• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  59%

Η γενική διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Λεοντάρης

Νοικοκύρεμα, λεφτά και όνειρα

 • A-
 • A+

Την πρώτη της εμφάνιση έκανε χθες η νέα ηγεσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έστω και με λίγη καθυστέρηση (το Δ.Σ. διορίστηκε τον Ιανουάριο και η γενική διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη εκλέχτηκε μέσα Απριλίου). Ηθελαν, όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γιάννης Λεοντάρης, «να είναι πιο έτοιμοι, να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα».

Παρών και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στον οποίο χρωστάνε το πιο ενδιαφέρον νέο από όσα είχαν να πουν. Διότι το ΕΚΚ ανακοίνωσε χθες μετά από πολύ καιρό (εκλογές και περιπέτειες γαρ) εγκρίσεις ταινιών.

Και έχει λεφτά! Είχε βέβαια και 5-6 εκατ. αποθεματικό από την «αμαρτωλή» διοίκηση Καραντινάκη-Γρίβα. Ομως, παρόλο που έχασε μέσα στην αναμπουμπούλα του νέου μνημονίου τον πολύτιμο πόρο από την επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων («κάναμε λάθος στη διαπραγμάτευση, κακώς θεωρήθηκε φόρος υπέρ τρίτων», είπε ο κ. Μπαλτάς), το υπουργείο φρόντισε να καλύψει πάνω-κάτω το κενό με 2 εκατ.

Εδωσε κι άλλα δύο εκατ. (γιατί περίμεναν πολλές ταινίες στην ουρά). Εδωσε κι άλλο ένα (από τις δημόσιες επενδύσεις για έργα υποδομής, εξοπλισμό και άλλα). Είχαν γραφτεί και στον κωδικό του ΕΚΚ στον τακτικό προϋπολογισμό, 1,6 εκατ. Ολα μαζί σούμα (μαζί με κάτι ψιλά) 6,8 εκατ. ευρώ.

Σε γενικά ήπιο κλίμα κύλησε η συνέντευξη Τύπου, μακριά από τις εντάσεις που είχαν προηγηθεί και ακολουθήσει την αποπομπή της προηγούμενης διοίκησης, η οποία, όπως παραδέχτηκε ο κ. Λεοντάρης, «είχε δημιουργήσει καχυποψία στον χώρο». Η ηγεσία του ΕΚΚ στάθηκε στα βασικά σημεία των πεπραγμένων της και παρουσίασε τις προτεραιότητές της για το μέλλον. Δεν έλειψε φυσικά η κριτική προς τους παλιούς, αν και «δεν παραλάβαμε πάντως και καμένη γη», όπως είπαν.

Τέσσερις νέοι διευθυντές: «Απορούμε πώς λειτουργούσε το Κέντρο μέχρι τώρα», αναρωτήθηκε ο κ. Λεοντάρης και υποστήριξε ότι πέρασαν «από την ενός ανδρός αρχή» σε μια νέα εποχή διαφάνειας, οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου, η οποία θα ολοκληρωθεί με τον διορισμό τεσσάρων νέων διευθυντών. Τους προβλέπει ο νόμος, αλλά οι προηγούμενοι δεν τους ήθελαν (ή μήπως δεν τους ενέκρινε το υπουργείο;).

Απομένει, βέβαια, μια κοινή υπουργική απόφαση, ας ελπίσουμε ότι σε δύσκολες οικονομικές εποχές δεν θα κολλήσει πάλι το πράγμα.

Μετακόμιση από Αρεοπαγίτου: Η ανάρτηση στη Διαύγεια ανοιχτής πρόσκλησης για υποβολή προσφορών από ιδιοκτήτες ακινήτων έγινε αφού το Δ.Σ. είχε βρει νέο κτίριο και είχε δώσει και «καπάρο» - ο Χάρης Θεοχάρης έφερε το «σκάνδαλο» στη Βουλή.

Σύμφωνα, όμως, με την ηγεσία του ΕΚΚ, είναι απλώς ανυπόστατο. Βιάζονταν να μετακομίσουν, βρήκαν αμέσως το κατάλληλο κτίριο και δεν είχαν καμία υποχρέωση να κάνουν ανάρτηση στη Διαύγεια. Αντέδρασαν ωστόσο οι εργαζόμενοι γιατί το νέο κτίριο είναι μακριά από το κέντρο και τους έκαναν τη χάρη να ψάξουν λίγο ακόμα.

Τελικά, καλύτερη προσφορά αποδείχτηκε η αρχική. Τι γλιτώνουν; Αντί για 11 χιλιάδες τον μήνα για 850 τ.μ., θα πληρώνουν 4 χιλιάδες ευρώ για 2.000 τ.μ. Θα έχουν και καλύτερες αποθήκες, γιατί οι παλιές «είχαν υγρασία και τρωκτικά» και καταστρέφονταν οι κόπιες. Θορυβήθηκαν οι δημοσιογράφοι με τη σοβαρή καταγγελία, αλλά το Δ.Σ. ήταν ήρεμο. Η μετακόμιση θα γίνει μόνο όταν τελειώσουν τα απαραίτητα έργα στο νέο κτίριο (πληρώνει ο ιδιοκτήτης), άρα δεν μπορεί να είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα.

Ξένες παραγωγές στην Ελλάδα: Μαράζι το έχει ο κινηματογραφικός χώρος να συσταθεί επιτέλους Film Commission, ο φορέας που θα αφοσιωθεί στην προσέλκυση ξένων παραγωγών.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μετά από ανάθεση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μια σχετικά μεγάλη ξένη παραγωγή, που δαπανά στα γυρίσματα 25 εκατ. ευρώ, αυξάνει το ΑΕΠ κατά 35 εκατομμύρια και δημιουργεί 750 θέσεις εργασίας, 223 από τις οποίες στους κλάδους παραγωγής.

Το ΕΚΚ προχώρησε, λοιπόν, σε νέα μελέτη λειτουργίας του Film Commission (από ξένη εταιρεία) και κατόπιν συστάθηκε ομάδα εργασίας από τέσσερα υπουργεία για την τελική φυσιογνωμία του. Eνα μόνο πρόβλημα: τι φορολογικές ελαφρύνσεις (και επιστροφές ακόμα) θα προσφέρουμε σε εποχές μνημονίου σε ξένους παραγωγούς για να τους τραβήξουμε στη χώρα μας;

Ο Αριστείδης Μπαλτάς θα προσπαθήσει να πείσει τον υπουργό Οικονομικών, για να μη μείνουμε μόνο με εκπτώσεις στον ΦΠΑ. Σημασία έχει ότι ο Γιάννης Λεοντάρης δήλωσε: «Δεν παραιτούμαστε, θα το παλέψουμε».

Τι τρέχει με το Eurimages; Θα διατηρήσει ο Αλέξης Γρίβας τη θέση του εθνικού εκπροσώπου μας στο Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης που βοηθά πλουσιοπάροχα τις συμπαραγωγές ή πιέζει το ΥΠΠΟ για την αποπομπή του;

«Καμιά πίεση δεν υπάρχει, εμείς αποφασίζουμε», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιάννης Λεοντάρης. «Η Ελλάδα έχει εθνικό εκπρόσωπο στο Eurimages, τον Αλέξη Γρίβα, που έχει πολύ σημαντικό έργο, αναγνωρίζεται από τους ξένους και προκαλεί ασφάλεια στους Ελληνες σκηνοθέτες. Το πρόβλημα αυτό δεν μας απασχόλησε ακόμα, δεν το έχουμε συζητήσει, δεν ξέρουμε καν τις προθέσεις του ίδιου», είπαν.

ΕΚΚ-σχολείο: Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Ελισάβετ Χρονοπούλου, μέλος του Δ.Σ., ανέπτυξε με πάθος έναν καινούργιο ρόλο που αναλαμβάνει το Κέντρο: τον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό νέων κινηματογραφιστών, που αρχίζει από σεμινάρια και εργαστήρια (το νέο κτίριο διαθέτει κατάλληλους χώρους) και καταλήγει σε υποτροφίες και βραβεία-κίνητρα σε φεστιβάλ.

1,7 εκ. ευρώ στην παραγωγή

● Τα πρώτα εφτά (τυχερά) κινηματογραφικά πρότζεκτ μεγάλου μήκους, που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΚ με συνολικά 840 χιλιάδες ευρώ, είχαν κατατεθεί την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου 2015. Είναι τα εξής:

«Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα (160 χιλ.), «Για να δει τη θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου (140 χιλ.), «Cosmic Dandy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Μήλο» του Χ. Νίκου και «Παρί» του Σιαμάκ Ετεμάντη (κάθε μία με 130 χιλ.), «Πολιορκία στην οδό Λιπερτή» του Σ. Πάμπαλλη (90 χιλ.) και «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη (60 χιλ.). Κόπηκε πάντως η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σ΄αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει».

● Εγκρίθηκε ακόμα η χρηματοδότηση 19 ήδη ολοκληρωμένων ταινιών (μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ μεγάλου και μεσαίου μήκους), με συνολικά 93.700 ευρώ. Ανάμεσά τους το «Silent» του Γ. Γκικαπέππα και τα ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, «Σιωπηλός μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Πώς να σωπάσω» του Θόδωρου Μαραγκού. Η κάθε ταινία πήρε από 1.400 μέχρι 6.000 ευρώ.

● Τέλος, τρεις ξένες παραγωγές ενισχύθηκαν με συνολικά 67 χιλιάδες ευρώ: «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη (12 χιλ.), «Ο κόλπος» του Εμρέ Πεκσάν (30 χιλ.), και «Sideway» του Ταϊφούν Πιρσελίμογκλου (25 χιλ.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΙΝΕΜΑ
Παραιτήθηκε η Ελισάβετ Χρονοπούλου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να ηρεμήσει και να δουλέψει σοβαρά και δημιουργικά προς όφελος της παραγωγής που στενάζει περιμένοντας. Δεν φτάνει που έχει αλλάξει τρεις...
Παραιτήθηκε η Ελισάβετ Χρονοπούλου
ΣΙΝΕΜΑ
Σύσκεψη στην Μπουμπουλίνας για το Κέντρο Κινηματογράφου
Μάλλον κάτι συμβαίνει με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όχι, ίσως, ακραίο, που δείχνει κρίση, αλλά κάποια προβλήματα στη λειτουργία του που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τη συνέχεια του έργου του και...
Σύσκεψη στην Μπουμπουλίνας για το Κέντρο Κινηματογράφου
ΣΙΝΕΜΑ
«Δώστε το 1,5% στο ελληνικό σινεμά»
Ο Αριστείδης Μπαλτάς, είναι αποφασισμένος να τελειώσει μια και καλή με ένα χρόνιο, σοβαρό πρόβλημα του ελληνικού κινηματογράφου. Την απόδοση από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του 1,5% των ακαθαρίστων εσόδων τους ή...
«Δώστε το 1,5% στο ελληνικό σινεμά»
ΣΙΝΕΜΑ
Πολλά ερωτήματα για μια μετακόμιση
Με ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη προς τον υπουργό Πολιτισμού ήρθε στη Βουλή ένα θέμα, που έγινε γνωστό εδώ και λίγο καιρό και αφορά την απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να...
Πολλά ερωτήματα για μια μετακόμιση
ΣΙΝΕΜΑ
Βρέθηκε ο φάκελος, διορίζεται η Ζαλαντό
Προς μεγάλη μας έκπληξη ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Δεν έχω λάβει καμιά επίσημη πρόταση από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν έχω καμιά αντίρρηση αρχής να είναι κάποιος μη Ελλην επικεφαλής του...
Βρέθηκε ο φάκελος, διορίζεται η Ζαλαντό
ΣΙΝΕΜΑ
Πότε θα πάρει... εξιτήριο το ελληνικό σινεμά;
Οι άνθρωποι που παράγουν τον ελληνικό πολιτισμό δεν είναι χομπίστες, απλώς επειδή κάνουν κάτι όμορφο. Δεν είναι πολυτέλεια ο πολιτισμός· είναι βασικό αγαθό και, όπως αποδείχτηκε μόλις τώρα, απαραίτητο.
Πότε θα πάρει... εξιτήριο το ελληνικό σινεμά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας