Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Zητούνται επειγόντως ταινίες για παιδιά

«River Road»

Zητούνται επειγόντως ταινίες για παιδιά

  • A-
  • A+

Πριν από δύο χρόνια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους προέτρεψε να ανακηρυχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας το κορυφαίο ευρωπαϊκό φεστιβάλ στο είδος του.

Και ενώ η εγχώρια παραγωγή ταινιών για εφήβους και παιδιά είναι ανύπαρκτη, οι υποδομές στον Πύργο ελλιπείς, τα οικονομικά πάντα πενιχρά, οι δυσκολίες σύνθετες, το φεστιβάλ ενηλικιώθηκε. Φέτος συμπληρώνει αισίως 18 χρόνια.

Είναι το ωραιότερο της χώρας, το μοναδικό στο είδος του, το πιο φρέσκο και ελπιδοφόρο, καθώς τα παιδιά πρωταγωνιστούν στην οθόνη και εκτός αυτής.

Από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης των σχολείων του Πύργου, έδρας του φεστιβάλ, της ευρύτερης περιοχής και της υπόλοιπης χώρας αυτά συμμετέχουν πρωτίστως με τις δικές τους ταινίες, που ετοιμάζουν ατομικά και ομαδικά, και παράλληλα στις προβολές, τις δράσεις, τα εργαστήρια, τα αυτοσχέδια χάπενινγκ.

Σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι συναντούν συνομηλίκους τους από το εξωτερικό, κυρίως από την Ευρώπη. Στήνουν γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργούν σχέσεις φιλίας.

«Σίγουρα τα παιδιά είναι οι σημαντικότεροι υποστηρικτές μας. Οταν διαπιστώνουν κάποιο πρόβλημα στη διοργάνωση, αντιδρούν άμεσα. Μια χρονιά –από τις πολλές- που είχαμε οικονομικά προβλήματα κινήθηκαν μόνα τους και μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρήκαν 60 σπίτια (τους) διαθέσιμα να φιλοξενήσουν τους συνομηλίκους τους από το εξωτερικό», μας λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής, εμπνευστής και ψυχή του φεστιβάλ.

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά στον Πύργο, πρέπει να επισκεφτεί τη διοργάνωση. Φέτος αναμένονται περισσότερα από 100 παιδιά από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες (Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Σερβία κ.ά.). Ανάμεσά τους η Μαρίνα Μουνιόζ Φορτούνι και ο Ινάκι Λαμούα από τη Βαρκελώνη.

Ηρθαν πρώτη φορά πολύ πιτσιρικάδες, πριν από 12 χρόνια, και σήμερα επιστρέφουν μιλώντας άπταιστα ελληνικά και έχοντας τεράστια αγάπη εκτός από το σινεμά και για τη χώρα μας. Τιμής ένεκεν θα παρουσιάσουν μάλιστα μέρος της τελετής έναρξης το βράδυ του Σαββάτου, 28 Νοεμβρίου.

«Σε όλο τον κόσμο η χρήση του κινηματογράφου είναι συστατικό στοιχείο της εκπαίδευσης. Δεν μπορείς να αγνοείς στο σχολείο αυτήν την τέχνη και μαζί την έκρηξη της τεχνολογίας», λέει ο Δημήτρης Σπύρου. Η φετινή δεν είναι απλώς μια, κατ’ εξαίρεση, καλή χρονιά χωρίς οικονομικά προβλήματα, αλλά και ελπιδοφόρα.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι θα προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο χαρακτήρισε «καλή είδηση μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε». Εξάλλου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δημήτρη Σπύρου σε συνάντηση που είχαν.

«Ο υπουργός ως πανεπιστημιακός δάσκαλος κατάλαβε όλες τις διαστάσεις του θέματος. Αυτό που είπαμε είναι να αποκτήσει το φεστιβάλ αυτόνομο πρόσωπο και προϋπολογισμό, γιατί τώρα διοργανώνεται από το “Νεανικό Πλάνο”».

Ο εκπαιδευτικός ρόλος της διοργάνωσης είναι πάνω από εμφανής. «Τα παιδιά του Πύργου, που έχουν συνεχή σχέση με το φεστιβάλ, πρωτοπορούν, εντυπωσιάζουν και στέκονται αντάξια στα εργαστήρια ή στο σχολικό περιβάλλον του εξωτερικού, από την Κορέα μέχρι το Βερολίνο. Γιατί και τα δικά μας παιδιά ταξιδεύουν στο εξωτερικό και συμμετέχουν σε αντίστοιχα φεστιβάλ», επισημαίνει ο Δημήτρης Σπύρου.

Σχολιάζοντας την πενιχρή έως ανύπαρκτη παραγωγή ταινιών για παιδιά και εφήβους στη χώρα μας λέει: «Δυστυχώς ο παιδικός κινηματογράφος δεν έχει κερδίσει τους επαγγελματίες. Κάτι αρχίζει να κινείται όμως, ειδικά τώρα που το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ταινίες του είδους.

Είμαστε σε συνεννόηση με τον Γρηγόρη Καραντινάκη και τον Διονύση Τσακνή για μια σειρά σεμιναρίων προς νέους επαγγελματίες. Να φέρουμε και ξένους από τον χώρο του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου. Εχουμε ωραίο παιδικό θέατρο, σπουδαία λογοτεχνία και δεν έχουμε ταινίες. Είναι παράδοξο. Οταν πηγαίνουμε στα ξένα φεστιβάλ, οι αγοραστές ενδιαφέρονται, υπάρχει ζήτηση του είδους και δεν υπάρχει παραγωγή.

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν ολόκληρο δίκτυο, εξαιρετικά ανταποδοτικό, μάλιστα, σε σχέση με το κόστος. Μέσα από συντονισμένες κινήσεις, που αφορούν και την εκπαίδευση στα σχολεία, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή ταινιών. Στη Φινλανδία η ταινία “Μια ιστορία για τον Αγιο Βασίλη” ήρθε πρώτη στο box office. Στην Ολλανδία κάνουν εκατομμύρια εισιτήρια οι εθνικές παραγωγές τους».

Οσο για το φετινό πρόγραμμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής δηλώνει πως «διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με εξαιρετικές ταινίες από όλο τον κόσμο, τις οποίες αναζητούμε με μεγάλη επιμονή.

Παράλληλα, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία υποδομών, γιατί ασφυκτιούμε από την έλλειψη χώρων. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι έχουμε τη γνώση και την οργανωτική επάρκεια να μετατρέψουμε τον Πύργο σε πανευρωπαϊκό κέντρο για την οπτικοακουστική επικοινωνία και έκφραση των νέων ανθρώπων. Εχουμε συμμάχους 18 χώρες. Η ύπαρξη υποδομών θα μας έλυνε τα χέρια».

INFO:

Σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Γαστούνη ξεκινάει το Σάββατο το φεστιβάλ (μέχρι 5 Δεκεμβρίου) και η 15η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Camera Zizanio. Ταινία έναρξης ο «Λαβύρινθος» του Φλαμανδού Douglas Boswell, με θέμα τη σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου. Θα διαγωνιστούν 68 ταινίες από 45 χώρες. Πρόγραμμα: olympiafestival.gr

 

ΣΙΝΕΜΑ
Ερχονται Αλεξάντερ Πέιν και Κριστόφ Ζανούσι
Με επίσημους προσκεκλημένους τον Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη και παραγωγό Αλεξάντερ Πέιν και τον Πολωνό σκηνοθέτη και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κριστόφ Ζανούσι, με ευρωπαϊκές...
Ερχονται Αλεξάντερ Πέιν και Κριστόφ Ζανούσι
ΣΙΝΕΜΑ
«Νύχτες Πρεμιέρας» για όλους
Με φρέσκια ματιά, ανανεωτική διάθεση, κάλεσμα σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες και προβολές 180 ταινιών ξεκινά σε λίγες μέρες το καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού των σινεφίλ. Για την πρεμιέρα επέλεξαν την...
«Νύχτες Πρεμιέρας» για όλους
ΣΙΝΕΜΑ
Μη σκοτώνετε το σινεμά
Ζητούν επίμονα την επαναφορά του ειδικού φόρου στα εισιτήρια και να εφαρμοστεί το 1,5% από τα ακαθάριστα έσοδα των καναλιών. Εχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όμως βλέπουν θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση
Μη σκοτώνετε το σινεμά
ΣΙΝΕΜΑ
Psarokokalo, το κινηματογραφικό
Κινηματογραφικές προβολές με αρχιτεκτονικά φιλμ, φιλμάκια από την κορεατική παραγωγή θα φιλοξενηθούν στην Πειραιώς, παράλληλα με εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια που θα δώσουν αφιλοκερδώς βραβευμένοι...
Psarokokalo, το κινηματογραφικό
ΣΙΝΕΜΑ
Η Δράμα ψηφίζει σινεμά
Αυτή η διοργάνωση δεν χάνει ποτέ το κέφι της. Κάθε χρόνο γίνεται και πιο φρέσκια και ορμητική. Το νέο κινηματο-γραφικό αίμα της χώρας μας και του κόσμου όλου δίνει το ραντεβού του στις μεγάλες οθόνες της...
Η Δράμα ψηφίζει σινεμά
ΣΙΝΕΜΑ
Σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης
Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, σεμινάρια, κινηματογραφικά εργαστήρια, ομιλίες ανθρώπων του σινεμά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικές προβολές και εκδηλώσεις...
Σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας