Με ενδιαφέροντα αφιερώματα στο έργο και την προσωπικότητα του Λευτέρη Βογιατζή, με Εργαστήρια για τον τρόπο δουλειάς του, με τρία έργα ενταγμένα στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, με καινούργιες παραγωγές, τη θεσμοθέτηση του Μουσικού Ιουνίου, με καινοτομίες και βήμα στους σκηνοθέτες νέας γενιάς, ξεκινάει το πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής.
Τον Νοέμβριο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων εγκαινιάζεται ένας νέος θεσμός, τα σεμινάρια με τίτλο «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή». Πρόκειται για σεμινάρια 200 συνολικά ωρών, που θα ξεκινήσουν αυτόν τον Οκτώβριο (31/10) και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου 2018, με επικεφαλής τους Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Κουρή, Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Σκεύα. Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν με Masterclass από τη Χλόη Ομπολένσκι.
Οργανώνεται επίσης αφιέρωμα στη σχέση του Λευτέρη Βογιατζή με τον Γιώργο Διαλεγμένο «Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων», όπου εμβληματικές παραστάσεις όπως «Σε φιλώ στη μούρη» (1987), «Η νύχτα της κουκουβάγιας» (1998) και «Bella Venezia» (2005) θα ζωντανέψουν μέσα από έκθεση φωτογραφίας, προβολές, στρογγυλή τράπεζα με συμμετοχή συντελεστών των παραστάσεων, κριτικών και θεατρολόγων, έκδοση σχετικού τομιδίου και CD.
Τα Εργαστήρια «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή» και το Αφιέρωμα Λευτέρης Βογιατζής – Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων» θα στεγαστούν στο κτίριο της Οδού Κυλάδων 6, ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, από τα λίγα που υπάρχουν στην Αθήνα, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Αριστομένη Προβελέγγιο.
Το πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων 2017-2018 έχει ως εξής:
■ «Κόρες» της bijoux de kant των Γιάννη Σκουρλέτη - Γλυκερίας Μπασδέκη. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλκηστις Πουλοπούλου και η μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά. Μέχρι 22/10.
■ «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Ρέινερ-Μαρία Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Νταλιάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Σιμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης. Από 18/11.
■ Η site-specific παράσταση του Σπύρου Αλιδάκη «Hommage» στην οποία εικόνες, ντοκουμέντα, ήχοι, βιντεο-προβολές, αρχειακό υλικό του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, αποσπάσματα από τις παραστάσεις του, αναμνήσεις και συνεντεύξεις, εμπλέκονται σε μία σύνθεση.
Ο χώρος του θεάτρου γίνεται ζωντανός χάρτης αναμνήσεων, φαντασίας και ερμηνείας, μέσα από ένα multimedia θέαμα. Μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα στον χώρο του Θεάτρου, μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα.
Από την είσοδό τους στο χώρο θα ακολουθούν τους Περικλή Μουστάκη, Νέστορα Κοψιδά, Βάλια Παπαχρήστου, Σμαράγδα Αδαμοπούλου και Γιάννη Σαβουιδάκη σε μια «ξενάγηση» όπου όλοι οι χώροι του θεάτρου θα ζωντανεύουν και οι ίδιοι θα διεισδύουν σε μια υπαρξιακή αναζήτηση, όπου ο θάνατος, ο έρωτας και η τέχνη συντίθενται και αποσυντίθενται ξανά και ξανά.
Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί και συντελεστές, παλιοί και νέοι συνεργάτες του θεάτρου, είτε ζωντανά (ανά ημέρα θα εμφανίζονται οι Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Πανταζάρας, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Σκουλά, Θάνος Τοκάκης) είτε κινηματογραφημένοι (Ρένη Πιττακή, Αμαλία Μουτούση και οι Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Ημελλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Σκουλά, Σμαράγδα Σμυρναίου, κ.ά.). Από 20/11, Δευτέρα και Τρίτη.
● Για τον Δεκέμβριο σχεδιάζεται μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη γιορτή με τα μέσα του θεάτρου, παραμύθια και μαριονέτες, αφιερωμένη στα παιδιά, σε επιμέλεια των Νίκου Αϊβαλή, Δάφνης Ρόκου, Ελεωνόρας Σταθοπούλου.
● «Κλάρα Σούμαν, τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας», παράσταση για ένα πιάνο, μία πιανίστρια, ένα βαρύτονο και δύο φωνές σε σκηνοθεσία-δραματουργία Μιλτιάδη Φιορέντζη. Ερμηνεύουν: Βικτωρία Κιαζίμη (πιανίστρια), Νικόλας Καραγκιαούρης (βαρύτονος), Μαρία Ολγα Αθηναίου (φωνή 1), Μιλτιάδης Φιορέντζης (φωνή 2). Από 5/2, Δευτέρα και Τρίτη.
● Τον Μάρτιο η Μελίνα Τανάγρη τραγουδάει Barbara. Η τραγουδοποιός μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου τη βιωματική σχέση της και την εκλεκτική της συγγένεια με τη σαγηνευτική Γαλλίδα τραγουδίστρια.
● Τον Απρίλιο στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007) το θέατρο συμμετέχει με τρία έργα που έχουν άμεση ή συμβολική-φιλοσοφική σχέση με το θέατρο, με πρώτο το «Μετά την πρόβα» σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη (ερμηνεύουν Περικλής Μουστάκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Πηνελόπη Τσιλίκα).
Ακολουθούν «Από τη ζωή της μαριονέτας» (Οκτώβριος 2018) σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, «Μπροστά σ’ έναν κλόουν» (Δεκέμβριος 2018) σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα.
● Μετά το Πάσχα η παράσταση «Ενας καλός λόγος» σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ελίνας Μαντίδη - Αργύρη Πανταζάρα. Ενας ηθοποιός επί σκηνής. Πέντε στάδια προετοιμασίας, πέντε διαφορετικοί παρτενέρ, πέντε διαφορετικές παραστάσεις. Δευτέρα και Τρίτη.
● Μουσικός Ιούνιος: «Πελέας και Μελισσάνθη» λιμπρέτο του Μορίς Μέτερνιχ σε μορφή όπερας δωματίου, αφιέρωμα στον Κλοντ Ντεμπισί και στα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και η όπερα δωματίου του Κωστή Κριτσωτάκη «Raven» για δύο τραγουδιστές, έναν αφηγητή-ηθοποιό, μικρό φωνητικό σύνολο και πιάνο. To λιμπρέτο στα αγγλικά είναι του συνθέτη και της Νίνας Ράπη, βασισμένο πάνω σε ποίηση του Εντγκαρ Αλαν Πόε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας