνια, σε μια γειτονιά σε μια άκρη του Δήμου της Αθήνας, στην Ελληνορώσων, έξι φίλοι γύρω στα σαράντα μαζεύονται μία φορά τον μήνα για ένα «μπασκετάκι». Το ραντεβού συνήθως πέφτει Σάββατο -εκεί,...
Ραντεβού για μπασκετάκι
ΘΕΑΤΡΟ
«Πρωταγωνιστής» ο Λευτέρης Βογιατζής
Αφιερώματα στον κορυφαίο σκηνοθέτη, Λευτέρη Βογιατζή, τρία έργα ενταγμένα στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και καινούργιες παραγωγές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το...
«Πρωταγωνιστής» ο Λευτέρης Βογιατζής
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Ζαχαριάδης ήταν εθνικός κομμουνιστής»
Ταξίδεψε ώς το Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, έμαθε τα πάντα για την πολιτική και την προσωπική ζωή του και τώρα της δίνει θεατρική πνοή. Σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ήρωα,...
«Ο Ζαχαριάδης ήταν εθνικός κομμουνιστής»
ΘΕΑΤΡΟ
Θεοδώρα Τζήμου: «Θαυμάζω τους ανθρώπους που προσφέρουν»
Η ταλαντούχα ηθοποιός με τις δεκάδες συνεργασίες στο εναλλακτικό, κυρίως, θέατρο, η μούσα του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στο σινεμά, παίζει για πρώτη φορά σε κωμωδία. Είναι η Νόρμα Κάσιντι στο «Βίκτορ - Βικτόρια»...
Θεοδώρα Τζήμου: «Θαυμάζω τους ανθρώπους που προσφέρουν»
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο χρόνος είναι το ίδιο αμείλικτος για όλους»
Για την επιστροφή της στο θέατρο διάλεξε την Αλεξάντρα ντε Λάγκο στο «Γλυκό πουλί της νιότης», εμπιστεύτηκε τη νέα σκηνοθέτιδα Αναστασία Ρεβή, και βρήκε τον Τσανς Γουέιν της στο πρόσωπο του Ομηρου Πουλάκη. Η...
«Ο χρόνος είναι το ίδιο αμείλικτος για όλους»
ΘΕΑΤΡΟ
Η Λιούμποφ είναι έγκυος
Ολη η Αθήνα συζητάει έτσι κι αλλιώς για τον «Βυσσινόκηπο» του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη. Κυρίως όμως για την ταλαντούχα ηθοποιό Γαλήνη Χατζηπασχάλη που ερμηνεύει το κύριο πρόσωπο του έργου, την περίφημη...
Η Λιούμποφ είναι έγκυος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας