Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα Οσκαρ από την Τεχεράνη

Ενα Οσκαρ από την Τεχεράνη

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τις Seven Films και Strada Films παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πιο περιζήτητο αυτή την εποχή Ιρανό σκηνοθέτη, τον Ασγκάρ Φαραντί, που κάθε ταινία του είναι και ένα γεγονός.

Από την Πέμπτη 12 έως τις 18 Ιανουαρίου θα προβληθούν τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες του, ανάμεσά τους, σε πρώτη προβολή και η τελευταία του, «Ο εμποράκος», υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης ταινίας και μια από τις εννέα ταινίες που έχουν μπει στη βραχεία λίστα για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας.

Το πρόγραμμα προβολών καθημερινά είναι το εξής:

❒ Α’ Αίθουσα: «Ο Εμποράκος» (17.30, 19.45, 22.00),

❒ Β’ Αίθουσα (Μειωμένο εισιτήριο 5€): «Το παρελθόν» (17.30), «Ενας χωρισμός» (19.45), «Τι απέγινε η Ελι» (22.00).

Την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι προβολές της ταινίας «Ο εμποράκος».

Ο γεννημένος το 1972 Φαραντί άρχισε να γυρνά μικρού μήκους ταινίες σε ηλικία 13 χρόνων, πολύ πριν πάει στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου έκανε θεατρικές σπουδές.

Οι πρώτες του δουλειές έγιναν για την τηλεόραση, το 2002 γύρισε την πρώτη του ταινία «Dancing in the dust» και ακολούθησαν άλλες δυο, που δεν πέρασαν και εντελώς απαρατήρητες.

Επρεπε, όμως, να εμφανιστεί το 2007 στο Φεστιβάλ του Βερολίνου η ταινία «Τι απέγινε η Ελι» και να κερδίσει την Αργυρή Αρκτο (σκηνοθεσία) για να ξεκινήσει η παγκόσμια λατρεία για τον Φαραντί.

Η ταινία παίχτηκε παντού (και στην Ελλάδα), για κάποιους θεωρείται ακόμα αξεπέραστη αυτή η αιρετική (κινηματογραφικά και ιδεολογικά) ματιά του στο σύγχρονο Ιράν και τη μεσαία του τάξη.

Κι ας έχουν ακολουθήσει δυο τουλάχιστον ταινίες, που επισημοποίησαν τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους της έβδομης τέχνης.

Η πρώτη δεν είναι άλλη από το «Ενας χωρισμός» (2011), που του χάρισε το Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά και Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ και έγινε παγκόσμια επιτυχία, πράγμα πρωτόγνωρο ακόμα και για τον ιρανικό κινηματογράφο.

Την ίδια χρονιά το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τον Ασγκάρ Φαραντί στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Τότε ο σκηνοθέτης μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι, όπου και γύρισε την επόμενη ταινία του («Το παρελθόν») με πρωταγωνίστρια την Μπερενίς Μπεζό, που πήρε και βραβείο ερμηνείας στις Κάνες, άλλη μια ιστορία χωρισμού, αυτή τη φορά όχι στην Τεχεράνη, αλλά στο Παρίσι, ανάμεσα σε ένα μικτό, γαλλο-ιρανικό ζευγάρι.

Η επόμενη ταινία, που δεν έχει βγει ακόμα στις ελληνικές αίθουσες, αλλά ακολουθεί ήδη την καθιερωμένη για Φαραντί διεθνή καριέρα, είναι ο «Εμποράκος», πάλι για ένα ζευγάρι στην Τεχεράνη, που βλέπει τη σχέση του να αλλάζει ενώ ανεβάζουν στο θέατρο τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ.

ΣΙΝΕΜΑ
Η Τραφάλγκαρ «ψηφίζει» Ασγκάρ Φαραντί
Το Λονδίνο και η πλατεία Τραφάλγκαρ θα στρώσουν δικό τους «κόκκινο χαλί» την μέρα απονομής των Οσκαρ στο Λος Αντζελες. Θα βγάλουν τη γλώσσα στον...
Η Τραφάλγκαρ «ψηφίζει» Ασγκάρ Φαραντί
ΣΙΝΕΜΑ
Εδώ είναι Βαλκάνια;
Καθώς οι ταινίες, ειδικά ενός ανέκαθεν πολιτικά συνειδητοποιημένου και μάχιμου φεστιβάλ όπως η Berlinale, δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην...
Εδώ είναι Βαλκάνια;
ΣΙΝΕΜΑ
Η πολυπολιτισμική εικόνα της βίας
Εχοντας φτάσει σχεδόν στη μέση της Berlinale, οι ταινίες που έχουν ξεχωρίσει είναι λίγες, αλλά δυνατές σαν γροθιές, ή ακόμα πιο πολύ, αφού η καθεμιά...
Η πολυπολιτισμική εικόνα της βίας
ΣΙΝΕΜΑ
Σε πρώτο πλάνο οι γυναίκες
Αυλαία για την 69η Berlinale και όλα τα φλας πάνω στην υπέροχη Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, η οποία μίλησε για #metoo και...
Σε πρώτο πλάνο οι γυναίκες