Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινούμενα σχέδια σε οθόνη και εργαστήρια

«Το Κορίτσι με το Παράξενο Ονομα Anina» του Αλφρέδο Σόδεργιτ είναι η επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2014

Κινούμενα σχέδια σε οθόνη και εργαστήρια

  • A-
  • A+

Ξεκίνησε ήδη, κι αν δεν έχετε παρευρεθεί στο πρόγραμμα σε μία από τις τρεις πρώτες ημέρες του, οργανώστε άμεσα την επίσκεψή σας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Προλαβαίνετε. Μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου (εκτός από τις 31 Δεκεμβρίου και την 1η του χρόνου) διοργανώνεται το ειδικό εορταστικό πρόγραμμα «Kids & Docs: Από το ντοκιμαντέρ στο animation» για παιδιά 5 έως 15 ετών. Εκτός από ορισμένες masterpiece ταινίες, περιλαμβάνει εργαστήρια για παιδιά (χωρισμένα ανάλογα με την ηλικία τους) με στόχο αφενός την εξοικείωση με την κινούμενη εικόνα και αφετέρου με το ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος, το ντοκιμαντέρ. Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο «Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και γίνεται σε συνεργασία με το «Exile Room», τον γνωστό μη κυβερνητικό οργανισμό που προωθεί το ντοκιμαντέρ.

Οι διοργανωτές επέλεξαν δύο μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, δύο ντοκιμαντέρ (προβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες) και μια σειρά εξαιρετικών μικρού μήκους ταινιών animation και ντοκιμαντέρ (από ολόκληρο τον κόσμο) και μαζί ένα νέο είδος που παντρεύει τα δύο παραπάνω. Στόχος του αφιερώματος είναι «να φέρει τα παιδιά κοντά στο σινεμά και να τα εξοικειώσει με το είδος του ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας την ευελιξία του, αλλά και να εγκαθιδρύσει νέες, δημιουργικές συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που θέλουν να αγκαλιάσουν την οπτικοακουστική εκπαίδευση, καλλιεργώντας μια νέα γλώσσα επικοινωνίας σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου» σημειώνουν οι υπεύθυνοι.

Δύο από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της πρόσφατης παραγωγής προβάλλονται τις επόμενες ημέρες.

• «Το κορίτσι με το παράξενο όνομα -“Anina”» του Αλφρέδο Σόδεργιτ (Ουρουγουάη - Κολομβία 2013). Ηταν η επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2014 και συνοδεύεται από θερμές κριτικές για το ευφάνταστο και διασκεδαστικό ύφος της. Ακολουθεί τη μικρή Ανίνα, το κορίτσι με το πιο παράξενο ονοματεπώνυμο στον κόσμο, καθώς διαβάζεται και ανάποδα. Κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τους συμμαθητές της, που δεν χάνουν την ευκαιρία για πειράγματα στο σχολείο. Οταν η Ανίνα μπλέκει σε έναν καβγά με μια συμμαθήτριά της, θα λάβει την πιο αλλόκοτη τιμωρία στην ιστορία των αλλόκοτων τιμωριών. (Σήμερα, 3 μ.μ., για παιδιά άνω των 10 ετών.)

• «Θεία Χίλντα!» (2013), επίκαιρο οικολογικό παραμύθι από τους ταλαντούχους Γάλλους animators Μπενουά Σιε και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ. Υποκινούμενη από την απέραντη αγάπη της για τη φύση, η Χίλντα έχει κατασκευάσει ένα θερμοκήπιο με τα πιο σπάνια και απειλούμενα φυτά. Οταν μια εταιρεία βγάζει στην αγορά μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σχέδιά τους. (Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 3 μ.μ., για παιδιά άνω των 10 ετών.)

• Την Τρίτη (30/12) και την Παρασκευή (2/1), πάντα στις 3 μ.μ., προβάλλονται μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων της σύγχρονης παραγωγής για παιδιά 5-9 ετών και 13 ετών και άνω, αντίστοιχα.

Παράλληλα με τις προβολές, κάθε μέρα διοργανώνονται εργαστήρια animation, ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα παιδιά καθοδηγούν δύο ειδικοί στο είδος: η Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός εκπαιδευτικός με δράση στη Βιέννη και το Λουξεμβούργο, και ο Μπάμπης Αλεξιάδης, πολυβραβευμένος media artist και animator με βάση το Λονδίνο. Πότε ξεκίνησε η κινούμενη εικόνα; Πώς προχωρούν οι καβαλάρηδες στην έρημο; Ποια είναι τα οπτικά παιχνίδια; Τι είναι το animation; Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε ταινία κινουμένων σχεδίων; Ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά είναι παίζοντας και δημιουργώντας.

Info:

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός). Τηλ. 210-3609695, 210-3612046. Προβολές 15.00. Εργαστήρια 16.30-18.30.

Το εισιτήριο (μάλλον τσουχτερό καθώς η δράση είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ) κοστίζει 5 ευρώ και μαζί με το εργαστήριο 7 ευρώ.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (210-3223394 και [email protected]), καθημερινά 11 π.μ.-4 μ.μ.

Ολο το πρόγραμμα στο www.exileroom.gr και www.tainiothiki.gr

 

 

ΣΙΝΕΜΑ
Η Δράμα ψηφίζει σινεμά
Αυτή η διοργάνωση δεν χάνει ποτέ το κέφι της. Κάθε χρόνο γίνεται και πιο φρέσκια και ορμητική. Το νέο κινηματο-γραφικό αίμα της χώρας μας και του κόσμου όλου δίνει το ραντεβού του στις μεγάλες οθόνες της...
Η Δράμα ψηφίζει σινεμά
ΣΙΝΕΜΑ
Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες μένουν σπίτι
Ξεκίνησε με οκτώ σκηνοθέτες, που διεκδικούν σε λίγες μέρες κι ένα βραβείο Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αλλά θα συνεχιστεί με διάσημα και ξεχωριστά ξένα ονόματα.
Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες μένουν σπίτι
ΣΙΝΕΜΑ
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
Ανέλαβε διστακτικά, αλλά ανέβασε στην κορυφή, με ποιοτικές εκδηλώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, που ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Με την ευκαιρία αυτή, ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κάνει έναν...
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
ΣΙΝΕΜΑ
Σέξι θρίλερ στη διχασμένη Ιερουσαλήμ και ο κλασικός εκδικητής Λίαμ Νίσον
Μια παλαιστινιακή ταινία, βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, με τη μορφή του θρίλερ (με πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους φυσικά), καταφέρνει να μιλήσει πολύ καλύτερα από όποιο δράμα για τη σημασία και...
Σέξι θρίλερ στη διχασμένη Ιερουσαλήμ και ο κλασικός εκδικητής Λίαμ Νίσον
ΣΙΝΕΜΑ
Mικρές ταινίες για μικρούς θεατές
H ελληνική παραγωγή ταινιών (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) για παιδιά και νέους είναι ελάχιστη. Δυστυχώς. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι Ελληνες κινηματογραφιστές είναι σαν να αγνοούν το...
Mικρές ταινίες για μικρούς θεατές
ΣΙΝΕΜΑ
Σινεμά ο Κορυδαλλός
Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά μαθήματα κινηματογράφου στις αντρικές φυλακές, έπειτα από πρόταση του σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινου. Την περασμένη Παρασκευή προβλήθηκαν οι δύο μικρού μήκους ταινίες τους,...
Σινεμά ο Κορυδαλλός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας