«Οταν ακούτε τη λέξη γυναίκα, τι σας έρχεται πρώτα στον νου;» ρωτούσαν ένα κορίτσι και ένα αγόρι, από την Αυστρία, στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου και κατέγραφαν με την ερασιτεχνική τους κάμερα πρόσωπα, γνώμες, γωνιές της πόλης.
Είναι σύνηθες τις ημέρες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους να περπατάς στην κεντρική πλατεία γύρω από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στις γειτονιές με τα λίγα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά και τα άλλα εξαιρετικά κτίσματα περασμένων δεκαετιών, που αν και ερειπωμένα διατηρούν τη γοητεία τους, και να συναντιέσαι με νεαρούς κινηματογραφιστές, μαθητές σχολείων από κάθε σημείο του κόσμου και της χώρας που κάνουν το δικό τους ταινιάκι.
Τη δική τους κινηματογραφική παραγωγή, είτε για κάποιο εργαστήρι που βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε για την Camera Zizanio, είτε για το Daily News, το πολυαγαπημένο τμήμα που καταθέτει καθημερινά, με χιούμορ, φρεσκάδα και ανατρεπτική διάθεση, τα συμβάντα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Επετειακό φέτος, συμπλήρωσε 25 χρόνια προβολών, σεμιναρίων, εργαστηρίων για το σινεμά τα οποία απευθύνονται πρωτίστως στα παιδιά. Γιατί σε αυτό το Φεστιβάλ (με δράσεις που εξελίσσονται όλη τη διάρκεια του έτους) τα μικρότερα παιδιά και οι έφηβοι δεν παρακολουθούν απλώς ταινίες. Μυούνται στη μαγεία της 7η τέχνης, στα μυστικά, τις σύνθετες απαιτήσεις της, μοιράζονται ευθύνες, ειδικότητες, συνεργάζονται και αναλαμβάνουν τα ίδια να φέρουν σε πέρας τη μικρή κινηματογραφική παραγωγή τους.
Η μεγάλη γιορτή του σινεμά ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την τελετή απονομής των βραβείων στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παρόντες οι τοπικοί άρχοντες, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, οι υποστηρικτές, κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο και φυσικά τα παιδιά. Περισσότεροι από 10.000 ανήλικοι θεατές παρακολούθησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες 12 πόλεων, που συνδέονται με το Φεστιβάλ, τις προβολές 79 ταινιών από 51 χώρες.
Μεγάλος νικητής ήταν ο Γιοχάν Μανκά από τη Γαλλία. Η ταινία του «Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ», ένας ύμνος στη ζωή που, με εξαιρετικές ερμηνείες –και πρωτίστως από τον μικρό πρωταγωνιστή του–, αναδεικνύει την αξία της κλασικής μουσικής στην καθημερινότητα ενός παιδιού και τη δύναμή της να ανοίγει νέους ορίζοντες. Απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Γάλλο κινηματογραφιστή Αλέν Μπεργκαλά. Ο Τυνήσιος σκηνοθέτης Ανίς Λασουέντ απέσπασε 4 βραβεία για την ταινία του «Μια δεύτερη ζωή» (ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερου σεναρίου), ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Λευκό κτίριο», ένα σύγχρονο δράμα στη σημερινή Καμπότζη σε σκηνοθεσία Kavich Neang.
Κατά τον χαιρετισμό του ο εμπνευστής του Φεστιβάλ και καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς φέτος για πρώτη φορά υπήρχαν ελληνικές συμμετοχές σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα και μάλιστα ήταν «εξαιρετικές υποψηφιότητες. Ξεκινώντας το Φεστιβάλ το 1997, μια από τις βασικές παραμέτρους που θέσαμε ήταν η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής ελληνικών παιδικών ταινιών.
Την πρώτη χρονιά είχαμε την ελληνική ταινία “Στο δάσος” του Μένου Δελιοτζάκη, αλλά ακολούθησαν χρονιές που δεν είχαμε καμία. Αγαπάμε το ελληνικό σινεμά, αλλά το επίπεδό των ταινιών που παίζει ένα διεθνές φεστιβάλ οφείλει να είναι αυτό που πρέπει. Σήμερα, υπάρχει σαφής στροφή, και σε αυτό συνετέλεσε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που καθιέρωσε ειδικό μπόνους γι’ αυτές τις ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να βραβεύεται το μεγάλου μήκους ελληνικό ντοκιμαντέρ “Τέλος Χρόνου” του Λουκά Παλαιοκρασσά, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες παραγωγές».
Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε και στη δημιουργία της μόνιμης έδρας του Φεστιβάλ στο παλιό σταφιδοεργοστάσιο του ΑΣΟ στον Πύργο. Παρότι το σχέδιο έχει δρομολογηθεί, προχωράει με εξαιρετικά νωχελικούς ρυθμούς. «Θα ανεβάσει σε κλίμακα το Φεστιβάλ και θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Παρά την πολιτική βούληση, αντιμετωπίσαμε εμπόδια στην πορεία, όμως το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ, ζήσαμε διάφορες αγωνίες, όμως χάρη στην επιμονή του φτάσαμε εδώ», κατέληξε.
Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ θα προβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr.
Τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ», Γαλλία 2021
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
«Λευκό κτίριο», Καμπότζη, Γαλλία, Κίνα, Κατάρ 2021
ΣΕΝΑΡΙΟΥ
«Μια δεύτερη ζωή», Τυνησία 2021
ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ
«Ηλιος και κόρη», Βολιβία 2021
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION
«Λουδοβίκος ο Α', Βασιλεύς των αμνών», Γερμανία 2022
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ
«Η κουβέρτα», Φινλανδία 2021
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Τέλος χρόνου», Ελλάδα 2022
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας