Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «Ολύμπια» στη νέα εποχή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Ολύμπια» στη νέα εποχή

  • A-
  • A+

Το νέο, πλήρες όνομά του: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Η τοποθεσία του η ίδια εδώ και δεκαετίες. Η ατμόσφαιρά του οικεία. Η σημασία του πολύτιμη όπως πάντα, καθώς υπήρξε το σημείο της πόλης που καθόρισε τη σχέση μας με το λυρικό τραγούδι. Η χρήση του παγιωμένη.

Το θρυλικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, που για περισσότερα από 70 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, πέρασε (μετά τη μετεγκατάσταση της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ) στα χέρια του Δήμου Αθηναίων και αποκατεστημένο πια ξανανοίγει σύντομα τις πόρτες του.

Τα κόκκινα βελούδα, η σκάλα, τα ταμεία, το φουαγέ, τίποτα δεν άλλαξε στο θέατρο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής, στον χώρο που γνωρίζει τα πιο μεγάλα μυστικά του λυρικού τραγουδιού και σύντομα θα δώσει στέγη στα Μουσικά Σύνολα του δήμου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που η πόλη μας αποκτά επιτέλους ένα Δημοτικό Μουσικό Θέατρο. Και είμαι διπλά χαρούμενος που το αφιερώνουμε στη μεγάλη ντίβα της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, τη Μαρία Κάλλας.

Το ιστορικό θέατρο αποκτά και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που παρουσίασε χθες τα σχέδια και το πρόγραμμα του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου για τη φετινή περίοδο. Δίπλα του ο αρχιμουσικός και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του «Ολύμπια» Λουκάς Καρυτινός (επίσης καλλιτέχνης ταυτισμένος με τον χώρο) και ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως μαζί με το Θέατρο ξεκινάει και μια νέα εποχή για ολόκληρη την πόλη. «Η επένδυση στην κουλτούρα (culture) μιας πόλης συμβάλλει στην ανθεκτικότητα, στην κοινωνική συνοχή, την προσέλκυση επισκεπτών και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης (κυρίως σε νέους), άρα και στην οικονομία της πόλης.

Γι᾽ αυτό ανοίξαμε δημοτικά κτίρια που ήταν για χρόνια κλειστά, παραδίδοντάς τα στους κατοίκους για να μπορέσουν να εκφραστούν δημιουργικά. Το Σεράφειο, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, την Οικία Λέλας Καραγιάννη, την Οικία Θεοτοκοπούλου, τη βίλα Αμαλία... Στόχος μας είναι ο εμβληματικός αυτός χώρος να γίνει ξανά και να παραμείνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της πόλης. Οσο παρέμενε κλειστός μετά τη μετακόμιση της Λυρικής Σκηνής, ήταν μία πληγή για την πόλη», συνέχισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Να θυμίσουμε ότι το κτίριο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία το ενοικίαζε όλα αυτά τα χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2003, με απόφαση του υπ. Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, χαρακτηρίστηκε -έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων- χώρος αφιερωμένος στο λυρικό θέατρο κι έτσι η απόφαση αυτή δεσμεύει για πάντα τους μελλοντικούς μνηστήρες.

Ο δήμος το μίσθωσε για δέκα χρόνια, έχει προβλέψει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ για τη λειτουργία του (ενοίκιο και προσωπικό) που θα καλυφθεί από τον ΟΠΑΝΔΑ, ενώ η ανακαίνιση μικρής κλίμακας -καθώς δεν ήθελαν να πειράξουν την πατίνα του χρόνου- δεν ξεπέρασε σε κόστος μαζί με τα ηλεκτρολογικά τις 40.000 ευρώ. Στο «Ολύμπια» μία μέρα τον μήνα θα δίνονται συναυλίες δωρεάν, ενώ στον πρώτο όροφο σε ειδικό χώρο θα μπουν δύο προθήκες με τα αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας που έχει στην κατοχή του ο δήμος.

Στόχος τους είναι να καθιερωθεί εκ νέου το ιστορικό θέατρο ως εμβληματικός χώρος πολιτισμού του κέντρου και να αποτελέσει έναν προορισμό με διεθνή προβολή. Οι δε εκδηλώσεις που ανακοίνωσαν είναι δεκάδες και φτάνουν ώς την άνοιξη. Σε αυτές θα βρείτε από κλασικές συναυλίες, γκαλά όπερας (5/1), παραστάσεις μουσικής και λόγου («Τα λυρικά του Μίκη Θεοδωράκη», 24/1), αφιερώματα (όπως αυτό στον Μιχάλη Σουγιούλ στις 17/12 και στη Βίκυ Μοσχολιού 29/1), παραστάσεις λυρικού θεάτρου («Η Ωραία Ελένη» του Οφενμπαχ από 16/2), δράσεις για όλη την οικογένεια με πρωταγωνιστές τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Η καινούργια μέρα στο «Ολύμπια» Δημοτικό Μουσικό Θέατρο ανατέλλει στις 3 Δεκεμβρίου με το «Ονειρο θερινής νυκτός» του Μέντελσον (σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου). Λίγες μέρες αργότερα κάνει πρεμιέρα η κωμική όπερα «Ορφέας στον Αδη» του Οφενμπαχ (σκηνοθεσία Ισίδωρος Σιδέρης), ενώ όλο τον Δεκέμβριο το θέατρο θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης «Χριστούγεννα στην Αθήνα».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ένας εμβληματικός χώρος, ιστορικής σημασίας για την πόλη, αποκτά και πάλι πνοή, γίνεται προσιτός, ανοικτός σε όλους, γεμίζει με τους ήχους των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, της συμφωνικής ορχήστρας, της χορωδίας της Βig Βand, του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής», σημείωσε ο Κ. Μπιτζάνης.

«Από τις 3 Δεκεμβρίου προσφέρουμε στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης παραγωγές υψηλού επιπέδου και ποιότητας, τους δίνουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουν καθημερινά λυρικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, τα οποία είναι η ψυχή του “Ολύμπια” από την αρχή της ιστορίας του. Η αυλαία του “Ολύμπια” ανοίγει ξανά. Μια καινούργια περίοδος στην ιστορία του ξεκινά».

  

ΘΕΑΤΡΟ
Η «Μήδεια» του Μποστ ως οπερέτα
Υστερα από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει μια νέα οπερέτα βασισμένη στη «Μήδεια» του Μποστ, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Σκουρλέτη και τους Βijoux de...
Η «Μήδεια» του Μποστ ως οπερέτα
ΘΕΑΤΡΟ
«Η τέχνη άλλοτε προκαλείται κι άλλοτε έχει ανάγκη να προκληθεί»
«Η βασίλισσα των ξωτικών» του Χένρι Πέρσελ, που διηγείται έναν ονειρικό έρωτα, κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής και ο μαέστρος της παράστασης εξηγεί πώς έφτιαξαν νέο αφήγημα με μια μπαρόκ...
«Η τέχνη άλλοτε προκαλείται κι άλλοτε έχει ανάγκη να προκληθεί»
ΘΕΑΤΡΟ
Μια ευφάνταστη «Ιδέα» για παιδιά
Mε ένα έργο που παραμένει φρέσκο και ζωντανό εδώ και 120 χρόνια, με μουσικές που υπογραμμίζουν την παιγνιώδη διάθεση του εκκεντρικού συνθέτη και με ένα λαμπρό καστ ερμηνευτών η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της...
Μια ευφάνταστη «Ιδέα» για παιδιά
ΘΕΑΤΡΟ
«Το μαύρο χιούμορ μάς ενώνει»
Εχοντας στόχο μια προσωπική εξέγερση, για βασικό τους όπλο το μαύρο χιούμορ και όχημα μια νέα γενιά καλλιτεχνών, οι άνθρωποι του θεάτρου «Πόρτα» παρουσίασαν το ενδιαφέρον φετινό τους πρόγραμμα με νέες...
«Το μαύρο χιούμορ μάς ενώνει»
ΘΕΑΤΡΟ
Ενα μπαλόνι, ένα γιογιό και η Κάρμεν
Η κορυφαία χορεύτρια της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή χορογραφεί την παράσταση «Καρμενσίτας», που συνδυάζει όπερα και μπαλέτο, κλασικό χορό και σύγχρονο, δανείζεται τη μουσική του Μπιζέ και μας ζητά να ξαναβρούμε τη...
Ενα μπαλόνι, ένα γιογιό και η Κάρμεν
ΘΕΑΤΡΟ
Τέλος και στις θεατρικές παραστάσεις
Τέλος σε όλες τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε ανοικτούς χώρους σε όλη τη χώρα μπαίνει από την Πέμπτη με εξαίρεση μόνο τους θερινούς κινηματογράφους.
Τέλος και στις θεατρικές παραστάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας