Οταν ξεκινάς με Αλμοδόβαρ και Σελίν Σονγκ, πόσο λάθος μπορεί να πάει η συνέχεια; Μάλλον το εντελώς αντίθετο θα συμβεί. Φυσικά αναφερόμαστε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» που έφτασε αισίως τα 29 του χρόνια και ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη με δύο ταινίες για την αγάπη (ίσως κάτι που έχουμε ξεχάσει τελείως με όσα συμβαίνουν εκ δεξιών και εξ αριστερών γύρω μας).
Η μία είναι η πολυαναμενόμενη αγγλόφωνη ισπανική δραματική ταινία μικρού μήκους, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Strange way of life», ένα queer γουέστερν με πρωταγωνιστές τους Ιθαν Χοκ και Πέδρο Πασκάλ (στον ρόλο δύο πρώην πυροβολητών που ξανασυναντιούνται μετά από χρόνια). Και η άλλη είναι οι «Περασμένες ζωές» της Νοτιοκορεάτισσας/Καναδής Σελίν Σονγκ, η οποία στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της φαίνεται πως θα διεκδικήσει κατευθείαν Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά.
Αυτή είναι μόνο η αρχή. Γιατί τις δώδεκα ημέρες, έως και τις 8/10, το φεστιβάλ θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από περίπου 150 ταινίες. Ταυτόχρονα έρχονται πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, 35 καλεσμένοι, πέντε παράλληλες εκδηλώσεις και αρκετά πάρτι, όπου το κοινό μαζί με τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες θα συν-κινηθούν, ανταλλάσσοντας απόψεις και δημιουργώντας αναμνήσεις σε κινηματογραφικό κάδρο.
Εξάλλου, όπως είπε και ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ: «Τι είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, πέρα από τις ταινίες που προβάλλει, τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί, το κοινό που υποδέχεται, τις προτάσεις που συστήνει, τις ανακαλύψεις και συγκινήσεις που μοιράζεται με τους αγαπημένους του θεατές;» Και συνέχισε: «Ενα κινηματογραφικό φεστιβάλ είναι πάνω απ’ όλα η αίθουσα. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει φεστιβάλ. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει σινεμά. Και χωρίς αυτήν δεν υπάρχει πολιτισμός, εκτός κι αν ως πολιτισμός γίνεται πλέον αντιληπτή η συνήθεια της οικιακής ψυχαγωγίας κι αν ως αίθουσα έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε το σαλόνι, το καθιστικό ή την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μας».
Μια δήλωση-δήλωση. Ξεκάθαρη για τα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα. Γιατί μια πόλη όσο είναι οι δρόμοι της, τόσο είναι και τα βήματα των ανθρώπων της πάνω τους. Δεν υπάρχει δίχως τα τοπόσημά της και τη δράση, τις αναμνήσεις και όσα καινούργια βιώματα και εμπειρίες εγγράφουν οι κάτοικοί της σε κάθε βήμα τους. Το θέμα βέβαια είναι πολύ συγκεκριμένο: «Το κέντρο της πρωτεύουσας, που κάποτε φιλοξενούσε τις περισσότερες αίθουσες του αστικού χάρτη, συρρικνώνεται και σταδιακά αφανίζεται. Τα σινεμά χάνονται το ένα μετά το άλλο. Υστερα από το μαράζωμα των αιθουσών ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ, τα αγαπημένα “σπίτια” των Νυχτών Πρεμιέρας χωρίς τα οποία τίποτα δεν ήταν ποτέ ξανά ίδιο, άλλο ένα “σπίτι” του φεστιβάλ και του αθηναϊκού κοινού υποχρεώνεται τώρα να κλείσει.
»Αυτή τη φορά είναι το ΙΝΤΕΑΛ, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με ιστορία 102 ετών, στο οποίο μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν αμέτρητες γενιές θεατών... Για τον λόγο αυτό λοιπόν, για το ζοφερό μέλλον που ξημερώνει για τη βιωσιμότητα της αίθουσας στην πρωτεύουσά μας και για τη βιωσιμότητα της κινηματογραφικής εμπειρίας, οι Νύχτες Πρεμιέρας φέτος θέλουν πολύ, αλλά δεν μπορούν να χαρούν και να γιορτάσουν. Ισα ίσα που κάθε προβολή την οποία φιλοξενούν στο ΙΝΤΕΑΛ θα είναι και σαν ένας μικρός και πικρός αποχαιρετισμός» είπε ο Λουκάς Κατσίκας λέγοντας την αλήθεια. Που ωστόσο ποτέ δεν θα το δεχτούμε ως κάτι που θα γίνει και δεν θα ξε-γίνει. Γιατί δεν γίνεται να σβηστεί η Ιστορία...
Διεθνές Διαγωνιστικό
Επιστρέφοντας στα του φεστιβάλ, δεκαέξι ταινίες θα φιλοξενηθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό όπου θα δοθούν συνολικά τέσσερα βραβεία: Χρυσή Αθηνά, Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Σεναρίου και Κοινού Fischer. Οι βασικές θεματικές τους είναι σύγχρονοι προβληματισμοί όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η ταυτότητα και η ελευθερία, αλλά και βασικές, αρχέγονες θεματικές όπως ο έρωτας, η φιλία, η ενηλικίωση, η παιδικότητα.
Ετσι έχουμε ταινίες όπως τις: «How to have sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ (βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάνες), «Μην πετάξεις τίποτα» της Λούνα Κάρμου (τέσσερα βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας), «Τοτέμ» της Μεξικανής Λίλα Αβιλές (Βραβείο Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής φέτος στο Βερολίνο), «Σε αργή κίνηση» της Μαρία Καβταράτζε (Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς), «Μητέρα, πατρίδα» του Αλβαρο Γκάγκο αλλά και τη φετινή Χρυσή Αρκτο του Βερολίνου, το «Sur l’adamant», μια τρυφερή ματιά στον θεραπευτικό ρόλο της τέχνης από τον Γάλλο ντοκιμαντερίστα Νικολά Φιλιμπέρ.
Γενικά πάντως θα προβληθούν ταινίες με περγαμηνές ήδη («Οιωνός» του Βέλγου Μπαλοζί, οι επίσημες προτάσεις για Οσκαρ της Γερμανίας με τον 38χρονο Ιλκέρ Τσατάκ στο σκηνοθετικό τιμόνι και της Τουρκίας από τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, το υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα «May December» του Τοντ Χέινς, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας» της Ανα Φιντς που διακρίθηκε στο Σάντανς).
«Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»
Το τμήμα του Φεστιβάλ «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» μάς ενδιαφέρει επίσης πολύ με 47 ταινίες να λαμβάνουν μέρος στο αντίστοιχο διαγωνιστικό, όπως και το masterclass που θα δώσει ο Φατίχ Ακίν προσφέροντας συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα σκηνοθεσίας (filmmaking) για νέους/ες κινηματογραφιστές/ριες στο Ινστιτούτο Γκαίτε («Fatih Akin, Head on»).
Εντεκα ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο θα διαγωνιστούν για το δικό τους βραβείο, ενώ θα υπάρξουν και αφιερώματα: για το λονδρέζικο Scala, την πιο εκλεκτική art house αίθουσα της Αγγλία, μέσα στην οποία ανέπτυξαν την κινηματογραφική τους παιδεία καλλιτέχνες όπως οι Κρίστοφερ Νόλαν, Μάρτιν ΜακΝτόνα κ.ά., για τα 100 χρόνια Disney, για τον Μάρτιν Σκορσέζε με την πανελλήνια πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο και πόσα ακόμα. Οσο για την ταινία λήξης, αυτή θα είναι «Το αγόρι και ο ερωδιός» του κορυφαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων, Χαγιάο Μιγιαζάκι, και πάλι σε πανελλήνια πρεμιέρα.
Σινεμά να έχουμε, αίθουσες να προβάλλονται οι ταινίες, τις αίθουσες που αγαπάμε, και ας μην ξέρουμε μετά ποια ταινία να πρωτοεπιλέξουμε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Οι προβολές του φεστιβάλ θα γίνουν στις αίθουσες Δαναός Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Αστορ, Αστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 27/9-8/10. Ολο το πρόγραμμα και περαιτέρω πληροφορίες στο www.aiff.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας