Με επτά ταινίες, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τιμά το Νίκο Περάκη, ένα σπουδαίο δημιουργό με ιδιαίτερο χιούμορ και ξεχωριστή κινηματογραφική γραφή. Μια σπάνια ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του, παρέα με τον ίδιο, φίλους και συνεργάτες του.
Το αφιέρωμα, με τίτλο «Οι 7 αγαπημένες μου», θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στην ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Επτά ταινίες που αγάπησε πολύ έρχονται στην Αθήνα, μετά τον Χρυσό Αλέξανδρο που του απονεμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Bomber & Paganini», «Ιδού η Μήλος», «'Αρπα Colla», «Λούφα + Παραλλαγή», «Bίοs + Πολιτεία», «Προστάτης οικογενείας» και «Ψυχραιμία». Παρών στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα είναι φυσικά ο ίδιος ο Νίκος Περάκης αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα προλογίσουν τις ταινίες του και θα παρευρεθούν στις προβολές.
Ο Νίκος Περάκης αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Το αφιέρωμα αναδεικνύει τη χαρισματική και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη συμβολή του ως production designer σε εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το προσωπικό του σύμπαν, όπως η υπόγεια ειρωνεία, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι αποπροσανατολισμένοι ήρωες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πνιγηρό περιβάλλον.
Ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου, ο Νίκος Περάκης ξεκίνησε την πορεία του στο σινεμά στη δεκαετία του '60, σπουδάζοντας σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, επέστρεψε στη Γερμανία, όπου άρχισε να εργάζεται ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του '70, στις απαρχές της έκρηξης του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.
Παράλληλα με τη σκηνοθετική του πορεία, ο Νίκος Περάκης συνέχισε τη συναρπαστική του διαδρομή ως production designer, συνεργαζόμενος με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου: από τον Φόλκερ Σλέντορφ στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα «Ταμπούρλο», μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο μέσα από ορισμένες από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.
Η έναρξη του αφιερώματος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με την ταινία «Bomber & Paganini» την οποία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
*ΠΕΜΠΤΗ 19/9
20.30 Bomber & Paganini (1976, 104')
Προλογίζει ο Νίκος Περάκης
*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9
20.30 Ιδού η Μήλος/ Milo Milo (1979, 96')
Προλογίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας
*22.30 'Αρπα Colla (1982, 98')
Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
*ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9
20.30 Λούφα + Παραλλαγή (1984, 96')
Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου
*22.30 Bίοs + Πολιτεία (1987, 101')
Προλογίζει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας
*ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9
20.30 Προστάτης οικογενείας (1997, 96')
Προλογίζει ο Ρένος Χαραλαμπίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός
22.30 Ψυχραιμία (2007, 99')
Προλογίζει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας