«Γαλλικό γουέστερν» χαρακτήρισαν την ταινία «Vingt Dieux» («Είκοσι θεοί» – που στην Ελλάδα προβάλλεται με τον ευρηματικό τίτλο «Θεϊκό τυρί») κάποιοι κριτικοί, αν και η ίδια η σκηνοθέτρια αντιμετωπίζει αυτή την πρώτη της ταινία ως προσπάθεια ρεαλιστικής παρουσίασης της γαλλικής περιφέρειας. Και νομίζουμε ότι το πέτυχε.
Με αρκετές εικόνες που σοκάρουν έναν κάτοικο της πόλης, όπως το ξεγέννημα της αγελάδας, που για τη γαλλική (και προφανώς και για την ελληνική) αγροτική επαρχία είναι μια σκληρή καθημερινότητα, η Λουίζ Κουρβουαζιέ μεταφέρει στο «πανί» έναν άλλο κόσμο.
Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι βιώνουν μια σκληρή ζωή. Το εξέφρασε με λίγες λέξεις η νεαρή αγρότισσα-πρωταγωνίστρια της ταινίας, η οποία, αν και έχει τη δική της φάρμα, είναι αναγκασμένη να δουλεύει καθημερινά όλη μέρα και να ζει σχεδόν απομονωμένη, χωρίς να γεύεται ούτε τις χαρές της ηλικίας της. Εικόνες αδιανόητες για έναν νεαρό κάτοικο της πόλης, που, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, ζει χωρίς τέτοιες ευθύνες και σωματική κόπωση.
Αυτή η σκληρή γαλλική επαρχία με τις δεκάδες χιλιάδες φάρμες είναι η Ευρώπη που δεν γνωρίζουμε, η Ευρώπη που τροφοδοτεί με προϊόντα διατροφής όλα τα αστικά σπίτια. Οι εικόνες της παραγωγής ενός παραδοσιακού γαλλικού τυριού, του κοντέ, δεν είναι κάτι φολκλόρ, όπως ίσως το εκλαμβάνουν οι αγροτουρίστες που μας έδειξε η ταινία να παρακολουθούν σχετικό «σεμινάριο». Είναι ένας τρόπος ζωής και επιβίωσης για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Αυτή την κτηνοτροφική Ευρώπη ενοχοποιεί η σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτω από την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αυξανόμενη επέκταση της επιρροής των χορτοφαγικών αντιλήψεων, τίθενται στόχοι μείωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η εικόνα της πράσινης αγροτικής περιφέρειας, την οποία πολύ ρεαλιστικά μας μετέφερε η Γαλλίδα σκηνοθέτρια, δεν ταιριάζει με το «πρασίνισμα» που σχεδιάζει το ευρω-κονκλάβιο.
Στις αίθουσες των Βρυξελλών και του Στρασβούργου συζητιούνται μέτρα όπως τα κίνητρα αποχώρησης από την παραγωγή ή υιοθέτησης μεθόδων συναισθηματικής απώθησης της κατανάλωσης κτηνοτροφικών προϊόντων. Απαγορεύονται οι καμπάνιες προώθησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ χρηματοδοτούνται άλλες που διαφημίζουν τα βιομηχανοποιημένα φυτικά ή και «καλλιεργημένα» προϊόντα που σφετερίζονται τους όρους τυρί, κρέας, μπέργκερ. Κι όταν οργισμένοι αγρότες κατεβαίνουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τα τρακτέρ τους να διαμαρτυρηθούν, τα κυρίαρχα Μέσα τούς παρουσιάζουν ως οπαδούς της επελαύνουσας Ακροδεξιάς.
Κόντρα σε αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα, το «Θεϊκό τυρί» είναι ένας ύμνος στην αγροτική ζωή, χωρίς να κάνει καμιά προσπάθεια εξιδανίκευσης και ωραιοποίησης των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Κόντρα στη φασίζουσα πολιτική πραγματικότητα της σημερινής Γαλλίας, ο γαλλικός κινηματογράφος παρουσίασε ένα ποίημα για την πρωτογενή παραγωγή και τους ανθρώπους της, για την απλή καθημερινή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται σε αυτές τις συνθήκες, για τον αγώνα να βρουν διέξοδο και να επιβιώσουν οι νέοι σε ένα σκληρό και άδικο περιβάλλον.
Το «Θεϊκό τυρί» θα μπορούσε να γίνει σύμβολο στον αγώνα για επιβίωση των νέων κτηνοτρόφων ακόμα και στη χώρα μας, όπου η κτηνοτροφική παραγωγή καταρρέει. Είναι η μικρή κτηνοτροφική παραγωγή που διατηρεί την παράδοση, είναι το αυθεντικό προϊόν που παράγεται με αγάπη και μεράκι, είναι μια έντιμη διέξοδος στην παγκοσμιοποιημένη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων που ισοπεδώνει χώρες, λαούς, οικονομίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας