Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνάντηση κορυφής για τον Τερζόπουλο

Συνάντηση κορυφής για τον Τερζόπουλο

  • A-
  • A+

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στον διεθνή σκηνοθέτη και δάσκαλο Θόδωρο Τερζόπουλο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση στις 5, 6, 7 και 8 Ιουλίου στους Δελφούς.

Καλεσμένοι είναι πολλοί σημαντικοί ξένοι καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί, ενώ οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη θα παιχτούν με το φως της ημέρας.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Θόδωρος Τερζόπουλος δεν είπε πολλά. Διάβασε μόνο ένα δικό του ποίημα. Ποίημα που πυκνώνει την ουσία της δουλειάς του ώς τώρα, το δικό του καλωσόρισμα στο Διόνυσο:

Ερχεσαι τώρα/ κι εγώ βιάζομαι/ να πάρω μέρος/ στην ωραία σου γιορτή./ Ερχεσαι τώρα/ για να μου θυμίσεις/ πως η Λέξη είναι Γη/ και η Γνώση Συνείδηση/ πως το Πάθος είναι η Αρση του/ και Αρμονία η Διάψευσή της./ Ερχεσαι τώρα στη γενέθλια γη/ κι εγώ κάνω βόλτες γύρω σου./ Βιάζομαι να πάρω μέρος στην ωραία σου γιορτή./ Σπάσε τον Καθρέφτη μου λες/ Από τα θραύσματα/ θα γεννηθεί μια νέα εικόνα./ Κοιτάζοντας τα μάτια σου/ αρχίζουν να χτυπούν οι παραισθήσεις/ αρχίζει το ταξίδι της Υπέρβασης./ Ερχεσαι τώρα που είμαι έτοιμος/ να προφέρω το Σώμα μου/ στο θυσιαστήριο του Ανοίκειου!/ Ενα απόγευμα στους Δελφούς/ την ώρα που αιμορραγούσαν τα βουνά.

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 του Κέντρου Δελφών με ιστορικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών μεγάλων σκηνοθετών του παγκόσμιου θεάτρου όπως οι Ταντάσι Σουζούκι, Μπομπ Ουίλσον, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Αντρέι Βάιντα, Τόνι Χάρισον, Ανατόλι Βασίλιεφ.

Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, παρουσιάστηκαν πρώτη φορά το 1986 οι πολυβραβευμένες «Βάκχες» του Θ. Τερζόπουλου, όπου μέσα στα επόμενα χρόνια είχαν περισσότερες από 400 παρουσιάσεις σε 30 χώρες.

Στους Δελφούς ιδρύθηκε το 1985 το Θέατρο Αττις αλλά θεμελιώθηκε και η περίφημη Μέθοδος του Θ. Τερζόπουλου, διδασκαλία που στοχεύει στη σύνδεση του θεάτρου με τον βαθύτερο πυρήνα του, το σώμα και τη φωνή του ηθοποιού με τον μυθικό θεό του θεάτρου Διόνυσο.

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος επιστρέφει στους Δελφούς, τιμώμενος από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσιάζοντας τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών στις 6 και 7 Ιουλίου.

Η παράσταση, παραγωγή του Οργανισμού «Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017» (παρουσιάστηκε τον περσινό Ιούλιο στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου), είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, σκηνοθέτες και μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταιβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

◼ Πέμπτη 5 Ιουλίου: Εγκαίνια φωτογραφικής εγκατάστασης «Η επιστροφή του Διονύσου» σε επιμέλεια της φωτογράφου Γιοχάνα Βέμπερ και του γλύπτη-αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κόκκινου. Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί επιλογή από το ογκώδες αρχείο της φωτογράφου κατά τα 27 χρόνια συνεργασίας της με τον Θ. Τερζόπουλο, από πρόβες, παραστάσεις, εργαστήρια και περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης θα παρουσιάσει την ηχητική εγκατάσταση ΕΝΟΠΑΙ.

◼ Παρασκευή 6 Ιουλίου: Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της Μεθόδου του Θόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και τον στενό συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από 14 δασκάλους που διδάσκουν στις χώρες τους τη Μέθοδο. Υπόψη ότι η Μέθοδος διδάσκεται σε Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών πολλών θεατρικών ακαδημιών όπως: Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου, Εθνική Ακαδημία Θεάτρου Ρώμης Silvio d’ Amico, Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο, GITIS, Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν κ.α. Το βιβλίο της Μεθόδου έχει ήδη εκδοθεί στα ελληνικά, ρωσικά, γερμανικά, τουρκικά, κινεζικά, κορεάτικα και ιταλικά και είναι υπό έκδοση στα πολωνικά, αγγλικά και περσικά (φαρσί) και στη μανδαρίνικη κινεζική γλώσσα (Ταϊβάν).

◼ Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Ιουλίου: «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη να ερμηνεύει την Εκάβη. Συμμετέχουν έντεκα ηθοποιοί από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ). Η παράσταση θα ξεκινήσει με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στηΝ παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.

◼ Στις 7 και 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών «Η Επιστροφή του Διονύσου. Από τις Βάκχες στις Τρωάδες». Ανάμεσα στους ομιλητές οι Ανατόλι Βασίλιεφ, Εουτζένιο Μπάρμπα, Φρέντι ντε Κρέους, Γιαν Φαμπρ, Φρανκ Ράντατς, Χανς-Τις Λέμαν, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Μαραγκού κ.ά.

◼ Στις 8 Ιουλίου το Συμπόσιο θα λήξει με τη μουσική παράσταση «Ο Οδοιπόρος και η σκιά του» με τον διεθνή βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό και τον Γιάννη Τσανακαλιώτη στο πιάνο. Τραγουδώντας μέσα στο θέατρο Αττις χωρίς συνοδεία πιάνου, ο Δημήτρης Τηλιακός άρχισε να δημιουργεί μαζί με τον Θόδωρο Τερζόπουλο ένα ηχητικό πλαίσιο με βασικό κορμό το θέμα του Οδοιπόρου. Στους Δελφούς θα παρουσιαστούν 10 τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ και ένας απόηχος δημοτικού τραγουδιού της ξενιτιάς, ως πρώτο δείγμα μιας νέας συνεργασίας.

■ Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Διόνυσου» (1986), «Στα ίχνη των Αργοναυτών» (1989) σε σκηνοθεσία Λουκίας Ρικάκη και «Θεάτρου Εγκώμιον» (2010) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τρίκα καθώς και οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις:«Βάκχες» του Ευριπίδη (1986),«Πέρσες» του Αισχύλου (1992), «Ηρακλής» του Χάινερ Μίλερ (1997), «Τρίπτυχο» του Σάμουελ Μπέκετ (2004), «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (2010), «Alarme».

ΘΕΑΤΡΟ
Μια φορά ήταν ένας μόνος του...
Πέθανε χτες τα ξημερώματα σε ηλικία 78 ετών ο λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου νοσηλευόταν...
Μια φορά ήταν ένας μόνος του...
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βελουχιώτης στη σκηνή
Ο «Αρης» είναι ένα ακόμα έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αντλεί το θέμα του από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Παίχτηκε με επιτυχία τον χειμώνα σε...
Ο Βελουχιώτης στη σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
«Δεν τους εμπαίζω, δεν τους απαξιώνω»
Η Ειρήνη Λεβίδη απαντά στην επιστολή του σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχου σχετικά με τη ματαίωση της παράστασης «Μαριονέτες» και την απόφαση συντελεστών και...
«Δεν τους εμπαίζω, δεν τους απαξιώνω»
ΘΕΑΤΡΟ
«Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»
Τι συνέβη με την παράσταση «Μαριονέτες» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που επρόκειτο να ανεβεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο ιστορικό θέατρο; Τι ακριβώς χρεώνουν...
«Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»
ΘΕΑΤΡΟ
Το Εθνικό πάει Αττικα
Το Εθνικό πάει παντού και διά της επικοινωνίας... Μέχρι τώρα βλέπαμε διαφημίσεις του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου στο μετρό, στο αεροδρόμιο,...
Το Εθνικό πάει Αττικα